Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Krepitev multilateralizma: predsednik Juncker in delegacija EU na visoki ravni na ministrskem tednu v okviru 73. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov

Bruselj, 21. septembra 2018

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se bo z delegacijo Evropske unije na visoki ravni naslednji teden v New Yorku udeležil ministrskega tedna v okviru 73. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov.

Predstavniki EU bodo gostili ter sodelovali v številnih dogodkih in srečanjih s svetovnimi voditelji v skladu s trdno zavezo Evropske unije, da si bo prizadevala za močne in učinkovite Združene narode ter podpirala multilateralizem in na pravilih temelječ svetovni red.

Kakor je v svojem govoru o stanju v Uniji 12. septembra 2018 povedal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker: „Evropa ne bo nikoli trdnjava, ki bi svetu obrnila hrbet, zlasti ne svetu, ki trpi. Evropa ne bo nikoli otok. Evropa mora ostati in bo ostala večstranska. Kajti naš planet pripada vsem in ne le nekaterim med nami.“

Predsednik Jean-Claude Juncker in visoka predstavnica Federica Mogherini bosta v nedeljo, 23. septembra, začela teden z dvostranskim sestankom z generalnim sekretarjem ZN Antóniom Guterresom, s čimer bosta ponovno potrdila strateško partnerstvo med EU in ZN. Skupaj se bosta sestala tudi s predsednikom Komisije Afriške unije Moussom Fakijem Mahamatom, da bi razpravljali o tem, kako nadaljevati inovativno tristransko sodelovanje med EU, ZN in Afriško unijo.

Predsednik Juncker bo v ponedeljek, 24. septembra, imel govor na mirovnem vrhu Nelsona Mandelesrečanju na visoki ravni o svetovnem miru v počastitev stoletnice rojstva Nelsona Mandele.

V torek se bodo predsednik Juncker, prvi podpredsednik Frans Timmermans ter visoka predstavnica in podpredsednica Federica Mogherini pridružili predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku ob otvoritvi 73. zasedanja Generalne skupščine. Predsednik Tusk bo v četrtek, 27. septembra, nagovoril Generalno skupščino v imenu EU.

Vodilni dogodki EU v tednu

EU bo ob robu zasedanja Generalne skupščine gostila ali sogostila številne vodilne dogodke:

 • Komisarka Cecilia Malmström bo v ponedeljek, 24. septembra, sopredsedovala prvi ministrski seji Združenja za prepoved trgovine z izdelki za mučenje. Članice združenja, ki šteje skoraj 60 držav, bodo proučile napredek pri prepovedi trgovine z blagom, ki se uporablja za mučenje in smrtno kazen. Na dogodku se bo združenju pridružilo več držav, članice pa bodo razpravljale, kako bi bilo mogoče začeti prizadevanja za zavezujočo konvencijo Združenih narodov o prepovedi tovrstne trgovine.
 • Prvi podpredsednik Komisije Frans Timmermans bo v torek, 25. septembra, skupaj s programom ZN za okolje sogostil dogodek z naslovom „Boj proti onesnaževanju s plastiko:globalna tekma v zviševanju standardov“, ki bo spodbujal vlade po vsem svetu, naj sledijo zgledom EU in se spopadejo s tem čezmejnim izzivom. EU je na čelu globalnega prehoda na bolj krožno gospodarstvo, saj spreminja zasnovo, proizvodnjo, uporabo in recikliranje izdelkov na način, ki je pozitiven za naše okolje in spodbuja konkurenčnost industrije.
 • Istega dne bo visoka predstavnica in podpredsednica Federica Mogherini sklicala Svetovni tehnološki forum, ki je bil ustanovljen maja 2018 in v katerem sodelujejo svetovni voditelji iz zasebnega sektorja in civilne družbe, da bi spodbudili nove vrste sodelovanja med diplomacijo in tehnologijo.
 • EU bo 26. septembra gostila peti dogodek na visoki ravni o krizi v Siriji, ki mu bosta predsedovala visoka predstavnica in podpredsednica Federica Mogherini ter komisar Christos Stylianides ter v okviru katerega bo ponovno potrjena politična rešitev za konflikt v Siriji in se bodo obravnavale humanitarne potrebe in potrebe po odpornosti oseb, ki jih je prizadela kriza v Siriji in po vsej regiji.
 • Istega dne bo komisar Christos Stylianides skupaj z Belgijo in Uradom ZN za usklajevanje humanitarnih aktivnosti sogostil dogodek z naslovom „V navzkrižnem ognju:zaščita civilnega prebivalstva in spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava“.
 • Visoka predstavnica in podpredsednica Federica Mogherini bo 27. septembra skupaj s posebnim predstavnikom EU za človekove pravice Stavrosom Lambrinidisom začela pobudo „dobre zgodbe o človekovih pravicah (Good Human Rights Stories)“, ki bo spodbujala pozitivno podobo človekovih pravic v svetu ob 70. obletnici Splošne deklaracije o človekovih pravicah.
 • Poleg tega bosta visoka predstavnica in podpredsednica Federica Mogherini in komisar Neven Mimica 27. septembra začela izvajati naslednjo fazo pobude Spotlight Evropske unije in ZN, katere cilj je odpraviti vse oblike nasilja nad ženskami in dekleti. Ta faza vsebuje program za Latinsko Ameriko s posebnim poudarkom na feminicidu. Isti dan bo komisar Stylianides sogostil dogodek z naslovom Poziv k ukrepanju glede nasilja na podlagi spola v izrednih razmerah.

Drugi dogodki na visoki ravni v tednu

Predstavniki EU bodo sodelovali na številnih razpravah na visoki ravni in spremljajočih dogodkih ter dvostranskih srečanjih:

 • Visoka predstavnica in podpredsednica Federica Mogherini bo 24. septembra predsedovala neformalnemu srečanju zunanjih ministrov EU, katerega glavna tema bosta Sirija in Libija. Isti dan bo predsedovala tudi ministrskemu srečanju E3/EU+2 in Irana o izvajanju skupnega celovitega načrta ukrepanja – jedrskega dogovora z Iranom.
 • Prvi podpredsednik Komisije Frans Timmermans bo skupaj s predsednikom Donaldom Tuskom ter visoko predstavnico in podpredsednico Federico Mogherini v sredo, 26. septembra, otvoril letni sprejem EU.
 • 26. septembra bodo Evropsko unijo na vrhu En planet – dogodku za pospešitev izvajanja podnebnih ciljev iz Pariza – zastopali podpredsednika Maroš Šefčovič in Valdis Dombrovskis ter komisar Neven Mimica.Pred tem se bodo prvi podpredsednik Frans Timmermans, podpredsednika Maroš Šefčovič in Valdis Dombrovskis ter komisar Pierre Moscovici in komisarka Margarethe Vestager udeležili svetovnega poslovnega foruma organizacije Bloomberg.
 • Podpredsednik Komisije Andrus Ansip bo sodeloval na letnem srečanju Komisije za širokopasovne povezave za trajnostni razvoj.
 • Komisar Vytenis Andriukaitis bo zastopal EU na srečanjih na visoki ravni v zvezi z zdravjem, preprečevanjem in obvladovanjem nenalezljivih bolezni ter tuberkulozo.
 • Visoka predstavnica in podpredsednica Federica Mogherini in komisar Johannes Hahn se bosta 26. septembra na delovni večerji srečala z voditelji z Zahodnega Balkana. Komisar Johannes Hahn bo 25. septembra gostil tudi delovni zajtrk zunanjih ministrov iz regije.
 • Komisar Avramopulos bo imel 24. septembra govor na dogodku, ki ga bo gostila Agencija ZN za begunce v okviru globalnega dogovora o beguncih, 26. septembra pa bo govoril na konferenci o globalnem dogovoru o migracijah.
 • Visoka predstavnica in podpredsednica Federica Mogherini in komisar Johannes Hahn bosta 27. septembra sogostila ministrsko srečanje o Agenciji ZN za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu. Isti dan bosta visoka predstavnica in podpredsednica Federica Mogherini in komisar Neven Mimica zastopala EU na srečanju na visoki ravni o Somaliji. Komisar Neven Mimica bo zastopal EU na ministrskem srečanju o Srednjeafriški republiki.
 • 28. septembra bo komisar Neven Mimica uradno začel pogajanja z afriškimi, karibskimi in pacifiškimi državami o novem sporazumu o partnerstvu, ki bo nasledil Sporazum iz Cotonouja.

Celoten delovni program posameznih predstavnikov EU je na voljo na njihovih spletnih straneh.

Več informacij

Tiskovno in avdiovizualno gradivo bo na voljo na spletnih straneh ESZDEuropa in Consilium.

Pridružite se spletni razpravi na Twitterju, Instagramu in Facebooku z uporabo ključnikov #UNGA in #EU ter ves teden spremljajte @EUatUN in uporabniške račune komisarjev za informacije v živo.

Informativni pregled: EU v Združenih narodih

Informativni pregled: Partnerstvo med EU in ZN: dejstva in številke

Sklepi Sveta o prednostnih temah EU v Združenih narodih in na 73. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov

IP/18/5839

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar