Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

EU in Kuba: 1. novembra 2017 začenja veljati novi, prelomni dogovor

Bruselj, 31. oktobra 2017

Jutri, 1. novembra 2017, se bo začelo pisati novo poglavje v odnosih med EU in Kubo. Začenja se začasna uporaba prvega sporazuma, ki sta ga kdaj koli sklenili Evropska unija in Kuba – sporazum o političnem dialogu in sodelovanju.

„EU in Kuba sta resnično obrnili nov list v medsebojnih odnosih. Danes se z začasno uporabo novega sporazuma začenja novo poglavje našega partnerstva. Evropska unija se je danes približala Kubi in njenim državljanom, v času ko v državi poteka gospodarska, politična in družbena modernizacija“, je dejala visoka predstavnica EU za zunanje zadeve in varnostno politiko in podpredsednica Komisije Federica Mogherini. Dodala je: „Evropejce s Kubo, Latinsko Ameriko in Karibi povezujejo skupna zgodovina, kultura, vrednote in prizadevanja tako v sedanjosti kot za prihodnost“.

Sporazum o političnem dialogu in sodelovanju sestavljajo tri glavna poglavja o političnem dialogu, sodelovanju in dialogu o sektorski politiki ter o trgovinskem sodelovanju.

S tem sporazumom se spodbujata dialog in sodelovanje, namenjena krepitvi trajnostnega razvoja, demokracije in človekovih pravic ter iskanju skupnih rešitev za svetovne izzive, in sicer s skupnim ukrepanjem v večstranskih forumih. Med področji skupnega interesa so na primer energija iz obnovljivih virov, razvoj podeželja, okolje, človekove pravice, dobro javno upravljanje, varnost in ustvarjanje delovnih mest. Dejavnosti se bodo izvajale v sodelovanju z vsemi akterji na Kubi, med drugim z javnim sektorjem, lokalnimi upravnimi organi, vsemi deli civilne družbe, zasebnim sektorjem, pa tudi mednarodnimi organizacijami in njihovimi agencijami.

Ozadje

EU in Kuba sta 12. decembra 2016 podpisali sporazum o političnem dialogu in sodelovanju, ki ga je Evropski parlament odobril 5. julija 2017. Večji del sporazuma se bo sicer začasno začel uporabljati 1. novembra 2017, vendar se bo začel v celoti izvajati šele, ko ga bodo ratificirale vse države članice EU.

Ta sporazum tudi potrjuje nadaljnje sodelovanje EU z Latinsko Ameriko in Karibi. Kuba je bila edina država v tej regiji, s katero EU doslej še ni imela sklenjenega dogovora o pravni podlagi za dialog in sodelovanje.

Več informacij

Informativno gradivo o odnosih med EU in Kubo

Delegacija EU na Kubi

IP/17/4301

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar