Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Poticanje multilateralizma: Predsjednik Juncker i delegacija EU-a na visokoj razini na ministarskom tjednu 73. Opće skupštine Ujedinjenih naroda

Bruxelles, 21. rujna 2018.

Sljedeći će tjedan Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sudjelovati s delegacijom Europske unije na visokoj razini na ministarskom tjednu 73. Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Predstavnici EU-a bit će domaćini i sudjelovat će na velikom broju sastanaka na kojima će se sastajati s vodećim svjetskim čelnicima u skladu s čvrstom predanosti Europske unije da promiče snažne i učinkovite Ujedinjene narode te podrži multilateralizam i globalni poredak utemeljen na pravilima.

Kao što je predsjednik Juncker rekao u govoru o stanju Unije 2018. 12. rujna: „Europa nije utvrda koja okreće leđa svijetu, a posebno svijetu koji pati. Europa nije otok. Ona je bila i ostat će povezana sa svijetom. Naš planet pripada svima, a ne samo nekolicini.”

Predsjednik Jean-Claude Juncker i visoka predstavnica Federica Mogherini započet će taj tjedan u nedjelju, 23. rujna, bilateralnim sastankom s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom, pri čemu će ponovno potvrditi strateško partnerstvo između EU-a i UN-a. Sastat će se i s predsjednikom Povjerenstva Afričke unije (AU) Moussaom Fakijem Mahamatom kako bi raspravili o napretku inovativne trilateralne suradnje između EU-a, UN-a i AU-a.

U ponedjeljak, 24. rujna predsjednik Juncker održat će govor na sastanku na visokoj razini o globalnom miru, u okviru samita Nelson Mandela, posvećenom globalnom miru, povodom stote obljetnice rođenja Nelsona Mandele.

U utorak će se predsjednik Juncker, prvi potpredsjednik Frans Timmermans i visoka predstavnica / potpredsjednica Mogherini pridružiti predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku na otvaranju 73. Opće skupštine. Predsjednik Tusk obratit će se Skupštini u ime EU-a u četvrtak, 27. rujna.

Ključna događanja EU-a tijekom tjedna

EU će biti domaćin ili sudomaćin nekoliko vodećih događanja u okviru Glavne skupštine:

 • Povjerenica Cecilia Malmström supredsjedat će u ponedjeljak, 24. rujna, prvim ministarskim sastankom Saveza za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje. Članovi Saveza, gotovo 60 zemalja, analizirat će dosadašnji napredak u zabrani trgovine proizvodima koji služe za mučenje i smrtnu kaznu. Više će se zemalja pridružiti Savezu na događanju, a članovi će raspravljati o načinu pokretanja rada na obvezujućoj konvenciji Ujedinjenih naroda o zabrani te trgovine.
 • U utorak, 25. rujna, prvi potpredsjednik Timmermans bit će sudomaćin sastanka „Borba protiv onečišćenja plastikom: globalna utrka prema vrhu”, u okviru Programa UN-a za zaštitu okoliša.Riječ je o programu kojim će se javna tijela diljem svijeta potaknuti da slijede EU i riješe taj prekogranični izazov. EU je na čelu globalne tranzicije prema kružnijem gospodarstvu te mijenja način osmišljavanja, proizvodnje, uporabe i recikliranja proizvoda kako bi se pozitivno utjecalo na naš okoliš i povećala konkurentnost naše industrije.
 • Istog će dana visoka predstavnica / potpredsjednica Mogherini sazvati sastanak u okviru panela „Global Tech Panel”, pokrenutog u svibnju 2018., u kojem su udruženi svjetski predvodnici iz privatnog sektora i civilnog društva, u cilju poticanja novih vrsta suradnje između diplomacije i tehnologije.
 • EU će biti domaćin petog sastanka na visokoj razini o krizi u Siriji, kojim će predsjedati visoka predstavnica / potpredsjednica Mogherini i povjerenik Christos Stylianides te ponovno potvrditi potporu EU-a i međunarodnu potporu političkom rješenju sukoba u Siriji te odgovoriti na humanitarne potrebe i potrebe za otpornošću pogođenih krizom u Siriji i diljem regije.
 • Istog će dana povjerenik Stylianides biti sudomaćin, s Belgijom i OCHA-om, događanja „Pod unakrsnom paljbom: zaštita civila i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava”.
 • Visoka predstavnica / potpredsjednica Mogherini s posebnim predstavnikom EU-a za ljudska prava Stavrosom Lambrinidisom pokrenut će inicijativu „Dobre priče o ljudskim pravima”, kojom će promicati pozitivnu sliku o ljudskim pravima u svijetu, u kontekstu 70. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima.
 • Visoka predstavnica / potpredsjednica Mogherini i povjerenik Neven Mimica pokrenut će 27. rujna sljedeću fazu inicijative Spotlight Initiative EU-a i UN-a, kojoj je cilj suzbijanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama: program Latinska Amerika, s posebnim naglaskom na ubojstvima žena. Istog će dana povjerenik Stylianides biti sudomaćin Poziva na djelovanje protiv rodno uvjetovanog nasilja u hitnim situacijama.

Ostali događaji na visokoj razini u tom tjednu

Predstavnici EU-a imat će puni program rasprava na visokoj razini i popratnih događanja te niz bilateralnih sastanaka:

 • visoka predstavnica / potpredsjednica Mogherini predsjedat će 24. rujna neslužbenim sastankom ministara vanjskih poslova iz EU-a, a na dnevnom će redu biti Sirija i Libija. Istog će dana predsjedati i ministarskim sastankom skupine E3/EU+2 i Irana o provedbi Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana (ZSAP), dogovor s Iranom o nuklearnom pitanju.
 • Prvi potpredsjednik Timmermans s predsjednikom Tuskom i visokom predstavnicom / potpredsjednicom Mogherini otvorit će u srijedu, 26. rujna godišnje EU-ovo primanje.
 • Potpredsjednici Maroš Šefčovič i Valdis Dombrovskis te povjerenik Mimica zastupat će Europsku uniju 26. rujna na sastanku na vrhu pod nazivom Jedan planet, popratnom događanju kojemu je cilj ubrzanje provedbe ciljeva iz Pariškog sporazuma.Prije toga će prvi potpredsjednik Timmermans, potpredsjednici Šefčovič iDombrovskis te povjerenici Pierre Moscovici i Margarethe Vestager sudjelovati na globalnom poslovnom forumu Bloomberg.
 • Potpredsjednik Andrus Ansip sudjelovat će na godišnjem sastanku Povjerenstva za širokopojasni pristup za održivi razvoj.
 • Povjerenik Vytenis Andriukaitis zastupat će EU na sastancima na visokoj razini koji se odnose na zdravlje, konkretno na prevenciju i nadzor nezaraznih bolesti te na tuberkulozu.
 • Visoka predstavnica / potpredsjednica Mogherini i povjerenik Johannes Hahn sastat će se 26. rujna na radnoj večeri s čelnicima država zapadnog Balkana. Povjerenik Hahn održat će 25. rujna radni doručak s ministrima vanjskih poslova iz te regije.
 • Povjerenik Avramopoulos održat će 24. rujna govor o Globalnom sporazumu o izbjeglicama u okviru događanja koje organizira Agencija UN-a za izbjeglice, a 26. rujna na događanju o Globalnom sporazumu o migracijama.
 • Visoka predstavnica / potpredsjednica Mogherini i povjerenik Hahn bit će 27. rujna sudomaćini ministarskog sastanka o Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama. Istog će dana visoka predstavnica / potpredsjednica Mogherini i povjerenik Mimica zastupati EU na sastanku na visokoj razini o Somaliji. Povjerenik Mimica zastupat će EU na ministarskom sastanku o srednjoafričkoj Republici.
 • Povjerenik Mimica 28. rujna službeno će pokrenuti pregovore s afričkim, karipskim i pacifičkim zemljama (AKP) o novom partnerskom sporazumu, koji će zamijeniti Sporazum iz Cotonoua.

Cijeli dnevni red pojedinačnih predstavnika EU-a dostupan je na njihovim internetskim stranicama.

Dodatne informacije

Tiskani i audiovizualni materijali bit će dostupni na internetskim stranicama EEASEuropa i Consilium.

Pridružite se razgovoru na Twitteru, Instagramu i Facebooku s pomoću #UNGA, #EU te pratite @EUatUN i  račune povjerenika za najnovije vijesti tijekom tjedna.

Informativni članak: EU u Ujedinjenim narodima

Informativni članak: Partnerstvo EU-a i UN-a: činjenice i podaci

Zaključak Vijeća o prioritetima EU-a u Ujedinjenim narodima i na 73. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda

IP/18/5839

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar