Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az Európai Unió és az ENSZ egyesíti erőit a Reflektorfény kezdeményezés keretében, hogy véget vessenek a nők sérelmére elkövetett latin-amerikai gyilkosságoknak

New York, 2018. szeptember 27.

Az Európai Unió és az ENSZ a mai napon 50 millió eurós pénzügyi hozzájárulást jelentenek be, hogy véget vessenek a nők sérelmére elkövetett latin-amerikai gyilkosságoknak.

banner

A nőgyilkosságok naponta 12 nő életét követelik Latin-Amerikában.

A mai 50 millió eurós beruházás révén az EU és az ENSZ Reflektorfény kezdeményezése új és innovatív programokat finanszíroz majd Argentínában, Salvadorban, Guatemalában, Hondurasban és Mexikóban, amelyek célja annak elősegítése, hogy a nők szabadon és erőszakmentesen élhessenek, és felszámolják a nők sérelmére elkövetett gyilkosságokat Latin-Amerikában.

„A nők és lányok elleni erőszak megszüntetése kiemelt fontosságú célkitűzésünk. A Reflektorfény kezdeményezés révén globális koalíciót hozunk létre e célkitűzés érdekében, valamint az összes erőfeszítést és fellépést mozgósítjuk az oktatás, a figyelemfelhívás, a megelőzés és az igazságszolgáltatás terén” – nyilatkozta Federica Mogherini főképviselő/alelnök. „Garantálni szeretnénk, hogy a nőknek és a lányoknak soha ne kelljen ismét félelemben élniük Latin-Amerikában, Európában és világszerte.”

„A sikeres és tartós eredményekhez elengedhetetlen, hogy e különféle szempontok alapján átfogóan kezeljük a nők sérelmére elkövetett emberölések kérdését” – mondta Amina J. Mohammed, az ENSZ főtitkárhelyettese. „Egyetlen nő sem veszítheti életét női mivolta miatt.”

„Az elképzelhető legfelháborítóbb bűncselekmény, amikor egy nőt a neme miatt ölnek meg” – nyilatkozta Neven Mimica, a nemzetközi fejlesztésért és együttműködésért felelős európai biztos. „Együtt fogunk működni a kormányokkal és más partnerekkel, hogy kezeljük a nők sérelmére elkövetett gyilkosságok kiváltó okait, amelyek gyakran a patriarchális viszonyokhoz, a nőgyűlölethez, a szexizmushoz és a nők tárgyiasításához kapcsolódnak.”

„A nemi alapú erőszak minden egyes országot, nőt és lányt érint a világ minden táján” – jelentette ki Phumzile Mlambo-Ngcuka, a nemek közötti egyenlőséggel és a nők társadalmi szerepvállalásának növelésével foglalkozó ENSZ-szervezet ügyvezető igazgatója. „A Reflektorfény kezdeményezés keretében az EU és az ENSZ azon dolgozik, hogy széles körű együttműködést alakítson ki az ENSZ-szervezetek, a civil társadalmi partnerek és a kormányok között azzal a közös szándékkal, hogy egyszer és mindenkorra véget vessenek a nők és lányok elleni erőszaknak.”

Az új programok kezelni fogják a jogalkotási és szakpolitikai hiányosságokat, erősítik az intézményeket, népszerűsítik a nemek közötti egyenlőséget tiszteletben tartó magatartást, és minőségi szolgáltatásokat nyújtanak a túlélőknek, továbbá kárenyhítést biztosítanak az erőszak áldozatainak és családjaiknak.

A Reflektorfény kezdeményezés szorosan együtt fog működni a civil társadalommal, az ENSZ-szervezetekkel és programban részt vevő öt ország kormányaival, hogy olyan magas színvonalú beavatkozásokat biztosítson, amelyek nők és lányok életét menthetik meg. Kiemelt hangsúlyt kap, hogy elérjék az erőszak veszélyének leginkább kitett nőket és lányokat, akikhez nem jutnak el a hagyományos programok, hogy így senki se maradjon ki segítségnyújtásból.

A világ legmagasabb nőgyilkossági rátájával rendelkező 25 országa közül 14 Latin-Amerikában található. 2016-ban 254 nőt és lányt öltek meg Argentínában, 349-et Salvadorban, 211-et Guatemalában, 466-ot Hondurasban és 2813-at Mexikóban.

Háttér-információk

A Reflektorfény kezdeményezés az Európai Unió és az ENSZ globális, többéves partnersége, amely a nők és a lányok elleni erőszak valamennyi formájának felszámolására irányul. Az Európai Unió 500 millió eurós magvető finanszírozás iránti kötelezettségvállalásával indított kezdeményezés példa nélküli globális erőfeszítést jelent, amelynek célja a nemek közötti egyenlőség és a nők szerepének erősítése érdekében történő beruházás, ugyanis ez egyik előfeltétele és ösztönzője a fenntartható fejlesztési célok megvalósításának.

Az ENSZ Közgyűlése által 2015 szeptemberében elfogadott, 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrend keretében a kormányok világszerte elkötelezték magukat az egyenlőtlenségek és a diszkrimináció minden formájának kezelése mellett. A 2030-ig tartó időszakra vonatkozó menetrendben kötelezettséget vállaltak arra, hogy senki ne maradjon ki a fejlődés folyamatából. Ez a kötelezettségvállalás azt jelenti, hogy egyetlen cél sem tekinthető megvalósultnak mindaddig, amíg nem teljesült mindenhol, mindenkire nézve, a társadalom valamennyi szegmense, köztük a legelmaradottabbak tekintetében. Ez sajnos nők és lányok millióit is érinti, akik nap mint nap szótlanul kénytelenek elviselni az erőszak és a zaklatás különböző formáit.

Erőszak a nőkkel és a lányokkal szemben

A nők és a lányok elleni erőszak az egyenlőtlenség egyik legelterjedtebb következménye, ami a nemek közötti és a hatalmi viszonyok egyenlőtlenségében gyökerezik, és a megkülönböztetés olyan széles körben elterjedt formája, melynek különböző megnyilvánulásai egyaránt tapasztalhatók a köz- és a magánszférában. A nők és a lányok aránytalan mértékben válnak erőszak, gyilkosság, szexuális erőszak, kapcsolati erőszak, emberkereskedelem és ártalmas gyakorlatok áldozatává. A nők és lányok elleni erőszak számos ország és generáció esetében riasztó mértéket öltő emberi jogi jogsértés.

A megkülönböztetés többféle, egymással összefonódó formája által érintett nők és lányok esetében még nagyobb annak a veszélye, hogy erőszak áldozatául esnek, a reagáló és támogató rendszerek pedig gyakran nem állnak rendelkezésre, nem elfogadhatók, elérhetők vagy magas színvonalúak. Például előfordulhat, hogy bizonyos életszakaszban lévő nőket és lányokat (tizenévesek és idősebbek) figyelmen kívül hagynak a statisztikákban, valamint a törvények, szakpolitikák és programok kidolgozása során. Az állam esetleg nem ismeri el hivatalosan a migránsokat, menekülteket és belső menekülteket. Gyakran az őslakos és az etnikai, faji és szexuális kisebbségekhez tartozó nők vannak kitéve a legnagyobb mértékű megkülönböztetésnek a különböző társadalmi, politikai és gazdasági szegmensekben. Hasonlóan, a fogyatékos és a vidéki térségekben élő nők és lányok többek között egymást erősítő egyenlőtlenségekkel és halmozottan hátrányos helyzetekkel szembesülnek. Ez magyarázza, hogy egyes csoportok miként és miért maradnak le rendszeresen.

További információk:

EU-ENSZ Reflektorfény kezdeményezés

Kérdések és válaszok:

Globális stratégia az Európai Unió kül- és biztonságpolitikájára vonatkozóan

Új európai konszenzus a fejlesztéspolitikáról – „A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk”

A nemek közötti egyenlőségre vonatkozó II. uniós cselekvési terv (2016–2020)

IP/18/5906

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar