Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Komisija za naslednjega predsednika Evropskega raziskovalnega sveta imenovala Maura Ferrarija

Bruselj, 14. maja 2019

Evropska komisija je danes imenovala profesorja Maura Ferrarija za naslednjega predsednika Evropskega raziskovalnega sveta (ERC), ki v Evropi financira pionirske znanstvene raziskave na pobudo raziskovalcev.

Profesor Ferrari bo novo funkcijo nastopil 1. januarja 2020, ko bo potekel mandat sedanjemu predsedniku Jeanu-Pierru Bourguignonu. Novi predsednik se bo ERC pridružil v pomembnem trenutku njegovega razvoja. Komisija je za naslednji dolgoročni proračun EU predlagala Obzorje Evropa, ki je najbolj ambiciozen program EU na področju raziskav in inovacij doslej. Aprila je bil o novem programu dosežen politični dogovor. Obzorje Evropa bo zaščitil neodvisnost ERC v okviru znanstvenega sveta in zagotavljal, da se še naprej osredotoča na znanstveno odličnost. Komisija je predlagala znatno povečanje proračuna za ERC, in sicer s 13,1 milijarde evrov za obdobje 2014–2020 na 16,6 milijarde evrov za obdobje 2021–2027.

Komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedas je povedal: „ERC si je v svetu pridobil ugled za financiranje odličnih raziskav, ki jih spodbuja radovednost. Profesor Mauro Ferrari v mednarodni skupnosti uživa sloves zaradi svoje izjemne interdisciplinarne akademske kariere. Profesor Ferrari je s svojim razumevanjem družbene vrednosti znanosti ter odličnimi vodstvenimi in komunikacijskimi sposobnostmi prava oseba, da prevzame ERC in evropsko znanost popelje na novo raven. Ob tej priložnosti se želim zahvaliti predsedniku Jeanu-Pierru Bourguignonu, s katerim je ERC postal še uspešnejši.“ 

Profesor Ferrari, prihodnji predsednik Evropskega raziskovalnega sveta, je dodal: „V čast mi je, da sem izbran za naslednjega predsednika Evropskega raziskovalnega sveta. Rad bi se zahvalil Evropski komisiji in znanstvenemu svetu ERC za njuno zaupanje, da zmorem voditi ta edinstven projekt pri pripravi temeljev za novi program Evropske unije Obzorje Evropa.“

Profesor Ferrari ima uspešno akademsko kariero, med katero je mnogo let preživel v ZDA. Dejaven je bil na več področjih, med drugim v matematiki, inženirstvu, medicini in biologiji, ter sodeloval v pionirskih raziskavah na področju nanomedicine.

Komisija je svojo odločitev sprejela na podlagi konkurenčnega izbirnega postopka, ki ga je vodila izbirna komisija na visoki ravni, ki so jo sestavljali profesorji in profesorice Mario Monti (predsedujoči in predsednik Univerze Bocconi), Alice Gast (predsednica univerze Imperial College), Fabiola Gianotti (generalna direktorica CERN), Carl-Henrik Heldin (predsednik Nobelove fundacije), Jules A. Hoffmann (prejemnik Nobelove nagrade za medicino), Helga Nowotny (nekdanja predsednica ERC) in Maciej Zylicz (predsednik Fundacije za znanost na Poljskem).

Izbirni postopek

Izbirna komisija je julija 2018 objavila razpis, na katerega se je prijavijo več kot 50 uglednih kandidatov. Po postopku ocenjevanja in razgovorih z najbolj obetavnimi med njimi je izbirna komisija komisarju Moedasu predložila ožji seznam s tremi najprimernejšimi kandidati. Kandidati so se srečali z znanstvenim svetom ERC, ki je odobril imenovanje profesorja Ferrarija. Komisija je profesorja Ferrarija imenovala za štiriletni mandat z možnostjo enkratnega ponovnega imenovanja.

Ozadje

Evropski raziskovalni svet, ki ga je EU ustanovila leta 2007, se financira izključno iz proračuna EU kot del sedanjega programa Obzorje 2020. Vsako leto izbere in financira najboljše in najustvarjalnejše raziskovalce in raziskovalke katerega koli državljanstva in starosti za izvedbo projektov v Evropi. Od leta 2007 je bilo prek javnih natečajev za financiranje izbranih okoli 9 000 projektov, v mednarodnih znanstvenih revijah pa je bilo objavljenih več kot 110 000 člankov, v katerih je bila navedena podpora ERC. Prejemniki nepovratnih sredstev ERC so prejeli prestižne nagrade, med drugim šest Nobelovih nagrad, štiri Fieldsove medalje in pet Wolfovih nagrad. ERC je raziskovalcem in raziskovalkam že omogočil izvedbo obetavnih raziskav, ki so privedle do prelomnih znanstvenih dosežkov, kot so prva podoba črne luknje, pomemben napredek pri raziskavah raka ali zgodnje odkrivanje varnostnih pomanjkljivosti v računalniških procesorjih.

Predsednik je uradni predstavnik Evropskega raziskovalnega sveta in predseduje znanstvenemu svetu, njegovemu upravnemu organu. Znanstveni svet, ki ga sestavljajo ugledni znanstveniki in strokovnjaki, oblikuje strategijo znanstvenega financiranja in metodologije ERC.

Več informacij

IP/19/2471

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar