Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN

Evropska komisija

MEMO

Bruselj, 12. decembra 2013

Izjava podpredsednika Evropske komisije Ollija Rehna ob objavi rezultatov stresnih testov slovenskih bank

Pozdravljam današnjo objavo neodvisne ocene stanja in odpornosti slovenskega bančnega sektorja. Po mnenju Sveta Evropske unije je bila ta ocena za Slovenijo nujna za ukrepanje v zvezi z odpravo čezmernih makroekonomskih neravnovesij. Ocena, ki so jo izvedla štiri vodilna zunanja svetovalna podjetja v roku, ki ga je določil Svet, in na podlagi verodostojne metodologije, je prinesla zanesljive rezultate. Postopek je bil izveden v tesnem sodelovanju z Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Evropskim bančnim organom.

Z zanimanjem pričakujem učinkovito izvajanje strategije za sanacijo in posodobitev bančnega sektorja, ki so jo danes predstavili slovenski organi. To je prepričljiv in odločen odziv na enega od ključnih izzivov države. Pomembno je tudi, da Slovenija še naprej izvaja obsežne gospodarske reforme. Predvsem mora izboljšati upravljanje podjetij, izvesti privatizacijo in uvesti zakonodajne reforme za izboljšanje poslovnega okolja. Takojšen in odločen napredek na vseh teh področjih bo nujen za povrnitev zaupanja, povečanje naložb ter ustvarjanje razmer za trajnostno rast in več delovnih mest. Komisija bo v sodelovanju s slovenskimi oblastmi še naprej pozorno spremljala izvajanje ustreznih politik.

Ko je Komisija pred osmimi meseci ugotovila čezmerna neravnovesja za slovensko gospodarstvo, sem izjavil, da je situacija še vedno obvladljiva, če bodo sledili takojšnji in odločni ukrepi politike. Številni izzivi še vedno ostajajo, vendar lahko z veseljem povem, da je ukrepanje vidno. Od danes je jasno, da lahko Slovenija sama sanira svoj finančni sektor, ne da bi se morala obrniti na evropske partnerice za finančno pomoč. To je dobra novica, ki kaže na izjemen pomen odločnega ukrepanja oblasti in dejstvo, da gospodarstvo v območju evra zdaj zanesljivo okreva.


Side Bar