Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

EU@UNGA 74: Törekvés egy békésebb, biztonságosabb és virágzóbb világ megteremtésére

Brüsszel, 2019. szeptember 20.

A jövő hét folyamán magas szintű európai uniós küldöttség vesz részt New Yorkban az ENSZ Közgyűlésének 74. ülésszakán. Az EU képviselői számos olyan esemény és találkozó házigazdái, illetve résztvevői lesznek, amelyen megjelennek a világ vezetői. Az EU továbbra is vezető szerepet tölt be a globális együttműködésben: a multilateralizmus jegyében egyesíti az erejét partnereivel a nemzetközi jog és az emberi jogok védelme és előmozdítása, a béke és a demokrácia támogatása, valamint a fenntartható fejlődés elősegítése érdekében, és kiáll a világ bármely részén szükséget szenvedő emberek mellett.

Az egy hétig tartó események Frans Timmermans első alelnök és Federica Mogherini főképviselő/alelnök, illetve António Guterres ENSZ-főtitkár szeptember 22-én, vasárnap tartandó kétoldalú találkozójával kezdődnek, tovább erősítve az EU és az ENSZ közötti stratégiai partnerséget.

Hétfőn Timmermans első alelnök és Miguel Arias Cañete biztos csatlakozik majd az Európai Tanács elnökéhez, Donald Tuskhoz az ENSZ éghajlat-politikai csúcstalálkozóján. Ez a rendezvény a Párizsi Megállapodás keretében tett uniós kötelezettségvállalásokat – amelyek értelmében az EU 2030-ra legalább 40%-kal csökkenti a kibocsátásokat – , valamint az EU-nak a klímasemlegességi stratégia kidolgozása terén történő előrehaladását követi nyomon. A Bizottság múlt héten közleményt fogadott el, amelyben részletesen ismertette a csúcstalálkozóhoz nyújtott uniós hozzájárulást.

Kedden Timmermans első alelnök és Neven Mimica biztos képviseli majd az EU-t a fenntartható fejlesztési célokról szóló, a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési menetrend 2015-ös elfogadása óta először megrendezendő ENSZ-csúcstalálkozón, ahol ambiciózusabb és gyorsabb fellépésre szólítanak fel a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési menetrend és a 17 fenntartható fejlesztési cél végrehajtása érdekében.

Kedden Frans Timmermans első alelnök és Federica Mogherini főképviselő/alelnök az ENSZ Közgyűlése 74. ülésszaka általános vitájának megnyitóján csatlakozik Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez.

Az EU kiemelt eseményei a hét folyamán

Az EU a Közgyűlés mellett rendezett számos kiemelt eseménynek lesz házigazdája vagy társ-házigazdája:

 • Szeptember 22-én Arias Cañete biztos lesz a házigazdája az ambiciózus koalíció miniszteri találkozójának.
 • Szeptember 23-án, hétfőn Federica Mogherini főképviselő/alelnök az UNICEF-fel közösen indítja útjára a gyermek jogairól szóló ENSZ-egyezmény elfogadásának 30. évfordulója alkalmából szervezett, #TheRealChallenge elnevezésű globális kampányt.Délután Belgium és az UNICEF mellett Sztilianidesz biztos lesz az egyik házigazdája az „Állítsuk meg a gyermekek elleni háborút!” elnevezésű rendezvénynek
 • Ugyanezen a napon Dimitrisz Avramopulosz biztos felszólal a terrorizmus elleni küzdelem világfórumának tizedik miniszteri szintű plenáris ülésén.Az ülés lehetőséget nyújt arra, hogy számba vegyék a világfórumnak a terrorcselekmények megelőzése, leküzdése és üldözése érdekében tett nemzetközi, nemzeti és regionális szintű erőfeszítéseit, és azok eredményeit.
 • Szeptember 22. és 24. között Karmenu Vella biztos képviseli az Európai Bizottságot a Világgazdasági Fórum Champions for Nature (Természet Bajnokai) elnevezésű csoportjának ülésén, valamint egyéb magas szintű rendezvényeken, tanúságot téve az EU elkötelezettségéről az iránt, hogy természetalapú megoldásokat dolgozzanak ki az éghajlatváltozásra, fellépjenek a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása és visszafordítása érdekében, és kezeljék az óceánok és az éghajlatváltozás közötti kapcsolatot.
 • Szeptember 24-én, kedden az EU a szíriai válsággal foglalkozó hatodik magas szintű eseménynek is házigazdája lesz Mogherini főképviselő/alelnök és Hrisztos Sztilianidesz biztos elnökségével. Ennek során megerősítik az európai és nemzetközi támogatást a szíriai konfliktus politikai megoldása mellett, valamint igyekeznek eleget tenni a Szírián belül és az egész térségben zajló válság által érintettek humanitárius szükségleteinek és megerősíteni ellenálló képességüket.
 • Szeptember 25-én, szerdán Sztilianidesz biztos lesz az egyik házigazdája – Didier Reynders belga külügyminiszterrel együtt – a humanitárius térnek a terrorizmus elleni küzdelem és a szankciórendszerek kontextusában való védelmével foglalkozó eseményen.
 • Szeptember 26-án, csütörtökön Mogherini főképviselő/alelnök, Michelle Bachelet emberi jogi főbiztos és Eamon Gilmore, az EU emberi jogokért felelős különleges képviselője lesz a házigazdája az „Emberi jogi sikertörténetek” elnevezésű kezdeményezés keretében szervezett legújabb rendezvénynek. Ebben az évben az esemény középpontjában az a kérdés áll majd, hogy miként teremthetjük meg a világban a minőségi életet a gazdasági, szociális és kulturális jogokra építve. Mogherini főképviselő/alelnök és Neven Mimica biztos tölti be a házigazda szerepét a nők és lányok ellen elkövetett erőszak minden formájának megszüntetését célzó EU–ENSZ „Reflektorfény” kezdeményezéssel foglalkozó eseményen.

A hét többi magas szintű eseménye

Az EU képviselői egész héten magas szintű vitákon és kísérő rendezvényeken vesznek részt, emellett számos kétoldalú találkozón is:

 • Szeptember 22-én, az ENSZ Közgyűlésének hete előtti napon Vytenis Andriukaitis biztos csatlakozik a világ vezetőihez a Central Parkban az Egészségügyi Világszervezet által szervezett „Váltsuk tettekre a szavakat: Egészség mindenkinek!” elnevezésű rendezvényen. Mogherini főképviselő/alelnök a Nyugat-Balkán vezetőivel találkozik munkavacsora keretében.
 • Szeptember 23-án Andriukaitis biztos képviseli majd az EU-t az egyetemes egészségügyi ellátással foglalkozó magas szintű találkozón. Ugyanezen a napon összeül a Venezuelával foglalkozó nemzetközi kapcsolattartó csoport, hogy értékelje a legújabb fejleményeket és az ország helyzetét. Ezt az ülést követően Mogherini főképviselő/alelnök elnököl az uniós külügyminiszterek hagyományos informális találkozóján.
 • Andriukaitis biztos szeptember 24-én az Élelmiszer-pazarlással szembeni fellépésben élen járó szervezetek 2019. évi stratégiájával foglalkozó munkareggelin vesz részt. Az este folyamán Timmermans első alelnök Mogherini főképviselővel/alelnökkel együtt nyitja majd meg az EU éves fogadását.
 • Federica Mogherini főképviselő/alelnök, valamint Cecilia Malmström és Pierre Moscovici biztosok részt vesznek a Bloomberg Global Business Forum szeptember 25-i ülésén.
 • Szeptember 26-án Mimica biztos képviseli majd az EU-t a fejlesztési finanszírozásról folytatott magas szintű párbeszéden, többek között az ENSZ-szel és az úttörő országokkal folytatandó, miniszteri szintű kerekasztal-megbeszélésen, amelynek témáját a fenntartható fejlesztési célok végrehajtásának elősegítésére irányuló integrált nemzeti finanszírozási keretek jelentik. Ugyanezen a napon Avramopulosz biztos miniszteri szintű találkozón vesz részt, mely elsősorban a DAESH által elkövetett atrocitás-bűncselekményekkel kapcsolatos felelősségre vonással foglalkozik majd.
 • Szeptember 28-án Mimica biztos részt vesz a Cotonou utáni főtárgyalók ülésén, melynek tárgya egy, 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal kötendő új partnerségi megállapodás. A jövőbeli megállapodás a Cotonoui Megállapodás helyébe lép majd.

Az EU egyes képviselőinek napirendje a honlapjukon található.

További információk

Az ENSZ Közgyűlés 74. ülésszakán az EU a konfliktusmegelőzésre, a békére és a biztonságra, és azon közös, eredményközpontú menetrendre fog összpontosítani, amelyben az emberi jogok előmozdítása és védelme a multilateralizmus kulcselemét jelenti; valamint kiemelten fogja kezelni a globális szerepvállalás kiterjesztését olyan kérdésekre mint az éghajlatpolitika, a környezetvédelem, a migráció, a fenntartható fejlesztési célok, illetve a tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni küzdelem. Az EU prioritásaira vonatkozó további információkért látogasson el erre a weboldalra.

Az EU és tagállamai együttesen a legnagyobb pénzügyi hozzájárulást nyújtják az ENSZ rendszeréhez.

Sajtóanyagokat és audiovizuális anyagokat fognak közzétenni az EKSZ és a Tanács honlapján, valamint az Europa-honlapon.

Csatlakozzon az online beszélgetéshez a Twitteren, az Instagramon és a Facebookon a #UNGA, #EU címkékkel, és friss hírekért kövesse az @EUatUN-t és a biztosok fiókjait egész héten.

Tájékoztató: Az EU az ENSZ-ben

Tájékoztató: EU–ENSZ: Eredményeket felmutató partnerség

A Tanács következtetései – Az EU prioritásai az Egyesült Nemzetek Szervezetében és az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének hetvennegyedik ülésszakára

„Tiszta bolygót mindenkinek” – a Bizottság hosszú távú jövőképére vonatkozó legfontosabb dokumentumok

A Bizottság közleménye az ENSZ főtitkára által megrendezett 2019. évi éghajlat-politikai csúcstalálkozóról

Az Európai Unió bemutatja a fenntartható fejlődés felé tett lépéseit

Az EU és a fenntartható fejlesztési célok

IP/19/5577

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar

Photos