Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

EU–Kanada csúcstalálkozó: a szabályokon alapuló nemzetközi rend megerősítése

Montreal, 2019. július 18.

A mai napon Montrealban megrendezésre kerülő 17. Európai Unió–Kanada csúcstalálkozón az EU és Kanada ismét kifejezték az iránti elkötelezettségüket, hogy a globális kihívásokat olyan közös fellépéssel kívánják kezelni, amely megerősíti a szabályok alapú nemzetközi rendet, előnyös a polgárok számára, valamint az éghajlatváltozással és az óceánnal kapcsolatos kötelezettségvállalások megvalósítása révén védi a Földet. A vezetők hangot adtak annak, hogy eltökéltek gyors és összehangolt lépéseket tenni a multilaterális kereskedelmi rendszer előtt álló kihívások kezelése érdekében.

„Az EU és Kanada álláspontja szerint a globális problémák multilaterális megoldásokat igényelnek. Együttes kiállásunkkal azt az egyértelmű üzenet közvetítjük, hogy a nemzetközi együttműködés mindenki számára előnyös” – mondta Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos. „Ez a legszembetűnőbben a kereskedelmi kapcsolatunkban mutatkozik meg. Az átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA) csaknem két évvel a hatálybalépése után konkrét bizonyítékokkal szolgál a nyitott kereskedelem kölcsönös előnyeiről. Mindkét fél exportja nőtt, és ennek előnyei már kézzelfoghatóak a vállalkozásaink és polgáraink számára.”

Az Európai Uniót Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke képviselte, Cecilia Malmström kereskedelmi biztos részvételével. Kanadát Justin Trudeau miniszterelnök képviselte.

Az Európai Unió és Kanada a csúcstalálkozóról együttes nyilatkozatot bocsátott ki.

Három évvel az átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA) és a stratégiai partnerségi megállapodás aláírását követően az EU és Kanada hangsúlyozta az azóta megvalósított előrelépést.

A 2017 szeptembere óta ideiglenesen alkalmazott EU–Kanada kereskedelmi megállapodásnak köszönhetően az EU és Kanada közötti kereskedelmi kapcsolatok egyre erősödnek. A Kanadába irányuló uniós export 2018-ban az előző 3 év átlagához képest összességében 15%-kal nőtt, ami még jobban erősítette az EU pozitív kereskedelmi mérlegét. Az exportnövekedés az ipari termékek – például a belső égésű motorok (több mint 100%), a villamos-motorkocsik és alkatrészeik (+87%), a bútorok (+21%), valamint a parfümök és kozmetikumok (+14%) – esetében volt a legjelentősebb. Ugyanez a tendencia volt tapasztalható több mezőgazdasági termék – köztük a citrusfélék (+78%), a sajtok (+33%), a tésztafélék (+16%), a bor (+10%) és a csokoládé (+9%) – tekintetében.

A stratégiai partnerségi megállapodás révén fokozódott az Európai Unió és Kanada közötti politikai párbeszéd és együttműködés számos területen, az éghajlatváltozás elleni küzdelemtől az innováción át a fejlesztési együttműködés és a konzuli védelem terén tett közös erőfeszítésekig. Az EU és Kanada megállapodott egy kétoldalú együttműködésen alapuló digitális politika folytatásáról, amely a mesterséges intelligenciára, a kvantuminformatikára, valamint a demokratikus értékeknek a digitális világban való védelmére összpontosít.

A csúcstalálkozón az Európai Unió és Kanada óceánpolitikai partnerségi megállapodást írt alá. Az óceánpolitikai irányítás közös kihívás és felelősség, és kizárólag a nemzetközi együttműködés biztosíthatja az óceánok, illetve a tengeri erőforrások és ökoszisztémák védelmét és fenntartható hasznosítását. A megállapodás egyértelmű kötelezettségvállalásokat tartalmaz a jogellenes, be nem jelentett és szabályozatlan halászat, a tengerszennyezés és az éghajlatváltozás negatív hatásaival szembeni küzdelem tekintetében. Hozzájárul továbbá a tengeri és tengerhasznosítási ágazat fenntartható fejlődésének elősegítéséhez, valamint a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési menetrend végrehajtásához.

Emellett mindkét fél üdvözölte, hogy az utas-nyilvántartási adatállományról (PNR) szóló új EU–Kanada megállapodásról folytatott tárgyalások a megállapodás véglegesítésével lezárulnak. Elismerték, hogy a megállapodás alapvető szerepet tölt be a biztonság javításában, miközben garantálja a magánélet és a személyes adatok védelmét.

A vezetők megállapodtak a külpolitikai kérdésekben folytatott konzultáció és koordináció előmozdításáról. Az együttes nyilatkozat kifejezi az Európai Unió és Kanada következetes és szilárd együttműködését többek között Ukrajna, Irán, Kína, Szíria és Venezuela tekintetében. Az EU és Kanada kiterjeszti a demokrácia támogatását célzó gyakorlati együttműködést egy olyan új megoldás alapján, amely megkönnyíti Kanada részvételét az uniós választási megfigyelő missziókban.

A csúcstalálkozó számba vette az EU és Kanada között az EU közös biztonság- és védelempolitikája keretében folytatott sikeres együttműködést, és üdvözölte, hogy Kanada kiküldésekkel támogatja az uniós polgári missziókat Ukrajnában (EUAM Ukrajna), Ciszjordániában (EUPOL COPPS), Maliban (EUCAP Száhil Mali) és Irakban (EUAM Irak).

További információk

A 17. EU–Kanada csúcstalálkozó honlapja

A 17. EU–Kanada csúcstalálkozó együttes nyilatkozata

Tájékoztató az EU és Kanada közötti kapcsolatokról

Az Európai Unió kanadai küldöttségének honlapja

Az EU és Kanada közötti kereskedelmi kapcsolatok honlapja

 

IP/19/4269

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar

Photos