Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Oblikovanje Komisije Ursule von der Leyen napreduje

Bruselj, 9. septembra 2019

Novoizvoljena predsednica Ursula von der Leyen je danes dala soglasje k osnutku seznama kandidatov za komisarje in komisarke, ki ji ga je predložil Svet Evropske unije.

Pred tem je bil izveden niz formalnih razgovorov, ki jih je imela novoizvoljena predsednica Ursula von der Leyen v preteklih tednih z vsakim izmed kandidatov za komisarje in komisarke, ki so jih predlagale države članice.

 

Naslednji koraki:

Svet Evropske unije mora ta seznam sprejeti v skladu s členom 17(7) Pogodbe o Evropski uniji (PEU), nato se seznam objavi v Uradnem listu EU. Novoizvoljena predsednica Ursula von der Leyen bo jutri objavila razdelitev področij pristojnosti in predstavila organizacijo dela naslednje Komisije.

Nato mora Evropski parlament potrditi celotni kolegij komisarjev, vključno s predsednico Komisije ter visokim predstavnikom Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko, ki je hkrati podpredsednik Komisije. Pred tem bodo opravljena zaslišanja kandidatov in kandidatk za komisarska mesta v ustreznih parlamentarnih odborih v skladu s členom 125 Poslovnika Evropskega parlamenta. Ko Evropski parlament potrdi Komisijo, jo lahko Evropski svet uradno imenuje v skladu s členom 17(7) PEU.

 

Predlog seznama kandidatov za komisarje in komisarke za naslednjo Komisijo:

Avstrija: Johannes Hahn

Belgija: Didier Reynders

Bolgarija: Marija Gabriel

Hrvaška: Dubravka Šuica

Ciper: Stella Kyriakides

Češka: Věra Jourová

Danska: Margrethe Vestager

Estonija: Kadri Simson

Finska: Jutta Urpilainen

Francija: Sylvie Goulard

Grčija: Margaritis Schinas

Madžarska: László Trócsányi

Irska: Phil Hogan

Italija: Paolo Gentiloni

Latvija: Valdis Dombrovskis

Litva: Virginijus Sinkevičius

Luksemburg: Nicolas Schmit

Malta: Helena Dalli

Nizozemska: Frans Timmermans

Poljska: Janusz Wojciechowski

Portugalska: Elisa Ferreira

Romunija: Rovana Plumb

Slovaška: Maroš Šefčovič

Slovenija: Janez Lenarčič

Švedska: Ylva Johansson

Evropski svet je za visokega predstavnika Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko v soglasju z novoizvoljeno predsednico Ursulo von der Leyen (Nemčija) imenoval Josepa Borrella (Španija).

Več informacij:

Evropski svet je 2. julija 2019 predlagal Ursulo von der Leyen kot kandidatko za predsednico Evropske komisije. Ursula von der Leyen je bila na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta 16. julija 2019 na podlagi političnih usmeritev, ki jih je predstavila Evropskemu parlamentu, izvoljena za novo predsednico Komisije z večino 387 glasov.

Svet je 23. avgusta prejel dopis stalnega predstavnika Združenega kraljestva pri Evropski uniji, v katerem je navedeno naslednje: „Ker bo Združeno kraljestvo 31. oktobra 2019 izstopilo iz Evropske unije, je predsednik vlade 25. julija v spodnjem domu parlamenta izjavil, da ne bo imenoval kandidata za komisarja Združenega kraljestva za novo Komisijo in da s tem EU ne želi preprečiti imenovanja nove Komisije. S tem formalnim pismom potrjujem, da v skladu z izjavo predsednika vlade Združeno kraljestvo ne bo imenovalo kandidata za kolegij komisarjev za obdobje 2019–2024.“

Spletna stran novoizvoljene predsednice Ursule von der Leyen

 

IP/19/5537


Side Bar