Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen - Pressmeddelande

EU och Nya Zeeland inleder handelsförhandlingar

Bryssel den 21 juni 2018

I Nya Zeelands huvudstad Wellington inledde idag Cecilia Malmström, kommissionsledamot med ansvar för handel, och David Parker, Nya Zeelands handelsminister, officiellt förhandlingar om ett omfattande och ambitiöst handelsavtal.

Förhandlingarna siktar på att undanröja hinder för handeln med varor och tjänster, liksom att utveckla handelsregler för att göra handeln enklare och mer hållbar.

Dagens tillkännagivande är en uppföljning på inledandet av förhandlingarna med Australien tidigare denna vecka. Detta kommer även strax efter slutförandet av förhandlingarna med Mexiko, slutförandet av överenskommelserna med Japan och Singapore och avtalet mellan EU och Kanada som trädde i kraft i september förra året.

– Detta är en viktig milstolpe i förbindelserna mellan EU och Nya Zeeland, sade Cecilia Malmström. Tillsammans kan vi sluta ett avtal som ger fördelar för både företag och medborgare. Handelsavtal handlar om ekonomiska möjligheter, men också om att stärka banden med våra nära allierade. Vi vet att vi i Nya Zeeland har en partner som försvarar samma grundläggande värden som vi. Detta avtal är ett utmärkt tillfälle att lägga fast ambitiösa gemensamma regler och forma globaliseringen, underlätta handel och samtidigt säkra en hållbar utveckling. Vi kan föregå med gott exempel.

Det första formella mötet mellan de båda parternas förhandlingsgrupper kommer att äga rum i Bryssel den 16–20 juli.

Under besöket i Nya Zeeland träffade kommissionär Cecilia Malmström tillförordnade premiärministern och utrikesministern Winston Peters, samt parlamentets utskott för utrikesfrågor. Hon höll även en offentlig Europaföreläsning som anordnades av New Zealand Institute of International Affairs.

I samband med besöket ska kommissionär Cecilia Malmström också träffa ministrarna med ansvar för råvaruindustrier och klimatförändring, samt företrädare för det civila samhället, den akademiska världen och näringslivet. Fredag den 22 juni besöker hon ett innovationscentrum för företag med band till EU.

Den bilaterala handeln med varor mellan EU och Nya Zeeland uppgick till 8,7 miljarder euro förra året. De sektorer som utgör merparten av EU:s export till Nya Zeeland är tillverkade varor som transportutrustning, maskiner och apparater, samt kemikalier, plast, livsmedel och tjänster. Dessutom utbyts ytterligare 4,4 miljarder EUR inom tjänstesektorn (2016). EU är Nya Zeelands tredje största handelspartner, och avtalet kan öka handeln med varor med nästan 50 %, eller med en tredjedel om både varor och tjänster inkluderas.

Nya Zeeland är en av världens snabbast växande utvecklade ekonomier. Landet förhandlade nyligen fram det så kallade övergripande och progressiva avtalet för Stillahavspartnerskapet med 10 länder i Stillahavsområdet. Avtalet mellan Europeiska unionen och Nya Zeeland kommer att se till att europeiska företag kan konkurrera på lika villkor med företag från länder med vilka Nya Zeeland redan har handelsavtal.

Läs mer

Videor och bilder från besöket

Webbplats: Handelsförhandlingar mellan EU och Nya Zeeland

Faktablad

Exportörer berättar: Vad innebär det för små och medelstora företag?

 

IP/18/4165

Presskontakter:

För allmänheten: Europe Direct på telefon 00 800 67 89 10 11 eller via e-post


Side Bar