Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου

Κρίση στη Συρία: η ΕΕ ανανεώνει τη διεθνή στήριξη, κινητοποιώντας πρωτοφανείς συνολικές δεσμεύσεις 8,3 δισ. ευρώ για το 2019 και μετά

Βρυξέλλες, 14 Μαρτίου 2019

Από τις 12 έως τις 14 Μαρτίου 2019, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη συμπροήδρευσαν στην τρίτη διάσκεψη των Βρυξελλών (Βρυξέλλες ΙΙΙ).

Παράλληλα με την ανανέωση της στήριξης για μια βιώσιμη πολιτική επίλυση της κρίσης στη Συρία, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η διάσκεψη κάλυψε τα πιο σοβαρά ζητήματα στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ανθεκτικότητας τα οποία αντιμετωπίζουν οι Σύριοι και οι κοινότητες υποδοχής προσφύγων στη χώρα και ιδίως στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στην Τουρκία.

Η διάσκεψη κατόρθωσε να κινητοποιήσει συνολικές δεσμεύσεις 8,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2019-2020 και μετά, εκ των οποίων 6,2 δισ. ευρώ για το 2019, και πολυετείς δεσμεύσεις περίπου 2,1 δισ. ευρώ. Τα δύο τρίτα περίπου του συνόλου των δεσμεύσεων προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει συνεισφέρει συνολικά 6,79 δισ. ευρώ: 2,57 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ που τελεί υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 4,22 δισ. ευρώ από κράτη μέλη της ΕΕ. Εκ των 2,57 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, 2,01 δισ. ευρώ έχουν αναληφθεί για το 2019, ενώ 560 εκατ. ευρώ έχουν ήδη αναληφθεί για το 2020 υπέρ των ατόμων που χρήζουν βοήθειας στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

Η ύπατη εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε σχετικά: «Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: μια πολιτική διαδικασία υπό συριακή ηγεσία και ευθύνη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα εγκαθιδρύσει μια διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διαχωριστικές γραμμές για μια ενωμένη Συρία. Αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε και αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο συγκαλέσαμε τη διάσκεψη των Βρυξελλών. Όλοι μας πρέπει να αξιοποιήσουμε την επιρροή μας για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων της Γενεύης και τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία. Το πάγωμα της σύγκρουσης στο παρόν στάδιο δεν αποτελεί λύση.»

Ο αρμόδιος επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν δήλωσε τα εξής: «Μια ολόκληρη γενιά που δεν έχει καμία πείρα για το τι σημαίνει φυσιολογική ζωή μας χρειάζεται ακόμη. Η ΕΕ, ως ο μεγαλύτερος παγκοσμίως χορηγός βοήθειας στην παρούσα κρίση, θα εξακολουθήσει να βοηθά τις γειτονικές χώρες της Συρίας να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους και να ενισχύσουν τις οικονομίες τους. Θα εντείνουμε τις επενδύσεις στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τη σταθερή απασχόληση, προκειμένου οι πρόσφυγες να γίνουν πιο αυτοδύναμοι και να μπορέσουν να ζήσουν μια αξιοπρεπή και φυσιολογική ζωή».

Ο αρμόδιος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε τα εξής: «Στο εσωτερικό της Συρίας, η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει εφιάλτης για εκατομμύρια ανθρώπους. Η ΕΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει τους εταίρους μας να παράσχουν βοήθεια, αλλά η πρόσβαση στους έχοντες ανάγκη εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Εξακολουθούμε να καλούμε όλα τα μέρη να εξασφαλίσουν την παροχή της βοήθειας για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών σε όσους την έχουν ανάγκη. Έχουμε δεσμευθεί να βοηθήσουμε τον συριακό λαό για όσο χρόνο χρειάζεται.»

Η κατάσταση στο εσωτερικό της Συρίας εξακολουθεί να είναι κρίσιμη καθώς 11,7 εκατομμύρια Σύριοι χρειάζονται προστασία και ανθρωπιστική βοήθεια. Επιπλέον 5,6 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονται σε γειτονικές χώρες.

Οι συμπρόεδροι ενέκριναν κοινή δήλωση.

Ιστορικό

Ημέρες διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών

Στη φετινή διάσκεψη, καταβλήθηκε πρωτοφανής προσπάθεια να συγκεντρωθεί στις Βρυξέλλες μεγάλος αριθμός εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων και εκπροσώπων οργανώσεων της συριακής, περιφερειακής και διεθνούς κοινωνίας των πολιτών. Περισσότεροι από 500 εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ από περισσότερες από 300 διαφορετικές οργανώσεις, εκ των οποίων πάνω από 200 προήλθαν από τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, συγκεντρώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να συμμετάσχουν στις Ημέρες Διαλόγου (12-13 Μαρτίου).

Τονίστηκε επίσης ιδιαίτερα ο ρόλος των γυναικών της Συρίας. Οι γυναίκες αντιπροσώπευσαν σχεδόν το ήμισυ των συμμετεχόντων στις Ημέρες Διαλόγου. Την Τετάρτη 13 Μαρτίου, η ύπατη εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος Φεντερίκα Μογκερίνι και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκέιρ Πέντερσεν, μαζί με τον Βέλγο υπουργό Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς παρέθεσαν επίσης από κοινού επίσημο δείπνο σε Σύριες γυναίκες από τη συμβουλευτική επιτροπή γυναικών (Women's Advisory Board) και τις οργανώσεις βάσης, για να τιμήσουν τον ρόλο και τη συμβολή τους στο μέλλον της Συρίας.

Η σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της 14ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων από 79 αντιπροσωπείες, από την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή, από περιφερειακές και διεθνείς οργανώσεις, ΜΚΟ και την κοινωνία των πολιτών.

Η στήριξη της ΕΕ για την κρίση στη Συρία

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της συριακής κρίσης. Έχουν διαθέσει περίπου 17 δισ. ευρώ μέσω της Επιτροπής και των κρατών μελών από την αρχή της κρίσης το 2011.

Η στήριξη της ΕΕ επέτρεψε σε περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα να λάβουν ιατροφαρμακευτική βοήθεια και σε χιλιάδες παιδιά που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο να ωφεληθούν από έκτακτα προγράμματα στον τομέα της εκπαίδευσης. 850 000 άτομα έλαβαν τρόφιμα και 1 εκατομμύριο έλαβαν είδη πρώτης ανάγκης και καταλύματα. Το περιφερειακό καταπιστευματικό ταμείο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης παρείχε βοήθεια σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα. Όλο και περισσότερο, οι προσπάθειες αποσκοπούν στην ενίσχυση των εθνικών συστημάτων παροχής υπηρεσιών για να εξασφαλιστεί η βιώσιμη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και να βοηθηθούν οι χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων να δημιουργήσουν οικονομική ανάπτυξη και μέσα διαβίωσης προς όφελος των πολιτών τους και των προσφύγων.

Σύμφωνα με τους στρατηγικούς στόχους που ορίζονται στη στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία που εγκρίθηκε το 2017, η οποία καθορίζει σαφείς κατευθύνσεις δράσης σε όλες τις διαστάσεις της κρίσης, η τρίτη διάσκεψη των Βρυξελλών μαρτυρά τη διαρκή βούληση της ΕΕ να διατηρήσει την ευημερία του συριακού λαού και και το μέλλον της Συρίας στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας.

Για περισσότερες πληροφορίες

Δικτυακός τόπος της διάσκεψης

Φωτογραφίες και βίντεο από τη διάσκεψη

Ημέρες διαλόγου

Ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ

Ενημερωτικό δελτίο: Η αντίδραση της ΕΕ στην κρίση της Συρίας

Ενημερωτικά γραφήματα:

IP/19/1628

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Ερωτήσεις του κοινού: Europe Direct τηλεφωνικά 00 800 67 89 10 11 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα


Side Bar