Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen - Pressemeddelelse

Kommissionen glæder sig over Europa-Parlamentets holdning til InvestEU

Bruxelles, den 16. januar 2019

Kommissionen glæder sig over Europa-Parlamentets afstemning i dag om vedtagelse af sin holdning til InvestEU, det foreslåede program, der skal styrke private og offentlige investeringer i Europa i det næste langsigtede EU-budget.

Afstemningen markerer et vigtigt skridt hen imod oprettelsen af programmet, som vil samle EU's finansielle instrumenter til investering i Den Europæiske Union under samme tag, og det vil udløse mindst 650 mia. EUR i investeringer. Kommissionen opfordrer nu medlemsstaterne til hurtigt at nå til enighed om deres holdning, således at diskussionerne mellem de tre institutioner kan indledes.

Kommissionens næstformand, Jyrki Katainen, som har ansvar for vækst, beskæftigelse, investeringer og konkurrenceevne, udtaler: "Europa har brug for flere investeringer for at fremme beskæftigelsen, innovation og færdigheder. Med InvestEU går vi et skridt videre med investeringsplanens revolutionerende model ved at udvide den, således at den omfatter alle EU's finansieringsprogrammer. Det vil give bedre adgang til finansiering og sætte større fokus på klimaindsats, social inklusion og samhørighed. Efter Parlamentets afstemning er det vigtigt at fastholde fremdriften. Medlemsstaterne bør følge trop hurtigt.

Kommissionens forslag til InvestEU tager udgangspunkt i den succesfulde Investeringsplan for Europa — Junkerplanen — som allerede har mobiliseret over 371 mia. EUR i investeringer, siden den blev lanceret. InvestEU-fonden vil tiltrække offentlige og private ressourcer for at fremme investeringer i hele EU i budgetperioden 2021-2027 ved at yde en garanti på 38 mia. EUR over EU-budgettet til støtte af investeringer.

InvestEU-fonden er politikstyret og støtter fire centrale områder: bæredygtig infrastruktur, forskning, innovation og digitalisering, små og mellemstore virksomheder og sociale investeringer og færdigheder. .

At skabe jobs, sætte skub i investeringer og opnå bæredygtig økonomisk vækst har været Kommissionens formand, Jean-Claude Junckers, førsteprioritet siden Kommissionens tiltrædelse i november 2014. Med InvestEU vil alle EU's finansielle instrumenter, der for øjeblikket er til rådighed til at støtte investeringer, blive samlet under et og få en enkelt betegnelse. Det vil gøre EU-finansieringen af investeringsprojekter enklere og mere effektiv.

Ud over InvestEU-fonden vil programmet også bestå af InvestEU-rådgivningsplatformen og InvestEU-portalen for fortsat at yde skræddersyet støtte til projektledere og gøre modne projekter let tilgængelige for mulige investorer.

Yderligere oplysninger

Pressemeddelelse: Et InvestEU-program til støtte for jobs, vækst og investeringer

Memo: InvestEU-programmet — spørgsmål og svar

InvestEU politisk pakke

Faktablad: Hvad er InvestEU?

Faktablad: InvestEU — hvad finansierer det?

Forslag til forordning om oprettelse af InvestEU-programmet

Det fremtidige EU-budget

Følg næstformand Jyrki Katainen på Twitter: @jyrkikatainen

Følg InvestEU på Twitter: #InvestEU

IP/19/444

Pressehenvendelser:

Borgerhenvendelser: Europe Direct på tlf. 00 800 67 89 10 11 eller pr. mail


Side Bar