Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου

Προώθηση της πολυμέρειας: ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ και μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία της ΕΕ στην υπουργική εβδομάδα της 73ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

Βρυξέλλες, 21 Σεπτεμβρίου 2018

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοδευόμενος από υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα για την υπουργική εβδομάδα της 73ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ θα διοργανώσουν και θα συμμετάσχουν σε πολλές εκδηλώσεις και θα συναντήσουν ηγέτες απ' όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη σταθερή προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια για ισχυρό και αποτελεσματικό ΟΗΕ και τη διαμόρφωση συνθηκών στήριξης της πολυμέρειας και μιας παγκόσμιας τάξης βασιζόμενης σε κανόνες.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στις 12 Σεπτεμβρίου 2018: «Η Ευρώπη δεν θα γίνει ποτέ φρούριο, γυρίζοντας την πλάτη της στον κόσμο, και ιδίως στον κόσμο που υποφέρει. Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ νησί. Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει και θα παραμείνει πολυμερής. Ο πλανήτης ανήκει σε όλους και όχι μόνο σε μερικούς

Ο πρόεδρος κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Ύπατη Εκπρόσωπος κα Φεντερίκα Μογκερίνι θα ξεκινήσουν την εβδομάδα την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, με διμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, όπου θα επιβεβαιώσουν εκ νέου τη στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-ΟΗΕ. Μαζί, θα συναντηθούν επίσης με τον πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ), κ. Μούσα Φάκι Μαχαμάτ, για να συζητήσουν τον τρόπο συνέχισης των εργασιών της καινοτόμου τριμερούς συνεργασίας ΕΕ-ΟΗΕ-ΑΕ.

Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ θα μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη - Νέλσον Μαντέλα, μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για την παγκόσμια ειρήνη, που οργανώνεται για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νέλσον Μαντέλα.

Την Τρίτη ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ, ο πρώτος αντιπρόεδρος, κ. Φρανς Τίμερμανς και η Ύπατη Εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος κα Μογκερίνι καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ θα συμμετάσχουν στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 73ης Γενικής Συνέλευσης. Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος κ. Τουσκ θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση εξ ονόματος της ΕΕ.

Εμβληματικές εκδηλώσεις της ΕΕ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας

Η ΕΕ θα διοργανώσει ή θα συνδιοργανώσει μια σειρά από εμβληματικές εκδηλώσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης:

 • Τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου η επίτροπος κα Σεσίλια Μάλμστρομ θα συμπροεδρεύσει στην πρώτη υπουργική σύνοδο της συμμαχίας για την καταπολέμηση του εμπορίου ειδών που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια. Τα μέλη της συμμαχίας, που απαριθμούν σχεδόν 60 χώρες, θα αξιολογήσουν την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την απαγόρευση του εμπορίου ειδών που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια και για την εκτέλεση των θανατικών ποινών. Κατά την εκδήλωση θα προσχωρήσουν στη συμμαχία και άλλες χώρες, και τα μέλη θα συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αρχίσουν οι εργασίες προς μια δεσμευτική σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την απαγόρευση του εμπορίου αυτού.
 • Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου ο πρώτος αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς θα συνδιοργανώσει με το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον μια εκδήλωση με θέμα «Καταπολέμηση της ρύπανσης από πλαστικές ύλες: ένας παγκόσμιος αγώνας δρόμου προς την κορυφή», η οποία θα ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις σ' όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΕΕ και να αντιμετωπίσουν αυτό το διασυνοριακό πρόβλημα. Η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας μετάβασης προς μια πιο κυκλική οικονομία, που μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται, παράγονται, χρησιμοποιούνται και ανακυκλώνονται τα προϊόντα, έτσι ώστε να προστατεύεται το περιβάλλον μας και να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας μας.
 • Την ίδια ημέρα, η Ύπατη Εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος κα Μογκερίνι θα συγκαλέσει το Global Tech Panel, που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2018 και συγκεντρώνει τους πρωτοπόρους σε παγκόσμιο επίπεδο από τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών, με στόχο την προώθηση νέων μορφών συνεργασίας μεταξύ της διπλωματίας και της τεχνολογίας.
 • Στις 26 Σεπτεμβρίου η ΕΕ θα διοργανώσει μια πέμπτη εκδήλωση υψηλού επιπέδου σχετικά με την κρίση στη Συρία, υπό την προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου/αντιπροέδρου κας Μογκερίνι και του επιτρόπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη, κατά την οποία θα επιβεβαιωθεί εκ νέου η ενωσιακή και η διεθνής υποστήριξη σε μια πολιτική λύση στη συριακή διένεξη και την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών και των αναγκών ανθεκτικότητας όσων πλήττονται από την κρίση στη Συρία και σε ολόκληρη την περιοχή.
 • Την ίδια ημέρα, ο επίτροπος κ. Στυλιανίδης θα συνδιοργανώσει, από κοινού με το Βέλγιο και το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA)εκδήλωση με θέμα: «Μέσα σε διασταυρούμενα πυρά: η προστασία των αμάχων και ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
 • Στις 27 Σεπτεμβρίου η Ύπατη Εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος κα Μογκερίνι, μαζί με τον Ειδικό Εντεταλμένο της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κ. Σταύρο Λαμπρινίδη, θα δρομολογήσει την πρωτοβουλία «Ιστορίες επιτυχίας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μέσω της οποίας προάγεται μια θετική προοπτική όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο, ενόψει της 70ής επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
 • Επίσης, στις 27 Σεπτεμβρίου η Ύπατη Εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος κα Μογκερίνι και ο επίτροπος κ. Νέβεν Μίμιτσα θα εγκαινιάσουν τη επόμενη φάση της πρωτοβουλίας ΕΕ-ΟΗΕ «Spotlight», με στόχο την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών: το πρόγραμμα για τη Λατινική Αμερική, με ιδιαίτερη έμφαση στη γυναικοκτονία. Την ίδια ημέρα, ο επίτροπος κ. Στυλιανίδης θα συνδιοργανώσει την «Έκκληση για ανάληψη δράσης για την προστασία από τη σεξουαλική και την έμφυλη βία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης».

Άλλες υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις της εβδομάδας

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ θα έχουν πλήρες πρόγραμμα με συζητήσεις υψηλού επιπέδου και παράλληλες εκδηλώσεις, καθώς και πολυάριθμες διμερείς συναντήσεις:

 • Στις 24 Σεπτεμβρίου η Ύπατη Εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος κα Μογκερίνι θα προεδρεύσει σε άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατά την οποία στην ημερήσια διάταξη θα είναι η Συρία και η Λιβύη. Την ίδια ημέρα, θα προεδρεύσει επίσης σε υπουργική συνεδρίαση στο πλαίσιο της ομάδας E3/EΕ+2 και του του Ιράν σχετικά με την υλοποίηση του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης (ΚΟΣΔ), της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
 • Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου ο πρώτος αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς, μαζί με τον πρόεδρο κ. Τουσκ και την Ύπατη Εκπρόσωπο/αντιπρόεδρο κα Μογκερίνι, θα εκφωνήσουν την εναρκτήρια ομιλία της ετήσιας δεξίωσης της ΕΕ.
 • Στις 26 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπηθεί από τον κ. Μάρος Σέφτσοβιτς και τον κ. Βλάντις Ντομπρόβσκις, αντιπροέδρους, καθώς και τον επίτροπο κ. Μίμιτσα, στη διάσκεψη κορυφής «One Planet Summit» —μια εκδήλωση με σκοπό την επιτάχυνση της υλοποίησης των στόχων του Παρισιού για το κλίμα.Προηγουμένως, ο πρώτος αντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς, οι αντιπρόεδροι κ. Σέφτσοβιτς και κ. Ντομπρόβσκις, καθώς και οι επίτροποι κ. Πιερ Μοσκοβισί και κα Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ θα συμμετάσχουν στο Bloomberg Global Business Forum.
 • Ο αντιπρόεδρος κ. Άντρους Άνσιπ θα συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο της Broadband Commission for Sustainable Development.
 • Ο Επίτροπος κ. Βιτένις Αντριουκάιτις θα εκπροσωπήσει την ΕΕ στις συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου σχετικά με την υγεία, που αφορούν την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδιδόμενων ασθενειών και τη φυματίωση.
 • Στις 26 Σεπτεμβρίου η Ύπατη Εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος κα Μογκερίνι και ο επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν θα συναντηθούν με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των Δυτικών Βαλκανίων κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας. Στις 25 Σεπτεμβρίου ο επίτροπος κ. Χαν θα παραθέσει επίσης πρόγευμα εργασίας με τους Υπουργούς Εξωτερικών της περιοχής.
 • Στις 24 Σεπτεμβρίου ο επίτροπος κ. Αβραμόπουλος θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σχετικά με το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες, και στις 26 Σεπτεμβρίου θα μιλήσει σε εκδήλωση σχετικά με το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση.
 • Στις 27 Σεπτεμβρίου η Ύπατη Εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος κα Μογκερίνι και ο επίτροπος κ. Χαν θα συνδιοργανώσουν υπουργική συνεδρίαση για την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για την Παλαιστίνη. Την ίδια ημέρα, η Ύπατη Εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος κα Μογκερίνι και ο επίτροπος κ. Μίμιτσα θα εκπροσωπήσουν την ΕΕ στη συνεδρίαση υψηλού επιπέδου για τη Σομαλία. Ο επίτροπος κ. Μίμιτσα θα εκπροσωπήσει επίσης την ΕΕ κατά την υπουργική συνεδρίαση για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
 • Στις 28 Σεπτεμβρίου ο επίτροπος κ. Μίμιτσα θα εγκαινιάσει επίσημα τις διαπραγματεύσεις με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) για μια νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης που θα διαδεχθεί τη συμφωνία του Κοτονού.

Η πλήρης ημερήσια διάταξη κάθε εκπροσώπου της ΕΕ διατίθεται στους αντίστοιχους ιστοτόπους.

Περισσότερες πληροφορίες

Υλικό για τον Τύπο και οπτικοακουστικό υλικό θα είναι διαθέσιμα στους ιστοτόπους ΕΥΕΔ, Europa και Consilium.

Πάρτε μέρος στη διαδικτυακή συζήτηση στο Twitter, το Instagram και το Facebook, χρησιμοποιώντας τα χάσταγκ #UNGA και #EU, και ακολουθήστε το @EUatUN και τους λογαριασμούς των επιτρόπων για επικαιροποιήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ενημερωτικό δελτίο: Η ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη

Ενημερωτικό δελτίο: Εταιρική σχέση ΕΕ — ΟΗΕ: Στοιχεία και αριθμοί

Συμπέρασμα του Συμβουλίου σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη και την 73η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

IP/18/5839

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Ερωτήσεις του κοινού: Europe Direct τηλεφωνικά 00 800 67 89 10 11 ή με ηλεκτρονικό μήνυμα


Side Bar