Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Tri godine od začetka Europskih snaga solidarnosti

Bruxelles, 13. rujna 2019.

Sutra se navršavaju tri godine od govora predsjednika Junckera o stanju Unije 2016. Tada je najavio osnivanje Europskih snaga solidarnosti kako bi se mladima omogućilo sudjelovanje u širokom rasponu aktivnosti solidarnosti diljem EU-a.

Od tada se Snagama pridružilo više od 161 000 mladih u dobi od 18 do 30 godina, utječući pozitivno na živote mnogih. Većinom se financiraju aktivnosti pojedinačnog ili ekipnog volontiranja, ali mladi mogu i odrađivati pripravništva i zaposliti se. Usto, mogu osmišljavati projekte solidarnosti i u okviru njih pokretati, razvijati i provoditi aktivnosti kojima svoje zajednice mijenjaju nabolje, a za to vrijeme živjeti u inozemstvu i stjecati dragocjene vještine.

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics izjavio je: U posljednje tri godine ostvarili smo mnogo. U rekordnom smo roku uspostavili novi program kojim mladima i organizacijama omogućujemo da pomažu drugima kako bismo svi zajedno gradili bliskije i brižnije društvo. Raduje me vidjeti da je toliko mladih željno sudjelovati u projektima u zajednici. Njihov nas zanos može samo nadahnuti. Stoga predlažem da se Europske snage solidarnosti nakon 2020. prošire i osnaže.

Uključivanje je jedna od najčešćih tema projekata Europskih snaga solidarnosti, ali ne i jedina. Tu su i rad s mladima, klimatske promjene, razvoj zajednice, građanstvo, obrazovanje i kultura. Očekuje se da će se u tim područjima sljedećih mjeseci i godina stvoriti tisuće novih prilika. Vrijedi napomenuti da je trećina aktivnosti Europskih snaga solidarnosti namijenjena isključivo sudionicima s manjim mogućnostima, primjerice osobama s invaliditetom ili osobama u nepovoljnom obrazovnom, ekonomskom, socijalnom ili zemljopisnom položaju.

Primjerice, u Latviji se projektom „Posebno mjesto za posebne ljude” promiče integracija mladih s invaliditetom na tržište rada. Omogućuje im se zaposlenje i uključuje ih se u sve aktivnosti socijalne kavane u Rigi. U Grčkoj volonteri zalijevaju i sade stabla te čiste staze u šumi u okolici Xylokastra i Dervenija. U Švedskoj pak volonteri u projektu „Klimatska upućenost” pomažu u održavanju organskog vrta i ekosela te sudjeluju u informiranju javnosti, učeći tako o klimatskim promjenama i biološkoj raznolikosti. Volonteri i sami osmišljavaju projekte. Primjerice, u Litvi je petero sudionika iz centra za mlade s invaliditetom pokrenulo projekt kave solidarnosti, pri čemu su stekli nova prijateljstva i izgradili bliskiji odnos sa širom zajednicom.

Kontekst

U govoru o stanju Unije u rujnu 2016. predsjednik Juncker najavio je osnivanje Europskih snaga solidarnosti kako bi se, u okviru šire strategije Komisije za ulaganje u mlade, mladim Europljanima omogućilo sudjelovanje u aktivnostima solidarnosti i pomaganje u zajednici. Mladi su zainteresirani uključiti se u socijalne projekte, a Snage im to omogućuju. U istraživanju Eurobarometra objavljenom u proljeće 2019. više od polovine mladih ispitanika izjavilo je da su volontirali ili sudjelovali u projektima lokalne zajednice, a tri četvrtine njih da je sudjelovalo u organiziranim aktivnostima ili volontiranju.

Europske snage solidarnosti osnovane su 7. prosinca 2016., samo tri mjeseca nakon najave predsjednika Junckera, s ciljem sudjelovanja 100 000 mladih do kraja 2020. Tijekom početne faze mobilizirano je osam različitih programa financiranja sredstvima EU-a kako bi se ponudile mogućnosti volontiranja, pripravništva ili zapošljavanja.

Komisija je 30. svibnja 2017. iznijela prijedlog kojim bi se za Europske snage solidarnosti utvrdila jedinstvena pravna osnova i vlastiti mehanizam financiranja te proširio skup aktivnosti solidarnosti. Nova Uredba stupila je na snagu 5. listopada 2018. Njome je za Europske snage solidarnosti utvrđen poseban proračun, u iznosu od 375,6 milijuna eura do 2020.

Prvi pozivi na podnošenje prijedloga bili su pokrenuti u kolovozu, odnosno studenome 2018., i stvorili su 20 000 novih prilika. Upravo je otvoren još jedan, s rokom za prijavu do 1. listopada 2019., a cilj je stvoriti dodatnih 7000 prilika. Potonjim se pozivom organizacije koje imaju oznaku kvalitete pozivaju da se prijave za bespovratna sredstva i osmisle projekte za volontiranje, rad ili pripravništvo mladih. Skupine mladih mogu se i same prijaviti za vođenje projekta solidarnosti. Mladi zainteresirani za sudjelovanje u nekom od financiranih projekata mogu se izravno prijaviti na portalu Europskih snaga solidarnosti.

Komisija je 11. lipnja 2018. iznijela prijedlog za Europske snage solidarnosti u okviru sljedećeg dugoročnog proračuna EU-a (2021. – 2027.). Predlaže se izdvajanje iznosa od 1,26 milijardi eura kako bi se omogućilo da u aktivnostima solidarnosti tijekom sedam godina sudjeluje otprilike 350 000 mladih.

Dodatne informacije

Informativni članak 

Portal Europskih snaga solidarnosti

IP/19/5556

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar

Photos