Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Regimurile patrimoniale ale cuplurilor internaționale în Europa: începând de astăzi se aplică noi reguli în 18 state membre

Bruxelles, 29 ianuarie 2019

Începând de astăzi, se aplică regulamentele UE care clarifică normele aplicabile regimurilor patrimoniale pentru cuplurile internaționale căsătorite sau aflate în parteneriate înregistrate.

Regulamentele vor stabili reguli clare în cazuri de divorț sau de deces și vor pune capăt acțiunilor paralele și, eventual, contradictorii, introduse în diverse state membre, de exemplu cu privire la bunuri imobile sau la conturi bancare. Pe scurt, vor asigura o mai mare claritate juridică pentru cuplurile internaționale.

Prim-vicepreședintele Timmermans a declarat: „Intrarea în vigoare a acestor regulamente este o veste bună pentru numărul din ce în ce mai mare de cupluri internaționale din Europa. Aceste norme le vor conferi siguranță miilor de cupluri europene în legătură cu bunurile lor, în caz de divorț sau de deces al unuia dintre ei. Am convingerea că aceste regulamente vor ajuta numeroase cupluri europene să facă față acestor momente dificile din viața lor.”

Vera Jourová, comisarul UE pentru justiție, a declarat: „Acest noi norme vor face ca împărțirea bunurilor să fie mai ușoară și mai puțin costisitoare și vor oferi sprijin persoanelor aflate în situații dificile. Peste 16 milioane de cupluri internaționale vor beneficia de proceduri clare în caz de divorț sau de deces al unui partener. Acestea vor putea economisi aproximativ 350 de milioane EUR în fiecare an în ceea ce privește cheltuielile de judecată. Încurajez celelalte state membre să se alăture cooperării consolidate, în interesul tuturor cuplurilor internaționale din întreaga UE.

Întrucât statele membre nu au putut ajunge la unanimitate, normele se vor aplica în 18 state membre: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, Slovenia, Spania și Suedia.

Noile regulamente:

  • vor oferi clarificări privind instanța națională care are competența de a ajuta cuplurile să își administreze bunurile sau să le împartă în caz de divorț, separare sau deces;
  • vor oferi clarificări privind legislația națională care prevalează în cazul în care este posibilă aplicarea normelor din mai multe țări;
  • vor facilita recunoașterea și executarea unei hotărâri judecătorești pronunțate într-un stat membru privind chestiunile legate de patrimoniu dintr-un alt stat membru.

Cele 18 state membre care au aderat la această cooperare consolidată reprezintă 70 % din populația UE și majoritatea cuplurilor internaționale care locuiesc în Uniunea Europeană. Aceste state membre au adoptat regulamentele în iunie 2016 în cadrul unei cooperări consolidate. Celelalte state membre pot adera la ambele regulamente în orice moment.

Statele membre care nu participă la cooperarea consolidată vor continua să aplice legislația lor națională (inclusiv normele lor în materie de drept privat internațional) în situațiile transfrontaliere care implică aspecte legate de regimurile patrimoniale și efectele patrimoniale ale parteneriatelor înregistrate.

Context

Cooperarea consolidată permite unui grup de cel puțin nouă state membre să adopte măsuri în cazul în care nu se ajunge la un acord între toate cele 28 de state membre. Alte țări din UE își rezervă dreptul de a se asocia cooperării consolidate atunci când doresc (articolul 331 din TFUE).

La 16 martie 2011, Comisia a adoptat două propuneri de regulamente privind regimurile patrimoniale ale cuplurilor internaționale: unul vizând cuplurile căsătorite și celălalt vizând parteneriatele înregistrate. Acestea urmăreau să completeze cadrul instrumentelor UE de cooperare judiciară în domeniul dreptului familiei. Propunerile trebuiau adoptate în unanimitate în cadrul Consiliului. În decembrie 2015, Consiliul a concluzionat că nu este posibil să se ajungă la un consens între cele 28 de state membre.

17 state membre au solicitat Comisiei o cooperare consolidată în domeniul regimurilor patrimoniale ale cuplurilor internaționale, care acoperă atât căsătoriile, cât și parteneriatele înregistrate. Ciprul s-a alăturat cooperării consolidate într-o etapă ulterioară. În martie 2016, Comisia a prezentat din nou cele două propuneri, ținând seama de acordul politic la care s-a ajuns în cadrul Consiliului. La 24 iunie 2016, Consiliul a adoptat ambele regulamente. 

Pentru informații suplimentare

Fișă informativă: Regulamentele UE privind regimurile patrimoniale ale cuplurilor internaționale

Regulamentele UE privind regimurile patrimoniale ale cuplurilor internaționale, care acoperă atât căsătoriile, cât și parteneriatele înregistrate

Decizia (UE) 2016/954 a Consiliului din 9 iunie 2016 de autorizare a unei cooperări consolidate în domeniul competenței, al legii aplicabile și al recunoașterii și executării hotărârilor judecătorești privind regimurile patrimoniale ale cuplurilor internaționale, care includ atât regimurile matrimoniale, cât și efectele patrimoniale ale parteneriatelor înregistrate

Regulamentul (UE) 2016/1103 al Consiliului din 24 iunie 2016 de punere în aplicare a unei cooperări consolidate în domeniul competenței, al legii aplicabile și al recunoașterii și executării hotărârilor judecătorești în materia regimurilor matrimoniale

Regulamentul (UE) 2016/1104 al Consiliului din 24 iunie 2016 de punere în aplicare a unei cooperări consolidate în domeniul competenței, al legii aplicabile și al recunoașterii și executării hotărârilor judecătorești în materia efectelor patrimoniale ale parteneriatelor înregistrate

Mai multe informații privind dreptul familiei

IP/19/681

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar