Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Reforma avtorskih pravic odpravlja zadnje ovire: Evropska komisija pozdravlja odobritev posodobljenih pravil, prilagojenih digitalni dobi

Luxembourg, 15. aprila 2019

Svet Evropske unije je danes dal zeleno luč novi direktivi o avtorskih pravicah, ki bo prinesla konkretne koristi državljankam in državljanom, ustvarjalnim sektorjem, medijem, raziskovalcem, izobraževalcem in ustanovam za varstvo kulturne dediščine.

Z reformo bodo pravila o avtorskih pravicah prilagojena današnjemu svetu, v katerem so storitve pretakanja glasbe, platforme videa na zahtevo, združevalniki novic in platforme z vsebinami, ki jih naložijo uporabniki, glavne točke dostopa do ustvarjalnih del in časopisnih člankov. Komisija jih je predlagala septembra 2016, Evropski parlament pa jih je izglasoval marca 2019.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je dejal: „Z današnjim dogovorom pravila o avtorskih pravicah prilagajamo digitalni dobi. Evropa bo odslej razpolagala z jasnimi pravili, ki avtorjem zagotavljajo pravičen delež, uporabnikom podeljujejo močne pravice, platformam pa nalagajo odgovornosti. Kadar je govora o dokončanju evropskega enotnega digitalnega trga, reforma avtorskih pravic predstavlja manjkajoči del sestavljanke.

Nova direktiva bo okrepila visokokakovostno novinarstvo v EU in ponudila boljšo zaščito evropskim avtorjem in izvajalcem. Uporabnikom bodo koristila nova pravila, ki jim bodo omogočala, da na platforme zakonito naložijo avtorsko zaščitene vsebine. Poleg tega pa jih bodo varovali tudi okrepljeni zaščitni ukrepi, povezani s svobodo izražanja, kadar bodo nalagali videoposnetke z vsebino imetnikov pravic, na primer v memih ali parodijah.

Direktiva o avtorskih pravicah je del širše pobude za prilagoditev pravil EU o avtorskih pravicah digitalni dobi. Države članice EU so danes končno sprejele tudi nova pravila, da bodo evropske radiodifuzne hiše lažje omogočile čezmejni dostop do nekaterih programov na svojih spletnih storitvah. Poleg tega je od 1. aprila 2018 evropskim državljankam in državljanom, ki v svoji matični državi kupijo ali se naročijo na vsebine, kot so filmi, športni prenosi, glasba, e-knjige in igre, omogočen dostop do teh vsebin tudi med potovanjem ali začasnim bivanjem v drugi državi EU.

Naslednji koraki

Po objavi besedila v Uradnem listu Evropske unije bodo imele države članice na voljo 24 mesecev, da direktivo prenesejo v nacionalno zakonodajo. Nova pravila o avtorskih pravicah in nova pravila za lažji čezmejni dostop do televizijskih in radijskih vsebin na spletu bodo uradno podpisana v sredo, 17. aprila, v Evropskem parlamentu v Strasbourgu.

Ozadje

Evropska komisija je septembra 2016 v okviru strategije za enotni digitalni trg predlagala posodobitev pravil EU o avtorskih pravicah za razcvet in dostopnost evropske kulture. Reforma posodablja pravila EU, ki segajo v leto 2001, ko še ni bilo družbenih medijev, videov na zahtevo, muzejev z digitaliziranimi umetniškimi zbirkami in učiteljev, ki ponujajo spletne tečaje.

Raziskave Komisije iz leta 2016 so pokazale, da je 57 % uporabnikov interneta do časopisnih člankov dostopalo prek družbenih omrežij, združevalnikov novic ali iskalnikov. 47 % teh uporabnikov je prebralo izvlečke, ki jih pripravijo te spletne strani, ne da bi članek odprli. Podoben trend je bil opažen v glasbeni in filmski industriji: 49 % uporabnikov interneta v EU je do glasbe ali avdiovizualnih vsebin dostopalo prek spleta, 40 % uporabnikov, starih od 15 do 24 let, pa si je spletne televizijske vsebine ogledalo vsaj enkrat tedensko. Ta trend je od takrat skokovito narasel.

Več informacij

· MEMO: Vprašanja in odgovori – glasovanje v Evropskem parlamentu za posodobljena pravila, prilagojena digitalni dobi

· Skupna izjava: Reforma avtorskih pravic: Komisija pozdravlja izglasovanje posodobljenih pravil za digitalno dobo v Evropskem parlamentu

· Skupna izjava: Komisija izrazila zadovoljstvo z glasovanjem v Evropskem parlamentu o novih pravilih za lažji čezmejni dostop do televizijskih in radijskih vsebin na spletu

· Sporočilo za medije: Komisija predlaga sodobna pravila EU o avtorskih pravicah za razcvet in dostopnost evropske kulture

· Informativni pregled o avtorskih pravicah

· Informativni pregled: Kako EU podpira kinematografijo in avdiovizualni sektor

· Pogosta vprašanja o reformi avtorskih pravic

· Raziskava Eurobarometer

IP/19/2151

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar