Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

DiscoverEU: Dijeli se 15 000 putnih karata s kojima mladi ovog ljeta mogu istražiti EU

Bruxelles, 11. lipnja 2018.

Kandidati 1. srpnja 2018. moraju imati 18 godina, moraju biti građani EU-a i biti spremni za putovanja ovog ljeta.

Od sutra (u 12 sati prema srednjoeuropskom vremenu) do 26. lipnja (u 12 sati prema srednjoeuropskom vremenu) mlade osobe mogu se prijaviti za osvajanje karata koje će im omogućiti da putuju i otkriju svoj kontinent od srpnja do kraja kolovoza 2018. Sudjelovanjem u inicijativi DiscoverEU doživjet će slobodu kretanja i bolje upoznati raznolikost Europe, uživat će u njezinu kulturnom bogatstvu, steći nove prijatelje i razviti osjećaj europskog identiteta. Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics izjavio je: „Inicijativom DiscoverEU mladima se nudi izvrsna prilika da istražuju Europu kroz iskustvo osobnog putovanja, na način na koji im to ne mogu pružiti knjige ni dokumentarni filmovi. Uvjeren sam da će to iskustvo pozitivno utjecati na mlade putnike koji sudjeluju u inicijativi i zajednice koje će posjetiti.Počevši od sutra, 15 000 mladih dobit će priliku ispisati nezaboravne europske priče, a nadamo se da će se kasnije ove godine i idućih godina još mnogima pružiti takva prilika.”

U okviru nove inicijative EU-a mladi će moći putovati pojedinačno ili u skupinama od najviše pet osoba. U pravilu će putovati vlakom. Međutim, kako bi se moglo putovati i do nedostupnijih mjesta, sudionici se u posebnim slučajevima mogu koristiti i alternativnim oblicima prijevoza, kao što su autobusi i trajekti ili, iznimno, zrakoplovi. Time će se olakšati sudjelovanje mladim osobama u EU-u koje žive u udaljenim područjima ili na otocima. S obzirom na to da je 2018. Europska godina kulturne baštine, putnici će moći prisustvovati mnogobrojnim događanjima koja će se održavati diljem Europe.

Način prijave

Sudionici moraju dati osobne podatke i navesti pojedinosti o planiranom putovanju. Morat će ispuniti i upitnik od pet pitanja, koji je povezan s ovogodišnjom Europskom godinom kulturne baštine, inicijativama EU-a za mlade i predstojećim izborima za Europski parlament. Naposljetku, morat će odgovoriti na dodatno pitanje o tome što misle koliko će se mladih prijaviti za ovu inicijativu. Odgovori će omogućiti Europskoj komisiji da odabere kandidate. Nakon toga, dobitnici moraju krenuti na putovanje između 9. srpnja i 30. rujna 2018. Putovanje može trajati najviše 30 dana i može se posjetiti najviše četiri strana odredišta.

Kontekst

Očekuje se da će u okviru inicijative DiscoverEU, čiji proračun za 2018. iznosi 12 milijuna EUR, barem 20 000 mladih dobiti priliku za putovanje po Europi. Svakoj državi članici EU-a dodijeljen je određen broj putnih karata na temelju udjela njihova stanovništva u odnosu na ukupno stanovništvo Europske unije. U prvom krugu prijava, koji počinje sutra, najmanje 15 000 dobitnika moći će poći na put i bolje upoznati svoj kontinent. Drugi krug održat će se u jesen 2018. i tada će se podijeliti najmanje 5000 karata. Europska komisija namjerava razviti inicijativu i stoga ju je uključila u svoj prijedlog za sljedeći program Erasmus. Ako Europski parlament i Vijeće postignu dogovor o tom prijedlogu, očekuje se da će još 1,5 milijuna osamnaestogodišnjaka dobiti priliku putovati između 2021. i 2027., za što će se izdvojiti 700 milijuna EUR.

DiscoverEU je inicijativa EU-a koja se temelji na prijedlogu Europskog parlamenta, koji je osigurao sredstva za 2018. pripremnim djelovanjem. Inicijativa je usmjerena na mlade koji navršavaju 18 godina jer ta dob označava važan prelazak u odraslu dob.

Europska komisija želi dobiti povratne informacije od mladih putnika i poticat će ih da podijele svoja iskustva i pustolovine. Iz tog će razloga odabrani sudionici postati dijelom zajednice u okviru inicijative DiscoverEU te postati predstavnicima te inicijative. Bit će pozvani da izvijeste o svojim iskustvima na putovanju, na primjer putem društvenih medija kao što su Instagram, Facebook i Twitter, ili u obliku prezentacije koju će održati u svojoj školi ili lokalnoj zajednici.

Dodatne informacije

Obavijest

Europski portal za mlade: Prijavite se ovdje

 

IP/18/4088

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar