Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Vrh Evropske unije in Lige arabskih držav: izboljšanje evropsko-arabskega partnerstva in skupno reševanje svetovnih izzivov

Bruselj, 25. februarja 2019

Prvi vrh Evropske unije in Lige arabskih držav je potekal 24. in 25. februarja v Šarm El Šejku, na njem pa je sodelovalo 49 držav, Liga arabskih držav in EU.

Na vrhu je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker skupaj s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom zastopal Evropsko unijo, sopredsedoval pa je tudi egiptovski predsednik Abdel Fattah Al Sisi.

Povabljeni so bili tudi voditelji držav iz 28 držav članic EU in 21 držav Lige arabskih držav, ter generalni sekretar Lige arabskih držav. Udeležila sta se ga tudi visoka predstavnica Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko ter podpredsednica Evropske komisije Federica Mogherini in komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je na otvoritveni seji vrha povedal: „Želim si, da bi skupaj branili temeljni vrednoti spoštovanje človekovih pravic in strpnost. Naša skupna zgodovina in geografska bližina nas pozivata k sodelovanju. Države članice Lige arabskih držav in Evropske unije skupaj predstavljajo 12 % svetovnega prebivalstva. Skupaj lahko zagotovimo stabilnost v naših regijah in drugod, kar je veliko pomembnejše kot naša demografska podoba.“

Celotna izjava predsednika Junckerja z otvoritvene seje vrha Evropske unije in Lige arabskih držav in s tiskovne konference je na voljo na spletu.

Voditelji so se dogovorili tudi o skupni izjavi, ki povzema številna obravnavana področja.

 

Evropsko-arabsko sodelovanje

EU in Liga arabskih držav sta v svojih razpravah ponovno potrdili, da je pri iskanju skupnih rešitev za skupne izzive ključno tesnejše regionalno sodelovanje. S tem pristopom sta se znova zavezali, da si bosta prizadevali za ustvarjanje novih priložnosti, pri čemer so v središču skupnih prizadevanj zlasti ženske in mladi. Voditelji so priznali pomen, ki jo ima pri tem civilna družba. Obe strani sta se tudi strinjali, da okrepita gospodarsko sodelovanje in se zavežeta k razvoju konkretne agende, zlasti na področjih trgovine, energetike, znanosti, raziskav, tehnologije, turizma, kmetijstva in drugih obojestransko koristnih področij.

Globalni izzivi

Voditelji EU in arabskih držav so izrazili zavezanost multilateralizmu in mednarodnemu sistemu, ki temelji na mednarodnem pravu. Tesnejše sodelovanje med EU, Ligo arabskih držav, Združenimi narodi in Afriško unijo je ključnega pomena za reševanje svetovnih izzivov. Ponovno so izrazili popolno zavezanost univerzalni agendi za trajnostni razvoj do leta 2030. Ta načela bi morala usmerjati prizadevanja za reševanje skupnih izzivov, kot so podnebne spremembe, spoštovanje mednarodnega prava o človekovih pravicah, nezakonite migracije, tihotapljenje ljudi in trgovina z njimi, zaščita in podpora beguncem ter boj proti sovraštvu in nestrpnosti. Voditelji so izmenjali tudi mnenja o grožnjah miru in varnosti, kot sta terorizem in radikalizacija. Vsi ti svetovni izzivi zahtevajo usklajeno delo v skladu z mednarodnim pravom.

Regionalna vprašanja

Po besedah visoke predstavnice / podpredsednice Mogherini so voditelji konstruktivno, resno in temeljito razpravljali o regionalnih vprašanjih, kot so mirovni proces na Bližnjem vzhodu, nedavni dogodki v Siriji, Libiji in Jemnu, ter hkrati potrdili svojo zavezanost procesom pod okriljem ZN in popolni podpori posebnim odposlancem / predstavnikom ZN. Potrdili so svoja skupna stališča o mirovnem procesu na Bližnjem vzhodu in se znova zavezali za dvodržavno rešitev kot edino realistično pot za dosego pravičnega, trajnega in celovitega miru. Prav tako so potrdili, da je treba podpreti agencijo UNRWA in pozvali k temeljiti spremembi za boljše razmere v območju Gaze. V zvezi s Sirijo so opomnili, da je edina trajnostna rešitev pravi politični prehod v skladu z ženevskim sporočilom iz leta 2012, in se strinjali, da se bo njihova politika do Sirije izvajala v skladu z vidnim napredkom v smeri mirne politične rešitve. V zvezi z Libijo so izrazili podporo prizadevanjem ZN in izvajanju libijskega političnega dogovora iz leta 2015 ter vse Libijce pozvali, naj pri prizadevanjih pod okriljem ZN ravnajo v dobri veri. V zvezi z Jemnom so se voditelji strinjali s Stockholmskim dogovorom, zlasti s premirjem v Hodeidi, ter pozvali k varnemu, hitremu in nemotenemu zagotavljanju humanitarne pomoči.

 

Več informacij:

Izjava z vrha v Šarm el Šejku

Govor predsednika Jeana-Clauda Junckerja ob otvoritvi vrha med Evropsko unijo in Ligo arabskih držav

Izjava predsednika Jeana-Clauda Junckerja na tiskovni konferenci o Evropsko uniji in Ligi arabskih držav* 

Informativni pregled odnosov med EU in Ligo arabskih držav

* Povezava je bila popravljena.

IP/19/1388

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar