Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Pobuda DiscoverEU: 18-letnikom na voljo 20 000 dodatnih vozovnic za zbiranje vtisov o Evropi

Bruselj, 2. maja 2019

Evropska komisija danes objavlja novo povabilo k oddaji prijav za vozovnice DiscoverEU. Do 16. maja 2019 se lahko vsi 18-letniki v EU s prijavo potegujejo za priložnost, da spoznavajo Evropo med 1. avgustom 2019 in 31. januarjem 2020.

Ta novi krog prijav sledi zelo uspešnemu prvemu letu pobude, ki mladim omogoča, da raziščejo kulturno raznolikost Evrope in skupne vrednote. Evropska komisija se v tem drugem letu pobude osredotoča na izboljšanje učne razsežnosti projekta. Udeleženci bodo prejeli informacije in potovalne nasvete glede krajev, ki jih lahko obiščejo v Evropi. Zainteresirani lahko prejmejo tudi potovalni dnevnik, v katerem lahko beležijo svoje vtise in razmišljanja, med svojimi potovanji pa bodo imeli možnost sodelovati v organiziranih dejavnostih za krepitev skupnosti.

Komisija si obenem prizadeva, da bi bila pobuda DiscoverEU bolj vključujoča in dostopna za vse s preoblikovanjem postopka prijave, tako da je še enostavnejši za zainteresirane, z nasveti za cenovno ugodna potovanja in upoštevanjem potreb mladih invalidov, da se tudi njim omogoči potovanje.

Evropski komisar Tibor Navracsics, pristojen za izobraževanje, kulturo, mlade in šport, je povedal: „Ponosen sem, da lahko pobudo DiscoverEU nadgradim in več mladim omogočim resnično evropsko izkušnjo. Upam, da jih bo ta izkušnja navdihnila, da bodo postali angažirani člani svoje skupnosti in ambasadorji Evrope, tako da se bodo udeležili volitev v Evropski parlament in k temu spodbujali tudi svoje vrstnike ali da bodo z nami sodelovali pri oblikovanju živahne družbe. Mladi so prihodnost Evrope in bistvenega pomena je, da prisluhnemo njihovemu mnenju.“

Kdo se lahko prijavi in kako?

Kandidati morajo biti rojeni med (vključno) 2. julijem 2000 in (vključno) 1. julijem 2001 ter na voljo za potovanje med 1. avgustom 2019 in 31. januarjem 2020 za največ 30 dni. Zainteresirani se lahko prijavijo prek evropskega mladinskega portala. Ocenjevalni odbor bo ocenil prijave in izbral prejemnike. Kandidati bodo o rezultatih izbora uradno obveščeni junija 2019.

Uspešni kandidati bodo lahko potovali sami ali v skupinah največ petih oseb. Praviloma bodo potovali z vlakom, za čim večjo dostopnost vseh predelov celine pa lahko uporabijo tudi druga prevozna sredstva, denimo avtobus, trajekt ali izjemoma letalo. Tako bodo lahko sodelovali tudi mladi iz odročnejših predelov ali otokov, ki so del EU.

Ozadje

DiscoverEU je potovalna izkušnja, ki je namenjena mladim Evropejcem in Evropejkam, tudi tistim iz prikrajšanih okolij, da bi si lahko nabirali znanje in izkušnje s potovanjem. Komisija je pobudo začela izvajati junija 2018. Njen začetni proračun je znašal 12 milijonov evrov, proračun za leto 2019 pa znaša 16 milijonov evrov. DiscoverEU je doslej okoli 30 000 mladim omogočila potovanje po Evropi, raziskovanje njene bogate kulturne dediščine, navezovanje stikov z drugimi, učenje od drugih kultur in spoznavanje, kaj združuje Evropo. V prvem letu je pobuda povezala na tisoče mladih, iz česar je nastala skupnost mladih iz vse Evrope. Udeleženci, ki se prej niso poznali, so se prek družbenih medijev povezali v skupine, skupaj potovali od mesta do mesta ali drug drugemu omogočili bivanje v svojih domovih.

Evropska komisija namerava pred koncem leta 2019 objaviti četrti krog prijav.

Evropska komisija je v naslednjem dolgoročnem proračunu EU (2021–2027) za pobudo DiscoverEU predlagala sredstva v višini 700 milijonov evrov v okviru prihodnjega programa Erasmus. Če bosta Evropski parlament in Svet ta predlog podprla, bo med letoma 2021 in 2027 lahko potovalo še dodatnih 1,5 milijona 18-letnikov.

Več informacij

Vprašanja in odgovori o pobudi DiscoverEU

Informativni pregled

Informacije so na voljo na evropskem mladinskem portalu ter na strani European Youth (Evropska mladina) na Facebooku in Twitterju.

IP/19/2328

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar