Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Komisija pozdravlja stajalište Europskog parlamenta o programu InvestEU

Bruxelles, 16. siječnja 2019.

Europska komisija pozdravlja rezultat današnjeg glasanja Europskog parlamenta kojim je on usuglasio svoje stajalište o predloženom programu InvestEU za poticanje privatnih i javnih ulaganja u Europi u sljedećem dugoročnom proračunu EU-a.

To je glasanje važan korak prema stvaranju programa kojim će se objediniti financijski instrumenti EU-a za ulaganja u Europskoj uniji i kojim bi se trebalo potaknuti ulaganja u vrijednosti od najmanje 650 milijardi EUR. Komisija sada poziva države članice da brzo usuglase svoje stajalište kako bi mogle započeti rasprave između tri institucije.

Jyrki Katainen, potpredsjednik Komisije za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: „Europi je potrebno više ulaganja za poticanje zapošljavanja, inovacija i vještina. Program InvestEU znači korak naprijed za inovativni model Plana ulaganja, koji se proširuje na čitav niz programa financiranja EU-a, čime će se olakšati pristup financiranju i staviti veći naglasak na borbu protiv klimatskih promjena, socijalnu uključenost i koheziju. Nakon glasanja u Parlamentu važno je uspješno nastaviti dalje. Države članice trebale bi brzo slijediti njihov primjer.”

Komisijin prijedlog programa InvestEU temelji se na uspjehu Plana ulaganja za Europu — Junckerova plana¬, kojim je od pokretanja mobilizirano već više od 371 milijarde EUR ulaganja. Osiguravanjem proračunskog jamstva EU-a u iznosu od 38 milijardi EUR za potporu ulaganjima, fond InvestEU privući će javna i privatna sredstva za poticanje ulaganja u cijelom EU-u u proračunskom razdoblju 2021. – 2027.

Sredstva programa InvestEU usmjerena su na politike i njima će se podupirati četiri glavna područja: održiva infrastruktura; istraživanje, inovacije i digitalizacija; mala i srednja poduzeća; te socijalna ulaganja i vještine.  

Otvaranje radnih mjesta, poticanje ulaganja i postizanje održivoga gospodarskog rasta glavni je prioritet predsjednika Jean-Claudea Junckera još od početka mandata Komisije u studenome 2014. U okviru programa InvestEU objedinit će se pod jednim imenom svi financijski instrumenti EU-a koji su trenutačno na raspolaganju za potporu ulaganjima. Time će financiranje projekata ulaganja sredstvima EU-a biti pristupačnije i učinkovitije.

Osim fonda InvestEU program će se sastojati i od savjetodavnog centra InvestEU i portala InvestEU kako bi se njime i dalje promotorima projekata pružala prilagođena potpora te potencijalnim ulagačima osigurao jednostavan pristup portfelju zrelih projekata.

Za više informacija

Priopćenje za tisak: Program InvestEU za podupiranje zapošljavanja, rasta i inovacija u Europi

Obavijest: Program InvestEU – pitanja i odgovori

Paket mjera programa InvestEU

Informativni članak: Što je InvestEU?

Informativni članak: InvestEU – što će se financirati?

Prijedlog uredbe o uspostavi programa InvestEU

Proračun EU-a za budućnost

Pratite potpredsjednika Katainena na Twitteru: @jyrkikatainen

Pratite InvestEU na Twitteru: #InvestEU

IP/19/444

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar