Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

EU–Ukrajna csúcstalálkozó: együttes előrelépés a szolidaritás jegyében

Brüsszel, 2019. július 8.

A mai napon a Kijevben megrendezett 21. EU–Ukrajna csúcstalálkozón az Európai Unió és Ukrajna újólag megerősítette erős partnerségét és az átfogó reformprogram iránti közös elkötelezettségét. A csúcstalálkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mellett az Európai Unió képviseletében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke vett részt. Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője/a Bizottság alelnöke, valamint Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos is közreműködött.

Jean-Claude Juncker elnök így nyilatkozott: „Az Európai Unió és Ukrajna közötti partnerség a kölcsönös szolidaritás és a barátság jegyében folyik. Partnerségünk igen gyümölcsöző: az elmúlt öt évben jelentősebb haladást értünk el, mint az előző két évtizedben. Ukrajna ambiciózus reformvállalásokat tett. Az EU pedig példa nélküli támogatást nyújtott Ukrajnának a pénzügyi és szakértői támogatástól kezdve az autonóm kereskedelmi kedvezményekig, továbbá ukrán állampolgárok eddig közel 3 millió alkalommal utaztak be vízummentesen az EU területére. Mindez – a szankciók egységes fenntartása mellett – az EU Ukrajna iránti megingathatatlan elkötelezettségét mutatja.”

Juncker elnök közös sajtótájékoztatón elhangzott nyilatkozatának teljes szövege itt olvasható.

Az Európai Unió és Ukrajna együttes nyilatkozatot fogadott el, amely a kétoldalú menetrend átfogó jellegéről tanúskodik.

Az EU további 119 millió eurót biztosít az elszámoltatható és hatékony kormányzás ukrajnai előmozdítására, valamint az azovi-tengeri térség támogatásának fokozására.

A csúcstalálkozón elismeréssel nyugtázták Ukrajna reformfolyamatában elért jelentős haladását, és megállapodtak ezen erőfeszítések felgyorsításában, különösen a korrupció elleni küzdelem terén. Az EU egyértelmű szolidaritását fejezte ki az ország keleti részén - többek között az azovi-tengeri térségben – jelentkező folyamatos kihívások tekintetében.

A csúcstalálkozó kapcsán a Bizottság új intézkedéseket fogadott el, melyek célja a decentralizáció támogatása, a korrupció elleni küzdelem, a civil társadalom szerepének erősítése, az elszámoltatható és hatékony ukrajnai kormányzás támogatása, valamint az azovi-tengeri térségben élő emberek humanitárius helyzetének enyhítése és gazdasági lehetőségeinek előmozdítása.

A csomag részét fogja képezni a decentralizációt szolgáló 40 millió EUR összegű program, a korrupció elleni küzdelemre irányuló 15 millió EUR összegű program, a civil társadalmat támogató 10 millió EUR összegű program, valamint egy 44 millió EUR összegű program, amelynek célja a kulcsfontosságú reformok előmozdítása, továbbá a társulási megállapodás és a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi térség megvalósítása. A korrupcióellenes erőfeszítések és a decentralizációs reformok támogatása kiegészíti az Unió már sikeresen működő vezérprogramjait, azaz a „U-LEAD Európával” programot és az uniós korrupcióellenes kezdeményezést (EUACI).

A teljes sajtóközlemény szövege: EU–Ukrajna csúcstalálkozó: Az EU további támogatást nyújt Ukrajna részére a decentralizáció, a korrupció elleni harc, a civil társadalom szerepvállalásának előmozdítása, valamint az elszámoltatható és hatékony kormányzás céljára.

A Bizottság további 10 millió EUR összegű kiegészítő intézkedésekkel támogatja a helyi gazdaság diverzifikációját és a kisvállalkozásokat, a helyi civil társadalom és a polgárok döntéshozatalba való bevonását, a közösségi biztonság és a közbiztonság növelését az azovi-tengeri térségben. Ez a kiegészítő támogatás segít mérsékelni az Oroszország által az Azovi-tenger térségében folytatott destabilizáló tevékenységek helyi gazdaságra és közösségre gyakorolt hatását.

Az EU olyan projekteket is támogat, melyek célja az aknákkal kapcsolatos kockázatok enyhítése, valamint pszichoszociális támogatás nyújtása. További támogatás vált elérhetővé a helyi pénznemben nyújtott hitelekre, amelyek a kis és mikrovállalkozásokat célozzák meg, beruházási lehetőségeket teremtve a helyi vállakozók számára. Az új intézkedések közé tartozik még az EU fokozottabb jelenléte a Mariupolban működő állandó programiroda révén, amely jelentősen megerősíti a decentralizációs és korrupcióellenes folyamatok támogatását a régióban.

A teljes sajtóközlemény szövege: Az EU növeli az azovi-tengeri térség támogatását

A konfliktusra válaszul adott támogatási intézkedések

Az Európai Unió újfent megerősítette, hogy határozottan támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását. Az EU folytatja el nem ismerési politikájának végrehajtását a Krím félsziget és Szevasztopol Oroszországi Föderáció általi jogellenes annektálása miatt, többek között korlátozó intézkedések révén. Az Európai Unió elvárja, hogy Oroszország késedelem nélkül adja át a 2018. novemberében elfogott 24 ukrán katonát és hajóikat, valamint bocsássa szabadon a Krím félszigeten és Oroszországban jogellenesen letartóztatott ukrán állampolgárokat.

Az EU további 17,7 millió euróval bővíti a humanitárius finanszírozást az Ukrajnában leginkább rászorulók megsegítése érdekében. A segítségnyújtás olyan alapvető támogatást foglal magában, mint az egészségügyi ellátás, a menedékhelyek javítása, vízellátás, készpénzjuttatás és a szükséghelyzetben lévők oktatására irányuló projektek. Valamennyi uniós humanitárius segély pártatlan és független, amelyet a konfliktuszóna mentén és a nem kormányzati ellenőrzés alatt lévő területeken osztanak szét. Ezzel az EU által Ukrajnának biztosított humanitárius támogatás teljes összege 133,8 milllió euró.

Makroszintű pénzügyi támogatás Ukrajnának

A csúcstalálkozón mindkét fél hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Ukrajna fenntartsa a makrogazdasági stabilitást és kövesse a Nemzetközi Valutaalap programját. A jelenlegi – negyedik – makroszintű pénzügyi támogatási program keretében az Európai Bizottság 2018 decemberében 500 millió EUR-t folyósított Ukrajnának. Ezzel a kifizetéssel a 2014 óta Ukrajnának nyújtott makroszintű uniós pénzügyi támogatás teljes összege eléri a 3,3 milliárd eurót, amely a nem uniós országoknak nyújtott ilyen jellegű támogatások közül a legnagyobb. Az EU készen áll a jelenlegi makroszintű pénzügyi támogatási program második részletének (500 millió EUR) kifizetésére, amint az ország végrehajtotta az ehhez a részlethez kapcsolódó, elfogadott reformintézkedéseket.

Ágazati együttműködés

A csúcstalálkozó üdvözölte a társulási megállapodás megújított energiaügyi mellékletének elfogadását. A melléklet az uniós vívmányok azon részeit tartalmazza, amelyekkel kapcsolatban Ukrajna kötelezettséget vállalt, hogy saját jogszabályait közelíti azokhoz. A jogszabályok közelítése növeli a fokozatos piaci integrációt és javítja az energiabiztonságot.

A társulási megállapodás távközlési melléklete szerinti ukrajnai kötelezettségvállalás alapján az Európai Bizottság egy csoportot küld Ukrajna jogalkotási és intézményi kapacitásának felmérésére.

2016. januári alkalmazásának kezdete óta a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi térség a kétoldalú kereskedelem 49 %-os növekedéséhez járult hozzá. A társulási megállapodás mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi térségre vonatkozó részében tervbe vett intézkedéseken kívül a 2017 októbere óta bevezetett autonóm kereskedelmi kedvezmények számos ukrán iparcikk és mezőgazdasági termék esetében segítették az ukrán exportőröket, hogy könnyebben beléphessenek az uniós piacra.

Ukrajna uniós programokban való fokozott részvételével összhangban Ukrajna jelenleg az Erasmus+ program egyik legnagyobb kedvezményezettje a keleti partnerségi régióban.

A csúcstalálkozó résztvevői arra is kitértek, hogy ellensúlyozni kell a mélyen beágyazott belföldi érdekek aránytalan befolyását a médiaágazatban. Az EU kiemelte, hogy a közszolgálati műsorszolgáltatás fontos szerepet játszik a független médiatartalmak biztosításában, és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy elegendő forráshoz jusson a közszolgálati műsorszolgáltatás.

További információk

Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének az EU-Ukrajna csúcstalálkozó közös sajtótájékoztatóján tett megjegyzései

Az EU növeli támogatását az azovi-tengeri térség számára

Tájékoztató az azovi-tengeri térségnek nyújtott uniós támogatásról

Az EU további támogatást nyújt Ukrajna részére a decentralizáció, a korrupció elleni küzdelem, a civil társadalom szerepvállalásának előmozdítása, valamint az elszámoltatható és hatékony kormányzás céljára. EU–Ukrajna weboldal

Tájékoztató az EU–Ukrajna kapcsolatokról

Az EU ukrajnai küldöttségének honlapja

Az Európai Bizottság Ukrajnát támogató csoportjának honlapja

Az EU–Ukrajna kereskedelmi kapcsolatok honlapja

IP/19/3810

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar

Photos