Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio - Lehdistötiedote

Monenvälisyyden puolesta: Puheenjohtaja Juncker ja EU:n korkean tason valtuuskunta YK:n 73. yleiskokouksessa

Bryssel 21. syyskuuta 2018

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Euroopan unionin korkean tason valtuuskunta ovat ensi viikolla New Yorkissa Yhdistyneiden kansakuntien (YK) 73. yleiskokouksen ministeriviikolla.

EU:n edustajat ovat mukana monissa tilaisuuksissa, isäntinä tai osallistujina, ja he tapaavat maailman johtajia. Euroopan unioni on vakaasti sitoutunut YK:n vahvistamiseen ja tehostamiseen, monenvälisyyden tukemiseen ja sääntöihin perustuvaan maailmanjärjestykseen.

Kuten puheenjohtaja Juncker sanoi vuoden 2018 puheessaan unionin tilasta: ”Eurooppa ei tule koskaan olemaan linnake, joka kääntää selkänsä maailmalle ja niille, jotka kärsivät. Eurooppa ei voi koskaan olla saari. Euroopan on toimittava ja se tulee toimimaan yhdessä muiden kanssa. Planeettamme kuuluu kaikille eikä vain joillekin.

Viikko käynnistyy sunnuntaina 23. syyskuuta, kun puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja korkea edustaja Federica Mogherini tapaavat YK:n pääsihteerin António Guterresin ja vahvistavat näin tukensa EU:n ja YK:n strategiselle kumppanuudelle. Juncker ja Mogherini tapaavat yhdessä myös Afrikan unionin komission puheenjohtajan Moussa Faki Mahamatin, jonka kanssa he keskustelevat siitä, miten EU:n, YK:n ja Afrikan unionin innovatiivista kolmenvälistä yhteistyötä viedään eteenpäin.

Maanantaina 24. syyskuuta puheenjohtaja Juncker puhuu Nelson Mandelan kunniaksi pidettävässä rauhan huippukokouksessa. Kyseessä on maailmanrauhaa käsittelevä korkean tason kokous Nelson Mandelan syntymän 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Tiistaina puheenjohtaja Juncker, varapuheenjohtaja Frans Timmermans ja korkea edustaja, varapuheenjohtaja Mogherini osallistuvat 73. yleiskokouksen avajaisiin yhdessä Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kanssa. Puheenjohtaja Tusk käyttää yleiskokouksessa EU:n puheenvuoron torstaina 27. syyskuuta.

EU:n merkkitapahtumat viikon aikana

EU järjestää yleiskokouksen yhteydessä useita merkkitapahtumia yksin tai yhdessä muiden kanssa:

 • Maanantaina 24. syyskuuta komissaari Cecilia Malmström toimii yhtenä puheenjohtajista kidutusvälineiden kaupan vastaisen allianssin (Alliance for Torture-Free Trade) ensimmäisessä ministerikokouksessa, jossa allianssin jäsenet – lähes 60 maata – kertovat, miten kidutuksessa ja kuolemanrangaistuksen toteuttamisessa käytettävien tavaroiden kieltämisessä on edistytty. Tilaisuudessa allianssiin liittyy uusia maita, ja jäsenet keskustelevat siitä, miten lähdetään työstämään sitovaa YK:n yleissopimusta tällaisen kaupan kieltämiseksi.
 • Tiistaina 25. syyskuuta ensimmäinen varapuheenjohtaja Timmermans isännöi yhdessä YK:n ympäristöohjelman kanssa tilaisuutta, jonka aiheena on muovisaasteen torjuminen. Tarkoituksena on kannustaa hallituksia ympäri maailmaa seuraamaan EU:n esimerkkiä ja torjumaan tätä valtioiden rajat ylittävää ongelmaa. EU on eturintamassa, kun maailmassa siirrytään kohti kiertotaloutta ja tapa suunnitella, valmistaa, käyttää ja kierrättää tavaroita muuttuu ympäristöystävälliseksi ja edistää teollisuuden kilpailukykyä.
 • Samana päivänä korkea edustaja, komission varapuheenjohtaja Federica Mogherini kutsuu koolle toukokuussa 2018 perustetun maailmanlaajuisen teknologiapaneelin (Global Tech Panel), joka kokoaa yhteen yksityisen sektorin ja kansalaisyhteiskunnan johtajia. Paneelin tarkoituksena on edistää uusia yhteistyön muotoja diplomatian ja teknologian välillä.
 • EU isännöi 26. syyskuuta viidettä korkean tason tilaisuutta, jossa käsitellään Syyrian kriisiä. Puheenjohtajina tilaisuudessa toimivat korkea edustaja, varapuheenjohtaja Federica Mogherini ja komissaari Christos Stylianides. EU ja kansainvälinen yhteisö vahvistavat tukevansa poliittista ratkaisua Syyrian konfliktiin ja vastaavat kriisin koettelemien humanitaarisiin tarpeisiin Syyriassa ja koko alueella.
 • Samana päivänä komissaari Christos Stylianides isännöi yhdessä Belgian ja YK:n humanitaarisen avun koordinointitoimiston (OCHA) kanssa tilaisuuden, jonka aiheena on siviilien suojelu ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden kunnioittaminen (Under cross-fire: the protection of civilians and respect for international humanitarian law).
 • Korkea edustaja, varapuheenjohtaja Federica Mogherini ja ihmisoikeuksista vastaava Euroopan unionin erityisedustaja Stavros Lambrinidis käynnistävät 27. syyskuuta aloitteen ”Hyviä ihmisoikeustarinoita”. Tarkoituksena on ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen 70-vuotispäivän kunniaksi edistää myönteistä narratiivia ihmisoikeuksista maailmassa.
 • Samaten 27. syyskuuta korkea edustaja, varapuheenjohtaja Federica Mogherini ja komissaari Neven Mimica käynnistävät EU:n ja YK:n Spotlight-aloitteen seuraavan vaiheen, Latinalaisessa Amerikassa toteutettavan naisten murhiin keskittyvän ohjelman, jonka tarkoituksena on poistaa naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta kaikissa muodoissaan. Samana päivänä komissaari Stylianides on yhtenä isännistä tilaisuudessa, jossa kehotetaan toimintaan sukupuoliperusteiselta väkivallalta suojelemiseksi hätätilanteissa (Call to Action on gender-based violence in emergency situations).

Viikon muut korkean tason tapahtumat

EU:n edustajien ohjelma on täynnä korkean tason keskusteluja ja oheistapahtumia sekä lukuisia kahdenvälisiä tapaamisia:

 • Korkea edustaja, varapuheenjohtaja Federica Mogherini on 24. syyskuuta puheenjohtajana EU:n ulkoministerien epävirallisessa kokouksessa, jonka asialistalla ovat muun muassa Syyria ja Libya. Samana päivänä hän on puheenjohtajana myös E3/EU+2-ryhmän ja Iranin ministerikokouksessa, jossa käsitellään yhteisen kattavan toimintasuunnitelman eli Iranin ydinsopimuksen täytäntöönpanoa.
 • Ensimmäinen varapuheenjohtaja Timmermans sekä puheenjohtaja Tusk ja korkea edustaja, varapuheenjohtaja Mogherini avaavat EU:n vuosittaisen vastaanoton keskiviikkona 26. syyskuuta.
 • Varapuheenjohtajat Maroš Šefčovič ja Valdis Dombrovskis sekä komissaari Mimica edustavat Euroopan unionia 26. syyskuuta One Planet Summit -huippukokouksessa, jolla pyritään nopeuttamaan Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista.Ennen tätä ensimmäinen varapuheenjohtaja Timmermans, varapuheenjohtajat Šefčovič ja Dombrovskis sekä komissaarit Pierre Moscovici ja Margarethe Vestager osallistuvat Bloombergin Global Business -foorumiin.
 • Varapuheenjohtaja Andrus Ansip osallistuu kestävän kehityksen laajakaistakomission (Broadband Commission for Sustainable Development) vuosikokoukseen.
 • Komissaari Vytenis Andriukaitis edustaa EU:ta terveysaiheisissa korkean tason kokouksissa, joissa käsitellään tarttumattomien tautien ehkäisyä ja kontrollointia ja tuberkuloosia.
 • Korkea edustaja, varapuheenjohtaja Federica Mogherini ja komissaari Johannes Hahn tapaavat 26. syyskuuta työillallisella Länsi-Balkanin maiden johtajia. Lisäksi komissaari Hahn isännöi 25. syyskuuta alueen ulkoasiainministerien työaamiaista.
 • Komissaari Avramopoulos käyttää 24. syyskuuta puheenvuoron YK:n pakolaisjärjestön isännöimässä tapahtumassa, jonka aiheena on pakolaisia koskeva Global Compact -aloite, ja puhuu 26. syyskuuta muuttoliikettä koskevaa Global Compact -aloitetta käsittelevässä tilaisuudessa.
 • Korkea edustaja, varapuheenjohtaja Mogherini ja komissaari Hahn isännöivät 27. syyskuuta YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön ministerikokousta. Samana päivänä korkea edustaja, varapuheenjohtaja Mogherini ja komissaari Mimica edustavat EU:ta Somaliaa koskevassa korkean tason kokouksessa. Komissaari Mimica edustaa EU:ta myös Keski-Afrikan tasavaltaa koskevassa ministerikokouksessa.
 • Komissaari Mimica käynnistää 28. syyskuuta virallisesti neuvottelut Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maiden (AKT-maiden) kanssa uudesta kumppanuussopimuksesta, joka seuraa Cotonoun sopimusta.

EU:n edustajien koko ohjelma on nähtävissä heidän verkkosivuillaan.

Lisätietoja

Lehdistö- ja audiovisuaalimateriaalia on saatavilla Euroopan ulkosuhdehallinnon sivustolla, Europa-sivustolla ja neuvoston sivustolla.

Voit osallistua keskusteluun Twitterissä, Instagramissa ja Facebookissa (#UNGA, #EU) ja seurata livepäivityksiä osoitteessa @EUatUN ja komissaarien tileillä koko viikon.

Tietokooste: EU Yhdistyneissä kansakunnissa

Tietokooste: EU:n ja YK:n kumppanuus: faktoja

Neuvoston päätelmät EU:n painopisteistä Yhdistyneissä kansakunnissa ja Yhdistyneiden kansakuntien 73. yleiskokouksessa

IP/18/5839

Lisätietoa tiedotusvälineille:

Lisätietoa yleisölle: Europe Direct -palvelu, puh. 00 800 67 89 10 11 tai sähköposti


Side Bar