Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Sporazum o partnerstvu i suradnji između Europske unije i Mongolije stupa na snagu

Bruxelles, 31. listopada 2017.

Sporazum o partnerstvu i suradnji (SPS) između Europske unije i njezinih država članica i Mongolije stupit će na snagu 1. studenoga.

Tim se sporazumom, potpisanim 30. travnja 2013., zamjenjuje Sporazum o trgovinskoj i gospodarskoj suradnji između Europske ekonomske zajednice i Mongolije iz 1993.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku / potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini izjavila je: Europska unija i Mongolija učvršćuju svoje snažne veze utemeljene na zajedničkim vrijednostima i interesima te zajedničkoj volji za jačanjem suradnje. Stupanjem na snagu Sporazuma o partnerstvu i suradnji u kombinaciji s otvaranjem Delegacije Europske unije u Ulan Batoru u predstojećim danima učvršćuju se postojeća područja suradnje i angažmana te produbljuju i proširuju odnosi u područjima od zajedničkog interesa u korist naših građana.

Sporazumom o partnerstvu i suradnji jača se postojeća veza Europske unije i Mongolije i dalje razvija zajednička predanost dobrom upravljanju, ljudskim pravima i održivom razvoju. Osim toga, njime će se proširiti suradnja u nizu područja, primjerice u području održivog razvoja, sirovina, klimatskih promjena, pravosuđa i sigurnosti, ljudskih prava, znanosti i tehnologije te dobrog upravljanja, te olakšati trgovina i ulaganja. U Sporazum o partnerstvu i suradnji uključene su Europska unija i sve njezine države članice, čime se stvaraju prilike za stvaranje sinergija između aktivnosti EU-a i politika pojedinačnih država članica.

Sporazum o partnerstvu i suradnju stupa na snagu istovremeno s otvaranjem ureda Delegacije EU-a u Mongoliji, čiji će prioritet biti provedba tog sporazuma. 

Dodatne informacije:

Internetske stranice Delegacije EU-a u Mongoliji

Informativni članak o Sporazumu o partnerstvu i suradnji između EU-a i Mongolije

Priopćenje za medije o odluci o otvaranju Delegacije EU-a u Mongoliji

Cjeloviti tekst Sporazuma o partnerstvu i suradnji između EU-a i Mongolije

 

IP/17/4183

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar