Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Általános adatvédelmi rendelet: visszatekintés az első évre

Brüsszel, 2019. május 22.

A Bizottság 2019. május 25-én megemlékezik az általános adatvédelmi rendelet alkalmazásának első évfordulójáról Az esemény alkalmából Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök és Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos a következő nyilatkozatot tette:

„Május 25-én ünnepeljük az új adatvédelmi szabályok, közismert nevén az általános adatvédelmi rendelet alkalmazásának első évfordulóját. Ezek a gyökeres változást hozó szabályok nem csupán Európát készítették fel a digitális kor követelményeire, hanem új globális referenciaponttá is váltak.

A szabályok fő célja az volt, hogy felkészítsék a polgárokat és segítsék őket abban, hogy nagyobb ellenőrzést szerezzenek személyes adataik felett. Ez már jelenleg is megvalósul, hiszen a polgárok elkezdtek élni a jogaikkal, és az európaiak több mint kétharmada hallott a rendeletről.

A vállalkozások számára is előnyös, hogy jelenleg egyetlen szabályrendszer alkalmazandó az egész Unióban. A vállalkozások rendet teremtettek saját belső adatvédelmi szabályozásuk terén, és ennek nyomán fokozott adatbiztonságot és bizalmon alapuló kapcsolatot alakítottak ki ügyfeleikkel.

Az általános adatvédelmi rendelet felvértezte a hatóságokat a jogsértések elleni fellépéshez szükséges eszközökkel. Például az újonnan létrehozott Európai Adatvédelmi Testület egy év elteltével Európa-szerte több mint 400 határokon átnyúló ügyet regisztrált. Ez az általános adatvédelmi rendelet további előnyét tanúsítja, ugyanis az adatvédelem túllép a nemzeti határokon.

A lakosság egyre tudatosabbá válik, ami nagyon biztató jel. Az új adatok azt jelzik, hogy a polgárok hattizedének van tudomása az országában működő adatvédelmi hatóságról. Ez jelentős növekedés 2015-höz képest, amikor az emberek négytizedének voltak ilyen ismeretei. Az adatvédelmi hatóságoknak lényeges szerepet kell játszaniuk az általános adatvédelmi rendelet gyakorlati megvalósítása terén.

Az új jogszabály olyan európai szabályozási minimummá vált, amely számos más területen is formálja válaszlépéseinket. A szilárd adatvédelmi szabályok a mesterséges intelligenciától és az 5G hálózatok fejlesztésétől egészen választásaink integritásáig számos területen elősegítik, hogy szakpolitikáink és technológiáink fejlesztése a polgárok bizalmára épüljön.

Az általános adatvédelmi rendelet elvei Európán kívül is éreztetik hatásukat. Chilétől Japánig, Brazíliától Dél-Koreáig, Argentínától Kenyáig sorra jelennek meg olyan új adatvédelmi jogszabályok,

amelyek szilárd biztosítékokon, érvényesíthető személyhez fűződő jogokon és független felügyeleti szerveken alapulnak. A magasabb szintű normák terén megvalósuló konvergencia új lehetőségeket kínál a bizalmon és a biztonságon alapuló adatáramlások előmozdítására.

Az általános adatvédelmi rendelet Európában és világszerte megváltoztatta a szabályozási környezetet. A szabályokhoz való igazodás azonban dinamikus folyamat, ami nem történhet meg egyik napról a másikra. A következő hónapokban elsősorban arra törekszünk majd, hogy biztosítsuk a megfelelő és kiegyensúlyozott tagállami végrehajtást. Arra ösztönözzük a tagállamokat, hogy az általános adatvédelmi rendelet szövegét és szellemét tiszteletben tartva törekedjenek kiszámítható szabályozási környezet kialakítására, valamint az érdekelteket, különösen a kkv-kat sújtó szükségtelen terhek elkerülésére. A legégetőbb kérdések kezelése és az új szabályok végrehajtásának megkönnyítése érdekében folytatni fogjuk a szoros együttműködést a tagállamokkal, az Európai Adatvédelmi Testülettel és a nemzeti adatvédelmi hatóságokkal, valamint a vállalkozásokkal és a civil társadalommal.”

Háttér-információk

Az általános adatvédelmi rendelet a személyes adatok védelmére vonatkozó közös uniós megközelítésre épülő egységes szabályozás, amely közvetlenül alkalmazandó a tagállamokban. Erősíti a bizalmat azáltal, hogy visszaállítja az érintett személyek ellenőrzését személyes adataik felett, ugyanakkor garantálja a személyes adatok szabad áramlását az uniós tagállamok között. A személyes adatok védelme alapvető jog az Európai Unióban.

Az általános adatvédelmi rendelet 2018. május 25-től alkalmazandó. Azóta majdnem minden tagállam kiigazította nemzeti jogszabályait az általános adatvédelmi rendelet figyelembevételével. A nemzeti adatvédelmi hatóságok feladata az új szabályok érvényesítése. E hatóságok az új együttműködési mechanizmusoknak és az Európai Adatvédelmi Testületnek köszönhetően jobban összehangolják tevékenységüket. A hatóságok iránymutatásokat bocsátanak ki az általános adatvédelmi rendelet legfontosabb kérdéseiről, hogy támogassák az új szabályok végrehajtását.

A Bizottság egy június 13-án tartandó rendezvényen fogja felmérni az általános adatvédelmi rendelet egyéves alkalmazásának eredményeit. Az általános adatvédelmi rendeletben előirányzottak szerint a Bizottság 2020-ban jelentést tesz az új szabályok alkalmazásáról.

A mai napon közzétették az adatvédelemre vonatkozó Eurobarométer tematikus felmérés első eredményeit, amelyek az Unió-szerte megkérdezett több mint 27 ezer ember véleményét foglalják össze. Az Európai Bizottság a június 13-i évfordulós rendezvény alkalmából teszi közzé az Eurobarométer-felmérés eredményeinek teljes körű ismertetését.

További információk

IP/19/2610

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar