Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Comisia salută poziția Parlamentului European cu privire la InvestEU

Bruxelles, 16 ianuarie 2019

Comisia Europeană salută votul de astăzi al Parlamentului European în vederea stabilirii poziției sale privind InvestEU, program propus pentru stimularea investițiilor private și publice în Europa în următorul buget pe termen lung al UE.

Votul marchează un pas important în direcția creării programului, care va reuni sub un singur acoperiș instrumentele financiare ale UE pentru investiții în Uniunea Europeană și ar trebui să genereze investiții de cel puțin 650 de miliarde EUR. În prezent, Comisia invită statele membre să se pună de acord rapid asupra poziției lor pentru a putea începe discuțiile între cele trei instituții.

Jyrki Katainen, vicepreședintele Comisiei responsabil pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate, a declarat: „Europa are nevoie de mai multe investiții pentru a stimula ocuparea forței de muncă, inovarea și competențele. Prin intermediul InvestEU ducem mai departe modelul revoluționar al Planului de investiții, extinzându-l la întreaga gamă de programe de finanțare ale UE, facilitând accesul la finanțare și punând un accent mai mare pe politicile climatice, pe incluziunea socială și pe coeziune. Este important să menținem această dinamică demarată odată cu votul Parlamentului. Statele membre ar trebui-i să urmeze exemplul rapid.”

Propunerea Comisiei referitoare la InvestEU se bazează pe succesul Planului de investiții pentru Europa — Planul Juncker — care a mobilizat deja investiții de peste 371 de miliarde EUR de la lansarea sa. Prin furnizarea unei garanții de la bugetul UE în valoare de 38 de miliarde EUR pentru a sprijini investițiile, Fondul InvestEU va mobiliza resurse publice și private pentru a stimula investițiile în întreaga UE în perioada bugetară 2021-2027.

Fondul InvestEU este bazat pe politici și va sprijini patru domenii principale: infrastructură sustenabilă; cercetare, inovare și digitalizare; întreprinderi mici și mijlocii și investiții sociale și competențe.

Crearea de locuri de muncă, stimularea investițiilor și realizarea unei creșteri economice durabile s-au numărat printre prioritățile principale ale președintelui Jean-Claude Juncker, de la preluarea mandatului de către Comisie în noiembrie 2014. InvestEU va reuni într-o singură structură și sub o singură marcă toate instrumentele financiare ale UE disponibile în prezent pentru a sprijini investițiile. Astfel, finanțările UE pentru proiectele de investiții vor fi mai ușor de accesat și mai eficiente.

Pe lângă Fondul InvestEU, programul va cuprinde și platforma de consiliere InvestEU și portalul InvestEU, pentru a putea oferi în continuare sprijin adaptat promotorilor de proiecte, dar și o rezervă ușor accesibilă de proiecte realizate pentru potențialii investitori.

Pentru informații suplimentare

Comunicat de presă: Programul InvestEU va sprijini crearea de locuri de muncă, creșterea economică și inovarea în Europa

Notă de informare: Programul InvestEU – întrebări și răspunsuri

Pachetul privind politica InvestEU

Fișă informativă: Ce este InvestEU?

Fișă informativă: InvestEU – ce va finanța programul?

Propunere de regulament de instituire a Programului InvestEU

Bugetul UE pentru viitor

Urmăriți activitatea vicepreședintelui Katainen pe Twitter: @jyrkikatainen

Urmăriți programul InvestEU pe Twitter: #InvestEU

IP/19/444

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar