Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου

Ευρωπαϊκή συμμαχία για τους συσσωρευτές: σημαντική πρόοδος στην κατασκευή συσσωρευτών στην Ευρώπη σε ένα μόνο έτος

Βρυξέλλες, 15 Οκτωβρίου 2018

σημαντική πρόοδος στην κατασκευή συσσωρευτών στην Ευρώπη σε ένα μόνο έτος

Ένα έτος μετά τη δημιουργία της ευρωπαϊκής συμμαχίας για τους συσσωρευτές (EBA), έχει καταρτιστεί το σχέδιο δράσης της Επιτροπής, κατασκευάζονται οι πρώτες πιλοτικές εγκαταστάσεις παραγωγής και έχουν ανακοινωθεί περαιτέρω έργα, τα οποία θα καταστήσουν την ΕΕ ηγετικό παράγοντα στον στρατηγικό τομέα της καινοτομίας και της παραγωγής συσσωρευτών.

Οι συσσωρευτές θα είναι για την αυτοκινητοβιομηχανία του 21ου αιώνα το ίδιο σημαντικοί με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης τον 20ο αιώνα. Εάν η ΕΕ επιθυμεί να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και στον τομέα των καθαρών ενεργειακών συστημάτων, πρέπει να διαθέτει ανεξάρτητη ικανότητα για την ανάπτυξη και την παραγωγή συσσωρευτών. Ο αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς πραγματοποιεί σήμερα μια υψηλού επιπέδου συνάντηση με τα κράτη μέλη και με διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών με σκοπό να παρουσιάσει τα κύρια επιτεύγματα και να συζητήσει περαιτέρω αποφασιστικά μέτρα.

Ο αντιπρόεδρος και επίτροπος αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε τα εξής: «Είμαι υπερήφανος για τη θετική δυναμική που ανέπτυξε η ευρωπαϊκή συμμαχία για τους συσσωρευτές. Καθώς γιορτάζουμε την πρώτη της επέτειο, μπορούμε να δείξουμε πώς ενώνονται τα διάφορα κομμάτια του παζλ χάρη στη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ορισμένες κυβερνήσεις και τη βιομηχανία. Οικοδομούμε σήμερα μια ολοκληρωμένη ανταγωνιστική αξιακή αλυσίδα στην Ευρώπη, με επίκεντρο την κατασκευή βιώσιμων συσσωρευτών. Και το κάνουμε με την ταχύτητα του φωτός.»

Η επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα δήλωσε τα εξής: «Η συμμαχία αυτή αποτελεί τον πυρήνα της βιομηχανικής μας πολιτικής. Μια ισχυρή βιομηχανία συσσωρευτών είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για την ικανοποίηση του φιλόδοξου στόχου μας σχετικά με την προώθηση της καθαρής κινητικότητας. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το τυπικό παράδειγμα· εξετάζουμε όμως και το πώς η συμμαχία για τους συσσωρευτές θα είναι χρήσιμη για τα φορτηγά, τις θαλάσσιες μεταφορές και τα φεριμπότ. Εάν θέλουμε να αναλάβει η Ευρώπη ηγετικό ρόλο και να ανταγωνιστεί άλλους μεγάλους βιομηχανικούς παράγοντες σε ολόκληρο τον κόσμο, πρέπει να βιαστούμε.»

Για την Ευρώπη, η παραγωγή συσσωρευτών αποτελεί στρατηγική επιταγή για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας. Παράλληλα, δίνει ώθηση στην απασχόληση και την ανάπτυξη, ενισχύει την έρευνα και την καινοτομία και προετοιμάζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία ώστε να στηρίξει τις δεσμεύσεις της ΕΕ για το κλίμα με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού. Επιπλέον, στόχος της ανακοίνωσης της Επιτροπής με τίτλο «Νέα στρατηγική για τη βιομηχανική πολιτική» είναι να αναλάβει η ΕΕ παγκοσμίως ηγετικό ρόλο στην καινοτομία, την ψηφιοποίηση και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Το στρατηγικό σχέδιο δράσης για τους συσσωρευτές καλύπτει όλες τις δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν τα κράτη μέλη, τις περιφέρειες και την ευρωπαϊκή βιομηχανία να καταρτίσουν ανταγωνιστικά, καινοτόμα και βιώσιμα σχέδια κατασκευής συσσωρευτών στην ΕΕ. Στα σχέδια αυτά περιλαμβάνονται μέτρα σχετικά με την πρόσβαση σε πρώτες ύλες, την έρευνα και την καινοτομία, τις δεξιότητες και το κανονιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζουν ότι οι συσσωρευτές που διατίθενται στην αγορά δεν θα είναι μόνο ανταγωνιστικοί, υψηλής ποιότητας και ασφαλείς, αλλά και βιώσιμοι και ανακυκλώσιμοι. Το σχέδιο δράσης βασίστηκε σε συζητήσεις με σημαντικούς βιομηχανικούς παράγοντες, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Από την πλευρά της βιομηχανίας, έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος σε πολλούς τομείς.

Όσον αφορά το οικοσύστημα της ΕΕ:

σε λιγότερο από ένα έτος, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT) InnoEnergy κατάφερε να κινητοποιήσει και να κατευθύνει ένα δίκτυο 260 περίπου βιομηχανικών φορέων και φορέων καινοτομίας , που προέρχονται από όλα τα τμήματα της αξιακής αλυσίδας των συσσωρευτών. Οι εν λόγω βασικοί φορείς έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν σε δράσεις και έργα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως κορυφαίες προτεραιότητες και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παραγωγή στοιχείων, την επαναχρησιμοποίηση συσσωρευτών, το οικολογικό σήμα, τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της διαδικασίας παραγωγής, ένα κέντρο διαλογής για την ανακύκλωση συσσωρευτών, την τεχνολογία όχημα-προς-δίκτυο και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων για τη δημιουργία σχετικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Όσον αφορά τα σχέδια παραγωγής:

υλικά συσσωρευτών

 • Τον Ιούνιο του 2018, η Umicore ανακοίνωσε μια σημαντική επένδυση στην Πολωνία -Nysa- για την παραγωγή υλικών καθόδου. Η μονάδα θα βασίζεται στις τεχνολογίες αιχμής και αναμένεται να αρχίσει τις παραδόσεις στα τέλη του 2020. Εξάλλου, στο Βέλγιο θα δημιουργηθεί ένα νέο κέντρο για την απόκτηση ικανοτήτων στον τομέα της μεταποίησης, με στόχο την ανάπτυξη και την επέκταση τεχνολογιών παραγωγής υψηλής απόδοσης.
 • Η BASF αποτελεί ισχυρό παράγοντα στην αγορά υλικών για συσσωρευτές. Η επιχείρηση αναμένει ταχεία ανάπτυξη της αγοράς συσσωρευτών ιόντων λιθίου και σκοπεύει να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής στην Ευρώπη.
 • Η Solvay εργάζεται για την ανάπτυξη προηγμένων ηλεκτρολυτών, συνδετικών υλικών και διαχωριστών ηλεκτροδίων που απαιτούνται για συσσωρευτές υψηλής απόδοσης. Η επιχείρηση μελετά τη δημιουργία μιας μονάδας στην Ευρώπη.

Στοιχεία συσσωρευτών

 • Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για τη δημιουργία μιας γραμμής επίδειξης στο πλαίσιο ενός σχεδίου της σουηδικής εταιρείας Northvolt (δάνειο ύψους 52,5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).
  Η παραγωγή προβλέπεται να αρχίσει το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Η Northvolt έλαβε επίσης άδεια για την κατασκευή εγκαταστάσεων μεγαλύτερης κλίμακας στην πόλη Skellefteå της Σουηδίας. Στόχος είναι να αυξηθεί η παραγωγή στις 32 GWh το 2023.
 • Ο όμιλος BMW, η Northvolt και η Umicore ίδρυσαν τεχνολογική κοινοπραξία προκειμένου να συνεργαστούν στενά για την περαιτέρω ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης αξιακής αλυσίδας για στοιχεία συσσωρευτών που προορίζονται για ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη.
 • Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2018, η επιχείρηση κατασκευής συσσωρευτών SAFT ανακοίνωσε την ίδρυση κοινοπραξίας με τη Solvay, την Umicore, τη Manz και άλλες επιχειρήσεις, με σκοπό την ανάπτυξη και την παραγωγή στοιχείων για συσσωρευτές - ξεκινώντας με συσσωρευτές της προηγμένης τεχνολογίας ιόντων λιθίου και συνεχίζοντας με συσσωρευτές στερεάς κατάστασης.
 • Η Siemens συνεργάζεται με το σύνολο της αξιακής αλυσίδας κατασκευής κυψελών όσον αφορά τα προβλήματα και τις λύσεις παραγωγής, και πρόσφατα συμμετείχε σε πιλοτικό πρόγραμμα για την πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη και ψηφιοποιημένη γραμμή παραγωγής στην Ευρώπη.
 • Διάφορες επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα στη Γερμανία εργάζονται με τη φιλοδοξία να επιτύχουν σε εύθετο χρόνο την παραγωγή κυψελών συσσωρευτών.
 • Άλλες επιχειρήσεις στην ΕΕ διαθέτουν επίσης εγκαταστάσεις παραγωγής στοιχείων συσσωρευτών, ιδίως για εφαρμογές αποθήκευσης ενέργειας (FAAM στην Ιταλία και MES στην Τσεχική Δημοκρατία).

Ο κατάλογος αυτός των δημοσιευθέντων έργων και επενδύσεων δεν είναι σε καμία περίπτωση εξαντλητικός.

Η Επιτροπή έχει ξεκινήσει την ταχεία εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου δράσης για τους συσσωρευτές. Βασικές δράσεις βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη:

 1. Το ρυθμιστικό πλαίσιο - οι εργασίες σχετικά με έναν νέο κανονισμό για τον οικολογικό σχεδιασμό προχωρούν με γρήγορο ρυθμό, με στόχο τον καθορισμό των επιδόσεων και των κριτηρίων βιωσιμότητας τα οποία θα πρέπει να πληρούν οι συσσωρευτές για να διατεθούν στην αγορά της ΕΕ. Εκπονείται η σχετική προπαρασκευαστική μελέτη και η πρώτη δημόσια συνάντηση των ενδιαφερόμενων μερών θα πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Επίσης, στο πλαίσιο του οικολογικού σχεδιασμού των συσσωρευτών, το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής δημοσίευσε σήμερα τα αποτελέσματα μιας έρευνας για τα πρότυπα σχετικά με τους συσσωρευτές. Αναμένεται επίσης η δημοσίευση, πριν από το τέλος του έτους, της έκθεσης της Επιτροπής σχετικά με την αξιολόγηση της οδηγίας της ΕΕ για τους συσσωρευτές. Η έκθεση θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, τη συλλογή των αποβλήτων συσσωρευτών, τα επίπεδα ανακύκλωσης εντός της ΕΕ ή το σύστημα επισήμανσης. Τα αποτελέσματα της μελέτης για τη στήριξη της αξιολόγησης θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος Οκτωβρίου.
 2. Πρώτες Ύλες - σε διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τις πρώτες ύλες που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, θα διατυπωθούν συστάσεις με βάση διάλογο που έχει ξεκινήσει η Επιτροπή με τα κράτη μέλη σχετικά με τις πρώτες ύλες για συσσωρευτές, με στόχο την ανάπτυξη ελκυστικών συνθηκών για την αναζήτηση, εξόρυξη και ανακύκλωση πρώτων υλών για συσσωρευτές στην Ευρώπη. Η Επιτροπή καλεί τον κλάδο να δημιουργήσει ικανότητα επεξεργασίας πρώτων υλών στην ΕΕ.
 3. Διαπεριφερειακή σύμπραξη για συσσωρευτές – στο πλαίσιο εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου δημιουργήθηκε διαπεριφερειακή σύμπραξη για τους συσσωρευτές. Η Σλοβενία πρότεινε να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον τομέα των προηγμένων υλικών, σε συνεργασία με 7 συνολικά περιφέρειες. Τη σύμπραξη αυτή θα στηρίξουν ειδικές ομάδες στο πλαίσιο της Επιτροπής, καθώς και εξωτερικοί συμβουλευτικοί φορείς, ώστε να επιταχυνθεί η ανάληψη δραστηριοτήτων επέκτασης και εμπορικής αξιοποίησης. Μια άλλη σύμπραξη υπό την ηγεσία της Λομβαρδίας για τη διάλυση και την ανακατασκευή συσσωρευτών έχει ήδη προχωρήσει ικανοποιητικά στη δημιουργία ενός δικτύου πιλοτικών εγκαταστάσεων επίδειξης για ανακύκλωση. Με βάση τα αντίστοιχα ειδικά πλεονεκτήματα, και άλλες περιφέρειες εκφράζουν σήμερα ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε αυτές τις συμπράξεις. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) παρέχει σχετική στήριξη.
 4. Έρευνα - στις 24 Ιανουαρίου 2019 θα δημοσιευτεί πρόσκληση υποβολής προτάσεων με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 114 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων 2020» για θέματα σχετικά με τους συσσωρευτές, που στηρίζουν επίσης τους στόχους της ευρωπαϊκής συμμαχίας για τους συσσωρευτές. Το 2020 θα δημοσιευτούν και άλλα θέματα για σχέδια σχετικά με συσσωρευτές, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 70 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το επόμενο ΠΔΠ, η Επιτροπή προτίθεται επίσης να προτείνει μια σύμπραξη σχετικά με τους συσσωρευτές, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων». Παράλληλα, δημιουργείται μια νέα Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Στόχος είναι η προώθηση ερευνητικών προτεραιοτήτων για τους συσσωρευτές, ο καθορισμός μακροπρόθεσμων οραμάτων, η ανάπτυξη στρατηγικού θεματολογίου έρευνας καθώς και χαρτών πορείας. Την ηγεσία σ' αυτή την πλατφόρμα θα αναλάβουν οι ενδιαφερόμενες βιομηχανίες, τα ερευνητικά ιδρύματα και τα κράτη μέλη.
 5. Δεξιότητες - στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, η επόμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων σχετικά με τις τομεακές συμμαχίες δεξιοτήτων για την εφαρμογή του Σχεδίου στρατηγικής για την τομεακή συνεργασία στον τομέα των δεξιοτήτωνθα δημοσιευτεί στα τέλη Οκτωβρίου του 2018. Αυτή η νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων θα καλύπτει έξι τομείς, μεταξύ των οποίων και τους «συσσωρευτές για την ηλεκτροκίνηση». Τα επιλεγμένα σχέδια συμμαχιών θα εντοπίζουν τα κενά δεξιοτήτων και τις μελλοντικές ανάγκες για δεξιότητες στον τομέα, θα αναπτύσσουν στρατηγική τομεακών δεξιοτήτων, θα παρουσιάζουν ευρωπαϊκά βασικά επαγγελματικά προφίλ και ευρωπαϊκά προγράμματα σπουδών κατάλληλα για την αγορά εργασίας, και θα καταρτίζουν ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Ιστορικό

Η ευρωπαϊκή συμμαχία για τους συσσωρευτές δημιουργήθηκε από τον αντιπρόεδρο Μάρος Σέφτσοβιτς, τα κράτη μέλη και τη βιομηχανία τον Οκτώβριο του 2017. Σ' αυτή τη συνεργατική πλατφόρμα συμμετέχουν σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ενδιαφερόμενες χώρες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και πάνω από 260 βιομηχανικοί φορείς και φορείς καινοτομίας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική, καινοτόμος και βιώσιμη αξιακή αλυσίδα στην Ευρώπη με πυρήνα τα βιώσιμα στοιχεία συσσωρευτών. Για να αποφευχθεί η τεχνολογική εξάρτηση από τους ανταγωνιστές μας και να δημιουργηθούν οφέλη για την απασχόληση, την ανάπτυξη και το επενδυτικό δυναμικό στον τομέα των συσσωρευτών, η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί γρήγορα σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες προβλέψεις, η αξία της αγοράς συσσωρευτών θα μπορούσε να ανέλθει σε 250 δισ. ευρώ ετησίως από το 2025 και μετά. Για να καλυφθεί η ζήτηση στην ΕΕ και μόνο απαιτούνται, σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, τουλάχιστον 20 «εργοστάσια-γίγαντες» (μεγάλης κλίμακας μονάδες παραγωγής κυψελών συσσωρευτών) στην Ευρώπη. Η έκταση και η ταχύτητα των απαραίτητων επενδύσεων απαιτούν συνδυασμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτής της βιομηχανικής πρόκλησης.

Το κύριο αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής συμμαχίας για τους συσσωρευτές μέχρι στιγμής είναι το στρατηγικό σχέδιο δράσης για τους συσσωρευτές που εγκρίθηκε στα τέλη Μαΐου του 2018 και οι βιομηχανικές επενδύσεις που ανακοινώθηκαν στον τομέα των υλικών και των στοιχείων συσσωρευτών. Το σχέδιο δράσης - στο πλαίσιο της τρίτης δέσμης μέτρων «Η Ευρώπη σε κίνηση», που συμπληρώνει το φιλόδοξο πρόγραμμα του προέδρου Γιούνκερ για τον εκσυγχρονισμό της κινητικότητας - περιλαμβάνει μια σειρά ισχυρών μέτρων στον τομέα των πρώτων υλών κρίσιμης σημασίας, καθώς και τις απαιτήσεις όσον αφορά την έρευνα, την καινοτομία και το κανονιστικό πλαίσιο στην ΕΕ για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Περισσότερες πληροφορίες

MEMO/18/6113

Ιστότοπος της ευρωπαϊκής συμμαχίας για τους συσσωρευτές 

Ιστότοπος «Η Ευρώπη σε κίνηση»

 

 

 

 

IP/18/6114

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Ερωτήσεις του κοινού: Europe Direct τηλεφωνικά 00 800 67 89 10 11 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα


Side Bar