Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου

Βραδιά ευρωπαϊκού κινηματογράφου: 34 πόλεις της ΕΕ προσφέρουν δωρεάν προβολές ευρωπαϊκών ταινιών

Βρυξέλλες, 30 Νοεμβρίου 2018

Η πρώτη βραδιά ευρωπαϊκού κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στις 3-7 Δεκεμβρίου 2018 σε ολόκληρη την ΕΕ και αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 7200 άτομα.

Η πρωτοβουλία «βραδιά ευρωπαϊκού κινηματογράφου» ξεκίνησε ως μέρος του υποπρογράμματος MEDIA του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο στηρίζει τον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τομέα τα τελευταία 27 χρόνια. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί να δείξει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ όχι μόνο συμβάλλει στην ανάπτυξη του δημιουργικού και πολιτιστικού κλάδου της Ευρώπης, αλλά και ωφελεί την κοινωνία μας στο σύνολό της. Με περίπου 50 δωρεάν προβολές που έχουν προγραμματιστεί σε όλη την ΕΕ από τις 3 έως τις 7 Δεκεμβρίου, ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες, τιμώντας παράλληλα τον πλούτο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Η Επίτροπος κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, υπεύθυνη για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, δήλωσε: «Ο κινηματογράφος αποτελεί ουσιαστικό μέρος του πλούσιου και ποικιλόμορφου ευρωπαϊκού πολιτισμού και συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ατόμων που αισθάνονται το ίδιο πάθος και την ίδια συγκίνηση για μια ταινία. Οι βραδιές ευρωπαϊκού κινηματογράφου είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε αυτή την πολυμορφία και να προβάλουμε πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη της πλούσιας, ανεξάρτητης και ποικιλόμορφης παραγωγής ταινιών. Όλες οι ενέργειες υπέρ του ευρωπαϊκού κινηματογράφου δείχνουν ότι η EE είναι παρούσα στην καθημερινή ζωή των πολιτών».

Ο κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, δήλωσε: «Οι ευρωπαϊκές ταινίες αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την οποία γιορτάζουμε σε όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο να καταστεί προσβάσιμη σε όλους. Σε αυτό το πνεύμα, η βραδιά ευρωπαϊκού κινηματογράφου θα δείξει στους πολίτες με ποιο τρόπο η ευρωπαϊκή πολιτική συνδέεται με τη ζωή τους και με τη συγκίνηση που αισθάνονται στους κινηματογράφους καθώς και πώς με την παρακολούθηση μιας τοπικής εκδήλωσης μπορούν να συμμετάσχουν σε μια κοινή πανευρωπαϊκή εμπειρία.»

Καθεμία από τις 34 κινηματογραφικές αίθουσες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία θα διοργανώσει μια ειδική βραδιά κατά τη διάρκεια της οποίας θα προβληθεί μία από τις 20 ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα MEDIA. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τις ταινίες «Ψυχρός Πόλεμος», «Ο θάνατος του ιερού ελαφιού», «Girl», και «Border». Οι ταινίες έχουν επιλεγεί από τοπικούς κινηματογράφους ώστε να προσαρμόσουν το πρόγραμμα στα ενδιαφέροντα και τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών ακροατηρίων τους. Οι χώροι προβολής είναι όλοι φημισμένοι κινηματογράφοι που ανήκουν στο δίκτυο «Europa Cinemas», το οποίο συντονίζεται από το υποπρόγραμμα MEDIA του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» και τον τηλεοπτικό σταθμό ARTE.

Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει σύντομη συζήτηση στη διάρκεια της οποίας οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις ταινίες με σκηνοθέτες και κριτικούς κινηματογράφου. Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι επίσης παρόντες για να εξηγήσουν περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα MEDIA και τη σημασία του για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού τοπίου.

Ιστορικό

Από το 1991 και μετά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμορφώσει τον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τομέα, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα και την πολιτισμική πολυμορφία στην Ευρώπη, μέσω του υποπρογράμματος MEDIA. Μία από τις πιο σημαντικές ενέργειες είναι η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης για τη διανομή ευρωπαϊκών ταινιών εκτός της χώρας παραγωγής τους. Κάθε χρόνο κατά μέσο όρο πάνω από 400 ταινίες διατίθενται στο κοινό άλλης ευρωπαϊκής χώρας με τη βοήθεια του MEDIA. Τον Μάιο του 2018 η Επιτροπή πρότεινε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος κατά σχεδόν 30 % για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Η «βραδιά ευρωπαϊκού κινηματογράφου» είναι μια νέα πρωτοβουλία που προέκυψε στο πλαίσιο μιας στρατηγικής προσέγγισης με επίκεντρο το κοινό και με στόχο τη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με το υποπρόγραμμα MEDIA και τα θέματα που καλύπτει, ενισχύοντας παράλληλα την απήχηση στους πολίτες και τη συμμετοχή τους. Επιπλέον, συμβάλλει στην προώθηση των ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών έργων σε διασυνοριακό επίπεδο, καθώς και της πολιτιστικής πολυμορφίας. Η πρωτοβουλία συμπληρώνει επίσης την εκστρατεία η ΕΕ & ΕΓΩ, η οποία χρησιμοποιεί μια σειρά πέντε ταινιών μικρού μήκους με επίκεντρο την κινητικότητα, τη βιωσιμότητα, τις δεξιότητες και τις επιχειρήσεις, τον ψηφιακό κόσμο και τα δικαιώματα για να αναδειχτεί ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη κάνει τη διαφορά. 

Περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες και ενημερωτικό δελτίο για τη βραδιά ευρωπαϊκού κινηματογράφου

Σύνδεση με διαδραστικό χάρτη όλων των προβολών και των κινηματογραφικών αιθουσών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία

Ενημερωτικό δελτίο για το υποπρόγραμμα MEDIA του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» στον προϋπολογισμό της ΕΕ την περίοδο 2021-2027

Ενημερωτικό δελτίο για τη στήριξη των ντοκιμαντέρ από το υποπρόγραμμα MEDIA

Έκθεση παρακολούθησης MEDIA 2017

Ενημερωτικό δελτίο: Διαδικτυακό ευρετήριο ευρωπαϊκών ταινιών

Ιστότοπος του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς

IP/18/6621

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Ερωτήσεις του κοινού: Europe Direct τηλεφωνικά 00 800 67 89 10 11 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα


Side Bar