Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Se înregistrează progrese în stabilirea listei comisarilor desemnați drept membri ai Comisiei von der Leyen

Bruxelles, 9 septembrie 2019

Președinta aleasă, Ursula von der Leyen, și-a dat astăzi acordul cu privire la lista propusă a comisarilor desemnați care i-a fost prezentată de către Consiliul Uniunii Europene.

Acest acord survine în urma interviurilor oficiale pe care președinta aleasă von der Leyen le-a avut în ultimele săptămâni cu fiecare dintre persoanele propuse de statele membre drept candidate pentru funcția de comisar european.

 

Etapele următoare:

Consiliul Uniunii Europene trebuie să adopte acum această listă, în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), după care lista va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Președinta aleasă von der Leyen va anunța mâine distribuirea portofoliilor și modul în care intenționează să organizeze activitatea viitoarei Comisii Europene.

Parlamentul European va trebui apoi să aprobe întregul colegiu al comisarilor, inclusiv președintele Comisiei și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședintele Comisiei Europene. Acest vot de aprobare va avea loc în urma audierilor comisarilor desemnați în fața comisiilor parlamentare relevante, în conformitate cu regula 125 din Regulamentul de procedură al Parlamentului. Pe baza aprobării date de către Parlamentul European, Consiliul European numește în mod oficial Comisia Europeană, în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) din TUE.

 

Lista propusă a comisarilor desemnați să facă parte din viitoarea Comisie:

Austria: Johannes Hahn

Belgia: Didier Reynders

Bulgaria: Mariya Gabriel

Croația: Dubravka Šuica

Cipru: Stella Kyriakides

Republica Cehă: Věra Jourová

Danemarca: Margrethe Vestager

Estonia: Kadri Simson

Finlanda: Jutta Urpilainen

Franța: Sylvie Goulard

Grecia: Margaritis Schinas

Ungaria: László Trócsányi

Irlanda: Phil Hogan

Italia: Paolo Gentiloni

Letonia: Valdis Dombrovskis

Lituania: Virginijus Sinkevičius

Luxemburg: Nicolas Schmit

Malta: Helena Dalli

Țările de Jos: Frans Timmermans

Polonia: Janusz Wojciechowski

Portugalia: Elisa Ferreira

România: Rovana Plumb

Slovacia: Maroš Šefčovič

Slovenia: Janez Lenarčič

Suedia: Ylva Johansson

Josep Borrell (Spania) a fost desemnat Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate de către Consiliul European, de comun acord cu președinta aleasă, Ursula von der Leyen (Germania).

Pentru informații suplimentare:

Dna Ursula von der Leyen a fost propusă drept candidată pentru funcția de președinte al Comisiei Europene de către Consiliul European la 2 iulie 2019. Pe baza orientărilor politice prezentate de aceasta în fața Parlamentului European, Ursula von der Leyen a fost aleasă drept viitoarea președintă a Comisiei Europene, cu o majoritate de 387 de voturi, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European din 16 iulie 2019.

La 23 august, Consiliul a primit o scrisoare din partea reprezentantului permanent al Regatului Unit pe lângă Uniunea Europeană, în care se preciza că: „Întrucât Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană la 31 octombrie 2019, prim-ministrul a anunțat în Camera Comunelor la 25 iulie că nu vom numi un comisar britanic pentru noua Comisie și că acest lucru nu este menit să împiedice UE să numească o nouă Comisie. Vă scriu în mod formal pentru a confirma că, în conformitate cu declarația prim-ministrului, Regatul Unit nu va numi un candidat pentru colegiul comisarilor din perioada 2019-2024.”

Pagina principală a președintei alese, Ursula von der Leyen

 

IP/19/5537


Side Bar