Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Inițiativa cetățenească europeană: Comisia înregistrează inițiativa „Europe CARES – Educație incluzivă de calitate pentru copiii cu handicap”

Bruxelles, 27 februarie 2019

Comisia Europeană a decis astăzi să înregistreze inițiativa cetățenească europeană intitulată „Europe CARES – Educație incluzivă de calitate pentru copiii cu handicap”.

Obiectivul inițiativei este de a asigura: dreptul la educație incluzivă al copiilor și adulților cu handicap din Uniunea Europeană”. În inițiativă se precizează că, deși „peste 70 milioane de cetățeni ai UE au un handicap și 15 milioane de copii au nevoi speciale în materie de educație”, mulți „se confruntă cu bariere excesive în […] exercitarea dreptului lor la o educație incluzivă de calitate”. Prin urmare, organizatorii solicită Comisiei să „elaboreze un proiect de lege privind un cadru comun al UE de educație incluzivă, care va garanta că niciun copil nu va fi lipsit de accesul la serviciile de intervenție timpurie, la educație și la tranziția către piața muncii”.

În temeiul tratatelor, UE poate acționa în justiție pentru a combate discriminarea bazată pe handicap, precum și pentru a sprijini eforturile depuse de statele membre în domeniul sistemelor de educație și al formării profesionale. Prin urmare, Comisia a considerat inițiativa admisibilă din punct de vedere juridic și a decis să o înregistreze. În acest stadiu al procesului, Comisia nu analizează fondul.

Înregistrarea inițiativei va avea loc la 4 martie 2019, după care va urma procesul de colectare a semnăturilor de sprijin de către organizatori, care va dura un an. Dacă inițiativa va strânge într-un an un milion de declarații de sprijin din cel puțin șapte state membre, Comisia o va analiza și va reacționa în termen de trei luni. Comisia poate decide să dea curs solicitării sau nu și va trebui, în ambele cazuri, să precizeze motivele.

Context

Inițiativele cetățenești europene au fost introduse prin Tratatul de la Lisabona și au fost lansate ca instrumente aflate la dispoziția cetățenilor pentru stabilirea agendei de lucru, în aprilie 2012, odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului privind inițiativa cetățenească europeană, care pune în aplicare dispozițiile din tratat. În 2017, ca răspuns la discursul președintelui Juncker privind starea Uniunii, Comisia Europeană a prezentat propuneri de reformă a Inițiativei cetățenești europene, pentru a o face și mai ușor de utilizat. În decembrie 2018, Parlamentul European și Consiliul au convenit asupra reformei, iar normele revizuite vor începe să se aplice de la 1 ianuarie 2020.

După înregistrarea sa oficială, o inițiativă cetățenească europeană permite unui milion de cetățeni din cel puțin un sfert din statele membre ale UE să invite Comisia Europeană să propună un act juridic în domeniile în care Comisia are această competență.

Condițiile de admisibilitate sunt următoarele: acțiunea propusă nu trebuie să se afle în mod vădit în afara sferei competențelor Comisiei de a prezenta o propunere de act juridic, nu trebuie să fie în mod vădit abuzivă, neserioasă sau ofensatoare și nu trebuie să fie în mod vădit contrară valorilor Uniunii.

Informații suplimentare

Textul integral al inițiativei cetățenești europene propuse (disponibil începând cu 4 martie)

ICE pentru care se strâng semnături în prezent

Site-ul web al ICE

Regulamentul privind ICE

Site-ul Europe Cares

 

IP/19/1417

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


Side Bar