Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

MEMORANDUM

Bruxelles, 9. prosinca 2013.

Prijenosni elektronički uređaji – najčešće postavljena pitanja

Što su prijenosni elektronički uređaji?

U prijenosne elektroničke uređaje ubrajaju se digitalne kamere, pametni telefoni, tableti, e-čitači itd. Smjernice koje je izdala Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) odnose se na sve prijenosne elektroničke uređaje kod kojih nije uključen način rada uz odašiljanje signala. To znači da imaju uključen zrakoplovni način rada. Prijenosi poput spajanja na mobilnu telefonsku mrežu, Wi-Fija, Bluetootha itd. trebaju biti isključeni.

Čuo sam da EU proširuje sigurnu uporabu prijenosnih elektroničkih uređaja u zrakoplovima. Što se promijenilo?

Novim europskim sigurnosnim smjernicama utvrđeno je da putnici mogu koristiti prijenosne elektroničke uređaje s uključenim zrakoplovnim načinom rada tijekom svih faza leta, osim ako im posada zrakoplova ili kabinsko osoblje ne da drukčije upute.

Prije ove izmjene u skladu sa sigurnosnim smjernicama putnici su mogli koristiti svoje prijenosne elektroničke uređaje s uključenim zrakoplovnim načinom rada (bez odašiljanja signala) tijekom leta, ali ne i tijekom taksiranja, polijetanja i slijetanja.

Mogu li sada koristiti svoj prijenosni elektronički uređaj u zrakoplovu s uključenim zrakoplovnim načinom rada? Moram li još čekati?

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) dala je zračnim prijevoznicima smjernice o proširenju sigurne uporabe prijenosnih elektroničkih uređaja u svim fazama leta.

Postupak provedbe smjernica razlikovat će se među zračnim prijevoznicima koji će morat prilagoditi svoje operativne postupke, no očekuje se da će većina učiniti to već sljedećih tjedana.

Hoću li s uključenim zrakoplovnim načinom rada uvijek moći koristiti svoj prijenosni elektronički uređaj u zrakoplovu?

Sigurnost je uvijek na prvome mjestu. U određenim trenucima posada zrakoplova može zamoliti putnike da isključe svoje uređaje. Putnici moraju uvijek poštovati sigurnosne upute posade u pogledu sigurnosnih mjera ili drugih pitanja.

Što je s uređajima s uključenim načinom rada uz odašiljanje signala? Mogu li prijenosnim elektroničkim uređajem slati e-poštu, poruke itd. u zrakoplovu?

Još ne, ali Povjerenik EU-a za promet Siim Kallas zamolio je EASA-u da ubrza analizu sigurnosne uporabe odašiljačkih uređaja u zrakoplovu s ažuriranim smjernicama koje će se objaviti 2014.

Za sada se i dalje primjenjuju sva ograničenja uporabe prijenosnih elektroničkih uređaja s uključenim načinom rada uz odašiljanje signala u zrakoplovu (uključujući mobilni uređaji). Prijenosni elektronički uređaji mogu se koristiti s uključenim načinom rada uz odašiljanje signala isključivo radi spajanja na mrežu za uspostavu poziva ili slanja e-pošte u zrakoplovima koji su posebno opremljeni sa certificiranim sigurnosnim sustavom. Čak se i u tim slučajevima spajanje dozvoljava samo tijekom faze leta te se ono uspostavlja s pomoću sustava u zrakoplovu, a ne zemaljske mreže. Zračni prijevoznici odredit će uvjete pristupa, posebice trošak uspostave spajanja. Za sada je samo nekoliko zrakoplova opremljeno takvim sustavom, no očekuje se da će se sljedećih godina njihov broj povećati. Putnici se uvijek trebaju osloniti na informacije kabinskog osoblja o mogućnostima spajanja u zrakoplovu.

Što je s pozivima? Neće li to smetati ostalim putnicima zrakoplova?

Sigurna uporaba mobilnih telefona dio je analize o odašiljačkim uređajima. Svaki će zračni prijevoznik samostalno utvrditi praksu koja će biti u skladu sa željama njegovih putnika. Zračni prijevoznici mogu odrediti ograničenja u pogledu trajanja poziva i radi poštovanja ostalih putnika.

Je li nova politika sigurna?

Je. Politika se temelji na analizi koju su proveli stručnjaci iz svih područja zrakoplovstva uključujući zračni prijevoznici, proizvođači zrakoplova, udruge pilota i proizvođači prijenosnih elektroničkih uređaja.

Jesu li zračni prijevoznici obvezni primjenjivati novu politiku?

Nisu. Zračni prijevoznici mogu se odlučiti za politiku kojom se još više ograničava uporaba prijenosnih elektroničkih uređaja. Zračni prijevoznik samostalno odlučuje o ograničenjima uporabe prijenosnih elektroničkih uređaja od strane putnika.

Može li kabinsko osoblje ili posada zrakoplova zamoliti putnike da ne koriste svoje prijenosne elektroničke uređaje?

Da. Putnici cijelo vrijeme moraju slijediti upute kabinskog osoblja i posade zrakoplova.

Kako će kabinsko osoblje ili posada zrakoplova osigurati da je na svim prijenosnim elektroničkim uređajima uključen zrakoplovni način rada?

Siguran let trebao bi svima biti prioritet. Moguće je da kabinsko osoblje ili posada zrakoplova neće moći fizički provjeriti jesu li svi putnici na svojim uređajima uključili zrakoplovni način rada. Putnici su dužni cijelo vrijeme slijediti upute kabinskog osoblja i posade zrakoplova.

Što će strani zračni prijevoznici učiniti? Primjenjuje li se nova politika na sve zračne prijevoznike koji posluju u Europi?

Zračni prijevoznici koji dolaze iz trećih zemalja slijede pravila o prijenosnim elektroničkim uređajima tijela nadležnih za civilno zrakoplovstvo svoje zemlje. Ažurirane europske smjernice primjenjuju se isključivo na europske zračne prijevoznike.


Side Bar