Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου

Σύνοδος κορυφής της ASEM: Ευρώπη και Ασία - Παγκόσμιοι εταίροι για παγκόσμιες προκλήσεις

Βρυξέλλες, 19 Οκτωβρίου 2018

Η 12η Ευρωασιατική σύνοδος κορυφής (ASEM) πραγματοποιήθηκε στις 18-19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή 51 χωρών, καθώς και εκπροσώπων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της Ασίας. Υπό τον τίτλο «Παγκόσμιοι εταίροι για παγκόσμιες προκλήσεις», οι ηγέτες εξέτασαν ορισμένα από τα πλέον πιεστικά παγκόσμια ζητήματα.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκπροσώπησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση στη σύνοδο κορυφής. Προσκλήθηκαν επίσης οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών μελών της ΕΕ, της Ελβετίας και της Νορβηγίας, επιπλέον των 21 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων χωρών της Ασίας, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Στη σύνοδο κορυφής συμμετείχαν η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας/αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κάταϊνεν.

«Θέλουμε να δώσουμε στις σχέσεις μας με την Ασία, οι οποίες ήδη είναι πολύ στενές όπως δείχνουν οι πολυάριθμες συμφωνίες εμπορίου και συνεργασίας που έχουμε συνάψει, νέα πνοή», δήλωσε ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ολομέλεια της συνόδου κορυφής σήμερα το πρωί. «Μόνο μια πολυμερής προσέγγιση θα μας δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις. Γι΄ αυτό επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μας να στηρίζουμε τους πολυμερείς οργανισμούς σε όλες τους τις προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού Παγκόσμιου Εμπορίου - ενός οργανισμού που πρέπει να αναμορφώσουμε μαζί ώστε οι κανόνες του να ανταποκρίνονται καλύτερα στις νέες πραγματικότητες. Μόνο με τη συνεργασία θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας […], να συμβάλουμε στην επίλυση συγκρούσεων, να εξαλείψουμε τη φτώχεια, να μειώσουμε τις ανισότητες […] , να διαχειριστούμε καλύτερα τις μεταναστευτικές ροές και να αναπτύξουμε ελεύθερο και θεμιτό εμπόριο.»

Τα πλήρη σχόλια του προέδρου Γιούνκερ στην ολομέλεια της συνόδου κορυφής της ASEM διατίθενται διαδικτυακά.

«Ό,τι συμφωνούμε μαζί η Ευρώπη και η Ασία έχει σημασία όχι μόνο για τους δυό μας, αλλά για όλον τον κόσμο. Μαζί αντιπροσωπεύουμε το 55% του παγκόσμιου εμπορίου, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 65% της παγκόσμιας οικονομίας και το 75% του παγκόσμιου τουρισμού· μαζί αντιπροσωπεύουμε μια πραγματικά παγκόσμια δύναμη», ανέφερε η ύπατη εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη συνέντευξη Τύπου της συνόδου κορυφής. «Εξερχόμαστε από αυτή τη διήμερη σύνοδο κορυφής με μια ενισχυμένη συνολική εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας. Η σχέση αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να μετουσιώσουμε την παγκόσμια βαρύτητά μας σε πραγματικές πρωτοβουλίες πολιτικής - σε θέματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας, για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, για τη δράση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, το ελεύθερο και θεμιτό εμπόριο, και την ψηφιακά ατζέντα, μεταξύ πολλών άλλων. Μαζί μπορούμε να φέρουμε μια πραγματική αλλαγή στον κόσμο

Τα σχόλια της ύπατης εκπροσώπου/αντιπροέδρου Μογκερίνι κατά τη συνέντευξη Τύπου είναι διαθέσιμα διαδικτυακά.

Έχει επίσης εκδοθεί δήλωση της προεδρίας, η οποία καλύπτει το ευρύ φάσμα θεμάτων που συζητήθηκαν με επίκεντρο τους τρεις πυλώνες της ASEM - συγκεκριμένα, τον πολιτικό, τον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό, καθώς και τον κοινωνικό και πολιτισμικό.

 

Βιώσιμη συνδεσιμότητα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας

Στην ομιλία του στην ολομέλεια της συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε τη σημασία των επενδύσεων σε μια πιο βιώσιμη συνδεσιμότητα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ασίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε αυτή την εβδομάδα μια νέα στρατηγική για τη σύνδεση της Ευρώπης με την Ασία, με βάση την πρόταση που υπέβαλαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος τον Σεπτέμβριο. Αναγνωρίζοντας την καθοριστική σημασία της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας στο πλαίσιο της ενωσιακής προσέγγισης που αφορά τη συνδεσιμότητα, η ΕΕ έχει ως στόχο να αναπτύξει την ψηφιακή, ενεργειακή και ανθρώπινη πτυχή των δικτύων συνδεσιμότητας, καθώς και την πτυχή των μεταφορών, και να ενισχύσει τις εταιρικές σχέσεις σε διμερές, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, κυρίως για να διασφαλίσει μια προσέγγιση βασισμένη σε κανόνες και τη διαλειτουργικότητα των προτύπων.

Για να συμβάλει στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας Ευρώπης-Ασίας και να αποδείξει το τεράστιο δυναμικό αυτής της σχέσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε αυτήν την εβδομάδα την πύλη βιώσιμης συνδεσιμότητας της ASEM, που παρέχει στους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, στους ερευνητές και σε άλλους ενδιαφερομένους πληθώρα στοιχείων σχετικά με τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των δύο ηπείρων. Πλήρες δελτίο Τύπου και ενημερωτικό δελτίο διατίθενται διαδικτυακά. Παράλληλα με τη σύνοδο κορυφής, πραγματοποιούνται στο Βέλγιο διάφορες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ευρωπαίων και Ασιατών, όπως το πολιτιστικό φεστιβάλ της ASEM, η σύνοδος κορυφής των νέων ηγετών, το επιχειρηματικό φόρουμ, το φόρουμ πολιτών για την κοινωνία των πολιτών, το φόρουμ για θέματα εργασίας και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης.

 

Ενίσχυση των διμερών δεσμών ΕΕ-Ασίας

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ASEM, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε μια σειρά διμερών συμφωνιών για την εμβάθυνση και τη διεύρυνση των σχέσεών της με τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ, ο πρόεδρος Τουσκ και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς υπέγραψαν, μαζί με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λόονγκ, τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Σιγκαπούρης. Παρουσία των ηγετών, η ύπατη εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος Φεντερίκα Μογκερίνι και ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης Βιβιάν Μπαλακρισνάν υπέγραψαν τη συμφωνία-πλαίσιο εταιρικής σχέσης και συνεργασίας ΕΕ-Σιγκαπούρης, ενώ η επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ και ο υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφοριών και Εμπορικών Σχέσεων της Σιγκαπούρης, S Iswaran, υπέγραψαν τη συμφωνία προστασίας των επενδύσεων μεταξύ ΕΕ-Σιγκαπούρης. Οι συμφωνίες αυτές αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προόδου προς μια πιο ολοκληρωμένη και αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Σιγκαπούρης, δεδομένου ότι ανοίγουν νέες δυνατότητες για τους Ευρωπαίους παραγωγούς, αγρότες, παρόχους υπηρεσιών και επενδυτές, και ενισχύουν την πολιτική και την τομεακή συνεργασία μέσω πιο επίσημων και εντατικών ανταλλαγών, για παράδειγμα στους τομείς του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται σε ειδικό δελτίο Τύπου και στον ιστότοπο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει επίσης τις σχέσεις της με το Βιετνάμ. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τις συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων ΕΕ-Βιετνάμ, προετοιμάζοντας το έδαφος για την υπογραφή και τη σύναψή τους. Η εμπορική συμφωνία θα καταργήσει σχεδόν όλους τους δασμούς που επιβάλλονται στα εμπορεύματα τα οποία διακινούνται μεταξύ των δύο πλευρών. Η συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, μια ισχυρή, νομικά δεσμευτική υποχρέωση για βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία καλύπτει μεταξύ άλλων τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εργασιακών δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με ρητή αναφορά στη συμφωνία του Παρισιού. Σήμερα, η ΕΕ και το Βιετνάμ υπέγραψαν εθελοντική συμφωνία εταιρικής σχέσης για την επιβολή της δασικής νομοθεσίας, τη διακυβέρνηση και το εμπόριο. Η συμφωνία αυτή θα συμβάλει στη βελτίωση της διαχείρισης των δασών, στην καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας και στην προώθηση του εμπορίου επαληθευμένων νόμιμων προϊόντων ξυλείας από το Βιετνάμ προς την ΕΕ και άλλες αγορές. Πέραν των ποικίλων κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών οφελών που συνδέονται με την καλύτερη διαχείριση του δασικού τομέα στο Βιετνάμ, η αδειοδότηση θα απλουστεύσει το έργο των εμπόρων ξυλείας. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στο διαδίκτυο.

 

Συνάντηση των ηγετών ΕΕ-ASEAN

Μετά τη σύνοδο κορυφής της ASEM, πραγματοποιήθηκε σύνοδος των ηγετών, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ASEAN . Ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ, συνοδευόμενοι από την ύπατη εκπρόσωπο/αντιπρόεδρο Φεντερίκα Μογκερίνι εκπροσώπησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο Σύνδεσμος Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας εκπροσωπήθηκε από τον Λι Χσιέν Λόονγκ, πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης η οποία ασκεί την προεδρία του ASEAN για το 2018, τον Πραγιούτ Τσαν-ο-τσα, πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης η οποία θα ασκεί την προεδρία του ASEAN το 2019, και τον γενικό γραμματέα του ASEAN Lim Jock Hoi.

Η εταιρική σχέση της ΕΕ με τον ASEAN βασίζεται σε κοινά συμφέρονται σε πολλούς τομείς. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες - στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ιδρυτικό χάρτη του ASEAN - οι οποίες πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους», τόνισε ο πρόεδρος Γιούνκερ κατά την έναρξη της συνόδου των ηγετών. «Απόδειξη της στενής μας συνεργασίας είναι ο αριθμός των συμφωνιών που μόλις υπογράψαμε με τη Σιγκαπούρη. Οι συμφωνίες αυτές, ελπίζω, θα είναι οι πρώτες από έναν μεγάλο αριθμό άλλων συμφωνιών με τις χώρες ASEAN, που σταδιακά θα οδηγήσουν σε διαπεριφερειακές συμφωνίες.»

Στη σύνοδο των ηγετών, παράλληλα με τα θέματα εμπορίου, μεταφορών και συνδεσιμότητας, οι ηγέτες ασχολήθηκαν και με παγκόσμια ζητήματα σχετικά με την ειρήνη και την ασφάλεια, όπως η κλιματική αλλαγή, η μη διάδοση πυρηνικών όπλων, το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης - η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η θαλάσσια ασφάλεια και η μετανάστευση. Συμφώνησαν να ενισχύσουν τις σχέσεις ΕΕ-ASEAN, ιδίως για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, και να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες και της πολυμερούς συνεργασίας. Ενημερωτικό δελτίο για τις σχέσεις ΕΕ-ASEAN διατίθεται διαδικτυακά.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Ιστότοπος της 12ης σύνοδος κορυφής της ASEM

12η σύνοδος κορυφής της ASEM: δήλωση της προεδρίας

Ομιλία του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη σύνοδο ολομελείας της 12ης συνόδου κορυφής της ASEM

Σχόλια της ύπατης εκπροσώπου/αντιπροέδρου Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την 12η σύνοδο κορυφής της ASEM

Ενημερωτικό δελτίο για την ASEM

Ενημερωτικό φυλλάδιο για την ASEM

Ενημερωτικό δελτίο: Σύνδεση Ευρώπης και Ασίας - Η στρατηγική της ΕΕ

Η ΕΕ επιταχύνει τη στρατηγική της για τη σύνδεση Ευρώπης και Ασίας

Ενημερωτικό σημείωμα: επεξήγηση της προσέγγισης της ΕΕ για τη σύνδεση Ευρώπης και Ασίας

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη «Σύνδεση Ευρώπης και Ασίας - δομικά στοιχεία για μία στρατηγική της ΕΕ»

Δελτίο Τύπου: Η ΕΕ και η Σιγκαπούρη σφυρηλατούν στενότερους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς

Ιστότοπος για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Σιγκαπούρης και τις συμφωνίες προστασίας επενδύσεων

Δελτίο Τύπου: Η Επιτροπή εγκαινιάζει το διαδικτυακό εργαλείο για να μετρήσει πόσο καλά συνδέονται η Ευρώπη με την Ασία

Σχόλια του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την έναρξη της συνόδου των ηγετών ΕΕ-ASEAN

Ενημερωτικό δελτίο για τις σχέσεις ΕΕ-ASEAN

 

 

 

 

 

IP/18/6136

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Ερωτήσεις του κοινού: Europe Direct τηλεφωνικά 00 800 67 89 10 11 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα


Side Bar