Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy megkezdje a tárgyalásokat a 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal kialakítandó új, ambiciózus partnerségről

Brüsszel, 2018. június 22.

A mai napon az Európai Bizottság felhatalmazást kapott a Tanácstól arra, hogy megkezdje az afrikai, karibi és csendes-óceáni (AKCS) országokkal kötendő új partnerségi megállapodásra irányuló tárgyalásokat.

Az Európai Bizottság üdvözli a Tanács határozatát, amelyben engedélyezi számára, hogy a következő hetekben megkezdje a tárgyalásokat az AKCS-államok csoportjával. A jelenlegi, Cotonoui Megállapodásként ismert keret 2020 februárjában hatályát veszti.

Ebből az alkalomból Neven Mimica, a nemzetközi együttműködésért és a fejlesztésért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „Készen állunk modern és dinamikus partnerséget kialakítani afrikai, karibi és csendes-óceáni partnereinkkel. Ez az új partnerség hatékony eszközt biztosít majd a globális kihívások közös kezeléséhez – a szegénység és az egyenlőtlenségek felszámolásától a béke és biztonság megteremtéséig, az éghajlatváltozás kezelésétől a fenntartható növekedésig mindenki számára.”

A tárgyalások fő célkitűzései a következők:

  • Egy új, jogilag kötelező erejű keret biztosítása, amely korszerű és előremutató menetrend alapján illeszkedik a jelenlegi realitásokhoz.
  • Új módszerek feltárása az olyan kulcsfontosságú érdekek érvényesítéséhez és globális kihívások jobb kezeléséhez, mint például az inkluzív növekedés, a beruházások, a munkahelyteremtés, a fenntartható fejlődés, a béke, a biztonsággal és a migrációval kapcsolatos kérdések, a humán fejlődés, az alapvető szabadságok, az emberi jogok, a jogállamiság és a demokratikus elvek előrevitele.
  • Erőteljes szövetség kialakítása a nemzetközi fórumokon, mivel az uniós és az AKCS-országok együtt az ENSZ tagállamainak több mint felét adják.
  • Testre szabottabb megközelítés kialakítása Afrika, a Karib-térség és a Csendes-óceán térsége számára.
  • A tanulságok levonása a 43 évre visszatekintő EU–AKCS együttműködésből a meglévő fenntartható fejlődési menetrendek (az ENSZ 2030-ig tartó menetrendje, a fenntartható fejlesztési célok, az éghajlatváltozással foglalkozó Párizsi Megállapodás, az európai konszenzus a fejlesztéspolitikáról, a 2063-ig felvázolt Afrika-menetrend stb.) végrehajtásának elősegítése érdekében.

Háttér-információk

Az EU–AKCS partnerség az EU harmadik országokkal folytatott egyik legrégebbi és legátfogóbb jogilag kötelező együttműködési kerete. A több mint száz országot és több mint 1,5 milliárd embert egyesítő Cotonoui Megállapodás 2020 februárjában lejár. Rendelkezései szerint legkésőbb 2018 augusztusában meg kell nyitni a partnerség jövőjére vonatkozó tárgyalásokat.

További információk

Kérdések és válaszok az EU–AKCS partnerség 2020 utáni jövőjéről

 

IP/18/3930

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar