Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Erasmus+: 2019-ben az EU 3 milliárd eurót kíván fordítani a fiatal európaiak támogatására és az „európai egyetemek” megvalósítására

Brüsszel, 2018. október 24.

2018-hoz képest várhatóan 300 millió euróval, azaz 10%-kal több pénzügyi támogatás jut 2019-ben az Erasmus+ számára.

A mai napon a Bizottság közzétette az Erasmus+ programhoz kapcsolódó 2019. évi pályázati felhívását. A következő évre előirányzott 3 milliárd eurós költségvetési keretből 30 millió euró jut az „európai egyetemek” támogatására. Ez az új kezdeményezés, amelyről a tavaly novemberi göteborgi szociális csúcstalálkozón állapodtak meg az európai uniós vezetők, az európai oktatási térség 2025-ig történő megvalósításának fontos mérföldköve.

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságpolitikáért és a sportért felelős biztos kifejtette: „Egy év távlatából kijelenthetjük, hogy az Európai Bizottság teljesíti a tagállamoknak tett azon kötelezettségvállalását, miszerint 2025-re megvalósítja az európai oktatási térséget. Olyan Európát szeretnénk, ahol nem állják útját a határok a tanulásnak és a kutatásnak. Ne legyenek akadályok a kiválóság, az innováció és az inkluzív oktatás előtt. Az „európai egyetemek” kezdeményezés valódi potenciállal rendelkezik ahhoz, hogy átalakítsa az európai felsőoktatási környezetet, és büszkeséggel tölt el, hogy az Erasmus+ program révén jelentős lendületet adunk fejlődésének.

Az Erasmus+ programhoz kapcsolódó 2019. évi pályázati felhívás

Az Erasmus+ programhoz kapcsolódó 2019. évi pályázati felhívás keretében bármely, az oktatás, a képzés, az ifjúságpolitika, illetve a sport területén tevékenykedő köz- vagy magánjogi szervezet igényelhet támogatást. Emellett pályázhatnak az ifjúsági munka terén aktív, azonban ifjúsági szervezetet nem alkotó fiatalok csoportjai is.

A pályázati felhívással együtt a Bizottság a mai napon az Unió összes hivatalos nyelvén közzétette az Erasmus+ programkalauzt, amely részletes tájékoztatást nyújt a pályázók számára mindazokról a lehetőségekről, amelyeket az Erasmus+ kínál 2019-ben többek között a diákoknak, az oktatóknak, a gyakornokoknak és a tanároknak.

30 millió euró jut az „európai egyetemekre”

Az európai oktatási térség 2025-ig történő megvalósításának részeként a Bizottság egy európai egyetemi hálózat kialakítását szorgalmazza az Európai Unióban.

A 2019. évi pályázati felhívás részeként a Bizottság kísérleti programot indít az „európai egyetemek” keretében kötendő hat szövetség támogatására, amelyek mindegyike legalább három, más-más országban működő felsőoktatási intézményt tömörít, hozzájárulva az európai identitás megerősítéséhez, a kiválóság ösztönzéséhez és az európai felsőoktatási intézmények versenyképességének javulásához. A pályázatokat 2019. február 28-ig kell benyújtani az Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökséghez az ugyanazon év szeptember vagy december 1-jével létrehozandó szövetségek nevében.

A következő évre várható a második kísérleti felhívás, a kezdeményezés teljes körű megvalósítására pedig a tervek szerint az EU következő hosszú távú költségvetésének keretében, 2021-től kerül sor. 2024-re mintegy húsz európai egyetem megvalósítása a cél.


Háttér-információk

A tavaly novemberi göteborgi szociális csúcstalálkozón az uniós vezetők felvázolták elképzeléseiket arról, hogyan használhatja ki Európa az oktatásban és a kultúrában rejlő teljes potenciálját, megteremtve az ellenállóképes munkaerő, a társadalmi méltányosság, az aktív polgári szerepvállalás és a sokféleségben is megmutatkozó európai identitás megtapasztalásának feltételeit.

Az „európai egyetemek” létrehozásának támogatása ezt a célt szolgálja azáltal, hogy egybegyűjti az európaiak olyan új generációját, amely nyelveken és határokon, ágazatokon és tudományterületeken átnyúlóan képes a különféle európai és globális kultúrákon átívelő együttműködésre, illetve közös munkára.


További információk

Erasmus+ Pályázati felhívás

Erasmus+ – Pályázati útmutató

Erasmus+

* [Frissítve: 2018.10.24., 18:27]

Befektetés az oktatásba és a készségfejlesztésbe, többek között az Erasmus+ révén, az Afrika-EU partnerségen keresztül

IP/18/6170

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar