Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Uniunea Europeană și Statele Unite semnează un acord privind importurile de carne de vită fără hormoni

Washington, DC, , 2 august 2019

Uniunea Europeană și Statele Unite – reprezentate prin Stavros Lambrinidis, ambasadorul UE în Statele Unite și Jani Raappana, șeful adjunct de misiune pentru președinția finlandeză a Consiliului UE, respectiv prin Robert Lighthizer, reprezentantul pentru comerț al SUA – au semnat astăzi la Washington D.C. un acord de revizuire a funcționării unui contingent existent pentru importurile de carne de vită fără hormoni în UE.

Acesta este un alt livrabil al cooperării promovate de declarația comună făcută de președinții Juncker și Trump în iulie 2018, care stabilește o agendă comercială bilaterală pozitivă între UE și SUA.

În 2009, UE și SUA au încheiat un memorandum de înțelegere (MoU), revizuit în 2014, care oferă o soluție la un litigiu de lungă durată în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), legat de utilizarea anumitor hormoni de stimulare a creșterii în producția de carne de vită. În temeiul acordului, UE a deschis un contingent de 45 000 de tone de carne de vită netratată cu hormoni, destinat unor furnizori calificați, printre care se numără și Statele Unite.

Acordul semnat astăzi este în deplină conformitate cu normele OMC și stabilește alocarea, în mod eșalonat, pe o perioadă de 7 ani, a unei cantități de 35,000 de tone din acest contingent către SUA, restul cantității rămânând disponibil pentru toți ceilalți exportatori.

Volumul global al contingentului deschis în 2009 rămâne neschimbat, același lucru fiind valabil și în ceea ce privește calitatea și siguranța cărnii de vită importate în UE, care va continua să se conformeze înaltelor standarde europene.

Acordul a fost negociat pe baza unui mandat din partea statelor membre ale UE și a fost aprobat de acestea în cadrul Consiliului la 15 iulie 2019. Consiliul va recomanda acum Parlamentului European acordul în vederea aprobării formale, astfel încât acesta să poată intra în vigoare în viitorul apropiat.

Pentru informații suplimentare

UE și SUA încheie un acord privind importurile de carne de vită fără hormoni

Comerțul UE-SUA: Comisia Europeană recomandă soluționarea unui litigiu de lungă durată în cadrul OMC

Comisia Europeană salută sprijinul acordat de statele membre pentru soluționarea litigiului cu Statele Unite în cadrul OMC.

IP/19/5010

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar