Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Európai polgári kezdeményezés: A Bizottság nyilvántartásba veszi a „Követeljük az elektronikus cigaretta intelligensebb szabályozását!” elnevezésű kezdeményezést

Strasbourg, 2019. február 12.

Az Európai Bizottság a mai napon úgy döntött, hogy nyilvántartásba veszi a „Követeljük az elektronikus cigaretta intelligensebb szabályozását!” elnevezésű európai polgári kezdeményezést.

A kezdeményezés célkitűzése: „olyan egyedi jogszabály alkotása, amely egyértelműen elkülöníti az elektronikuscigaretta-termékeket a dohánytermékektől és a gyógyszerektől”. A szervezők felkérik a Bizottságot, hogy gondoskodjon arról, hogy „az [elektronikuscigaretta-termékekre vonatkozó] új jogszabály alapját a szigorú termékminőségi előírások, biztonsági és gyártási normák kötelező betartása, valamint a fiatalok védelmét biztosító felelős forgalmazási gyakorlat képezze”.

A kezdeményezés nyilvántartásba vételére vonatkozó európai bizottsági döntés csak a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti. A Bizottság ebben a szakaszban nem vizsgálta a javaslat tartalmát.

A kezdeményezés nyilvántartásba vételére 2019. február 20-án kerül sor. Ezt követően egyéves időszak áll a szervezők rendelkezésére a támogató aláírások összegyűjtésére. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell. A Bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Háttér-információk

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be. Ezzel 2012 áprilisában, az európai polgári kezdeményezésről szóló – a Szerződés rendelkezéseit végrehajtó – rendelet hatálybalépésekor olyan eszköz került a polgárok kezébe, amelynek segítségével elérhetik egyes kérdések napirendre tűzését. 2017-ben, Juncker elnök Unió helyzetéről tartott beszédében elhangzottaknak megfelelően az Európai Bizottság reformjavaslatokat terjesztett elő az európai polgári kezdeményezésre vonatkozóan annak érdekében, hogy az még inkább felhasználóbarát legyen. Az Európai Parlament és a Tanács 2018 decemberében megállapodott a reformról, és a felülvizsgált szabályok 2020. január 1-jétől alkalmazandók.

Az európai polgári kezdeményezés – hivatalos nyilvántartásba vétele után – lehetővé teszi, hogy egymillió – és a tagállamok legalább egynegyedéből származó – polgár felkérje az Európai Bizottságot jogi aktusokra vonatkozó javaslatok előterjesztésére a hatáskörébe tartozó területeken.

Az elfogadhatóság feltételei az alábbiak: a javasolt polgári kezdeményezés nem eshet nyilvánvalóan a Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be; nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű; és nem lehet nyilvánvalóan ellentétes az Unió értékeivel.

További információk

A javasolt európai polgári kezdeményezés teljes szövege

Jelenleg aláírásokat gyűjtő európai polgári kezdeményezések

Az európai polgári kezdeményezések weboldala

Az európa polgári kezdeményezésről szóló rendelet

 

IP/19/989

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar