Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az EU új távlatokat nyit a globális összeköttetés terén, és szorosabbra fűzi a stratégiai kapcsolatokat Ázsiával

Brüsszel, 2019. szeptember 26.

2019. szeptember 27-én, pénteken veszi kezdetét az Európai Bizottság „Európai Konnektivitási Fórum” elnevezésű innovatív, többszereplős nemzetközi konferenciája, amelynek célja a kormányok, a pénzügyi intézmények és a magánszektor szereplői közötti párbeszéd előmozdítása, valamint a kapcsolatok erősítése Európában és Európán kívül. A fórum, amely az EU és annak ázsiai és csendes-óceáni partnerei közötti, már most is szoros együttműködésre épít, első alkalommal kerül megrendezésre a következő témával: Európa és Ázsia közötti összeköttetések: Hídépítés a fenntartható jövőért.

Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke, aki a nyitó plenáris ülésen vitaindító beszédet fog tartani, így nyilatkozott: „Politikai intézkedéseinkkel választ kell adnunk polgáraink elvárásaira és aggodalmaira. Ennek részét képezi az összeköttetések fokozása, amely az emberek és gazdaságaink javát szolgálja, ezenkívül stabilitást és jólétet teremt mindenki számára.” Hozzátette: „Az összeköttetésekkel kapcsolatos uniós szemléletmód határozza meg az Ázsiával kialakított partneri viszonyt, üzenetünk pedig egyértelmű: az Európai Unió még többet kíván tenni annak érdekében, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatot Európa és Ázsia között, mégpedig mindkét fél számára kedvező módon.”

Az EU és Japán: vezető szerep a fenntartható összeköttetések terén

A fórum különleges vendége a Juncker elnök által meghívott Abe Sinzó, Japán miniszterelnöke lesz, aki vitaindító beszédet tart majd a nyitó plenáris ülésen. Juncker elnök és Abe miniszterelnök megállapodást fog kötni az Európai Unió és Japán közötti, a fenntartható összeköttetéseket és a minőségi infrastruktúrát célzó partnerségről, hangsúlyozva az EU–Japán partnerség stratégiai jelentőségét; e partnerség megerősítésére az elmúlt években mindkét fél kötelezettséget vállalt.

Az új partnerség, amely az első ilyen jellegű megállapodás, nagy hangsúlyt fektet az összeköttetésre mint az Európai Unió globális szerepvállalásának kulcsfontosságú elemére. Megerősíti Európa hasonló gondolkodású partnerekkel való együttműködési törekvéseit a pénzügyi, gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi szempontból egyaránt fenntartható összeköttetések előmozdítása terén.

Globális vita az összeköttetésekkel kapcsolatos európai megközelítésről

Az Európai Konnektivitási Fórum számára politikai támogatást biztosít „Az Európa és Ázsia közötti összeköttetések – Az uniós stratégia elemei” című közös közlemény, amelyet az Európai Bizottság és a főképviselő 2018 szeptemberében adott ki. E stratégia keretében az EU meghatározza a sikeres európai integráció központi elemének tekintett összeköttetéssel kapcsolatos megközelítését.

A fórum, amelyet élőben fognak közvetíteni, ki fogja emelni a szorosabb összeköttetések legfontosabb lehetőségeit, ezenkívül felméri majd az előttünk álló számtalan kihívást. E kihívások közé tartoznak a multilaterális irányítás szempontjai és a jelentős finanszírozási igények – amelyek miatt mindenképpen össze kell fogni a magánszektorral, és mobilizálni kell a magánberuházásokat –, ezenkívül a 21. századi közlekedési összeköttetések, az energetikai és digitális hálózatok, valamint emberi kapcsolatok elősegítése érdekében kölcsönösen elfogadott, interoperábilis szabványokat és normákat kell kialakítani.

Annak érdekében, hogy széles körű vita bontakozzon ki, az európai és a távolabbról érkező résztvevők megvitatják a geopolitikát, a gazdaságot, a szabványokat és normákat, valamint az összekapcsoltság finanszírozását. Vitaindítóként Parag Khanna, a „Connectography: Mapping the Future of Global Civilization” (Konnektográfia: A globális civilizáció jövőjének feltérképezése) és a „The Future is Asian: Commerce, Conflict, and Culture in the 21st Century” (A jövő Ázsiáé: Kereskedelem, konfliktusok és kultúra a 21. században) című könyvek szerzője előadást fog tartani az összeköttetésekről mint globális trendről.

A fórumon jelentős politikai vezetők és magas rangú személyek vesznek részt, például az Európai Tanács nyugalmazott elnöke, Finnország és Horvátország miniszterelnöke, valamint többek között az Észak-macedón Köztársaság, Kazahsztán, Afganisztán és a Koreai Köztársaság miniszterei. Ezenkívül a résztvevők között lesznek a legjelentősebb európai és nemzetközi pénzügyi intézmények elnökei, például Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank elnöke, Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnöke és Takehiko Nakao, az Ázsiai Fejlesztési Bank elnöke, valamint Európa és Ázsia jelentős üzleti és pénzügyi vezetői. A fórumon biztosan részt vevő felszólalókról további információk itt találhatók.

További információk

Európai Konnektivitási Fórum: Európa és Ázsia közötti összeköttetések – Hídépítés a fenntartható jövőért weboldal

Közös közlemény: Az Európa és Ázsia közötti összeköttetések – Az uniós stratégia elemei

IP/19/5851

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar