Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Sastanak na vrhu EU-a i Indije: jačanje strateškog partnerstva i daljnji koraci prema ostvarenju zajedničkih ciljeva

Bruxelles, 6. listopada 2017.

Danas je u New Delhiju održan 14. sastanak na vrhu Europske unije i Indije, čime je obilježena 55. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa dviju najvećih svjetskih demokracija.

Europsku uniju na sastanku na vrhu predstavljali su predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Indiju je predstavljao premijer Narendra Modi. Prisustvovala je i visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku / potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini.

Europska unija i Indija izdale su zajedničku izjavu sa sastanka na vrhu. Donesene su i zajedničke izjave o borbi protiv terorizma, čistoj energiji i klimatskim promjenama te o pametnoj i održivoj urbanizaciji. Čelnici su ocijenili i provedbu sveobuhvatnog Programa djelovanja EU-a i Indije do 2020., koji je odobren tijekom prošlogodišnjeg sastanka na vrhu.

Predstavljamo dvije najveće demokracije na svijetu. Među najvećim smo svjetskim gospodarstvima. Dijelimo iste vrijednosti i uvjerenja u slobodu, jednakost, toleranciju i vladavinu prava. Podrazumijeva se da ćemo surađivati sa složnim partnerom poput Indije. To je prirodno, rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Složili smo se da moramo unaprijediti svoje trgovinske odnose. Krajnje je vrijeme za Sporazum o slobodnoj trgovini između Indije i EU-a. Za napredak u tom smjeru potrebne su odgovarajuće okolnosti. Današnji sastanak na vrhu važan je korak u pravom smjeru. Nakon sastanka s premijerom Modijem siguran sam da možemo krenuti dalje. Naši glavni pregovarači sastat će se u studenome i isplanirati daljnje korake.

Cjeloviti govor predsjednika Junckera na zajedničkoj konferenciji za medije nakon sastanka na vrhu dostupan je na internetu.

 

Partneri za blagostanje

Trgovina i ulaganja važni su aspekti strateškog partnerstva EU-a i Indije. EU je najveći trgovinski partner Indije, dok se Indija nalazi na devetom mjestu po veličini trgovinskih partnera EU-a. Bilateralna trgovina robom i uslugama iznosila je 2016. više od sto milijardi eura. Na sastanku su čelnici izrazili predanost jačanju gospodarskog partnerstva EU-a i Indije te ostvarivanju punog potencijala tog odnosa. Obje strane rade na pravovremenom ponovnom pokretanju pregovora o sveobuhvatnom i za obje strane korisnom sporazumu o slobodnoj trgovini. Čelnici su ponovno naglasili ključnu ulogu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i važnost poticanja slobodne, pravedne i otvorene trgovine u cilju održivog rasta i razvoja. Obje su strane ponovno naglasile svoju predanost suradnji sa svim članicama WTO-a kako bi se postigli konkretni rezultati 11. Ministarske konferencije.

Čelnici su tijekom sastanka na vrhu izrazili zadovoljstvo nedavnom uspostavom mehanizma za olakšavanje ulaganja EU-a u Indiji s pomoću kojeg će se olakšati i potaknuti ulaganja iz EU-a pružanjem konkretne potpore na licu mjesta poduzećima iz EU-a koja namjeravaju ulagati na tom području, posebno pružanjem smjernica o postupku.

 

Partneri u odgovornom razvoju

Čelnici su donijeli zajedničku izjavu o čistoj energiji i klimatskim promjenama te tako pokazali zajedničku odgovornost i odlučnost da predvode globalna nastojanja za ublažavanje posljedica i prilagodbu učincima klimatskih promjena. Obje su strane potvrdile svoje obveze preuzete u okviru Pariškog sporazuma i dogovorile jačanje suradnje u provedbi ciljeva u pogledu klimatskog djelovanja, zelenog rashlađivanja, solarnih crpki, skladištenja energije, električne mobilnosti i obnovljivih izvora energije kako bi se poboljšala njegova provedba.

Gradovi diljem Europske unije i Indije pokretači su rasta i inovacija, no suočavaju se i s mnogim ekonomskim, društvenim i ekološkim izazovima. Zajedničkom izjavom o uspostavi partnerstva za pametnu i održivu urbanizaciju donesenom na sastanku na vrhu utvrđuju se prioriteti i ciljevi za pojačanu suradnju dviju strana u području urbanog razvoja tijekom sljedećih godina. Partnerstvo će otvoriti nove mogućnosti za suradnju lokalnih i regionalnih tijela obiju strana. Temeljit će se na iskustvu Plana EU-a za gradove i inovativnog indijskog programa Misija za pametne gradove.

Potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Andrew McDowell potvrdio je da EIB isplaćuje najveći zajam za ulaganje u Indiji u povijesti. S pomoću 500 milijuna eura nove potpore održivom prometu u Indiji financirat će se izgradnja nove linije i 96 novih vlakova u podzemnoj željeznici Bangalorea.

Čelnici su se obvezali ohrabrivati prijelaz na model kružnog gospodarstva kojim se smanjuje potrošnja primarnih resursa. Novi dijalog skupine G20 o učinkovitoj uporabi resursa poslužit će kao platforma za blisku suradnju u području učinkovite i održive uporabe prirodnih resursa, za razvoj strategija za tu ključnu gospodarsku tranziciju te zajedničko promicanje učinkovitosti uporabe resursa na svjetskoj razini. Čelnici su se složili i da će dodatno pojačati suradnju u pogledu rješavanja izazova povezanih s okolišem u okviru partnerstva Indije i EU-a za vode. U okviru Foruma o vodama EU-a i Indije koji se održava 11. listopada 2017. utvrdit će se konkretne mjere za postizanje tog cilja.

Na sastanku je dogovoren novi poticaj suradnji u području istraživanja i inovacija otvaranjem velike inovativne inicijative vrijedne 30 milijuna eura za istraživanje voda. Dvije strane složile su se da će pojačati svoju suradnju u području istraživanja i inovacija proširenjem mehanizma sufinanciranja EU-a i Indije na sva područja koja su Indiji zanimljiva u okviru programa Obzor 2020. kao što su zdravstvo, klimatske promjene te energetika, koja će biti obuhvaćena misijom za inovacije. Potpisan je provedbeni sporazum Komisije i Indijskog istraživačkog odbora za znanost i inženjerstvo (SERB) u cilju olakšavanja suradnje nadarenih indijskih istraživača s timovima Europskog istraživačkog vijeća u Europi. Obje su strane potvrdile važnost sporazuma Indije i Euratoma o suradnji u području istraživanja i razvoja mirnodopske primjene nuklearne energije i složile se da će raditi na njegovu što bržem sklapanju.

Izrazili su i zadovoljstvo skorašnjom operativnošću horizontalnog sporazuma EU-a i Indije o određenim aspektima usluga u zračnom prometu. Provedbom tog sporazuma ponovno će se uspostaviti pravna sigurnost avijacijskih odnosa s Indijom tako što će se bilateralni sporazumi Indije i država članica EU-a o uslugama u zračnom prometu uskladiti sa zakonodavstvom EU-a. Zahvaljujući tome Indija sada priznaje načela označivanja zračnih prijevoznika koji se koriste u EU-u te zračni prijevoznici iz EU-a mogu u Indiju letjeti iz bilo koje države članice s kojom je Indija sklopila bilateralni sporazum.

Čelnici su naglasili i zajedničku predanost jačanju suradnje u području migracija i izbjeglica, uključujući u okviru procesa Ujedinjenih naroda u cilju usvajanja globalnih paktova za sigurne, propisne i zakonite migracije te za izbjeglice. Obje su se strane složile dodatno ojačati zajedničke napore u provedbi Zajedničkog programa za migracije i mobilnost (CAMM) između EU-a i Indije.

 

Partneri za mir i sigurnost na svjetskoj razini

Snažno podržavajući multilateralizam i svjetski poredak utemeljen na pravilima, Europska unija i Indija dijele stajališta o ključnim globalnim i regionalnim izazovima. Tijekom sastanka na vrhu čelnici su se bavili nizom hitnih situacija u neposrednom susjedstvu EU-a i Indije kao i udaljenijim područjima. To je uključivalo izglede za mir u Afganistanu, situacije na Korejskom poluotoku, Mjanmaru i istočnoj Ukrajini te Iran, Siriji i bliskoistočni mirovni proces. Čelnici su raspravljali i o mogućnosti za povećanu suradnju EU-a i Indije u području Indijskog oceana te Afrike.

Donijeli su zajedničku izjavu o borbi protiv terorizma i time obilježili napredak u zajedničkoj borbi protiv terorizma. Posljednjih nekoliko mjeseci ostvaren je znatan napredak, uključujući putem redovitog dijaloga o borbi protiv terorizma, a zajedničkom izjavom nastoji se ojačati suradnja u prevenciji i , nasilnog ekstremizma i radikalizacije te sprečavanju novačenja stranih terorističkih boraca, financiranja terorizma te opskrbe terorista oružjem.

Dana 4. listopada provedena je prva zajednička pomorska vježba EU-a i Indije u povijesti, u okviru koje su perjanica talijanske ratne mornarice i sjedišta pomorske operacije Atalanta ITS Fasan i indijski brod INS Trishul izveli zajedničke manevre uz obalu Somalije. Čelnici su se na sastanku dogovorili da će se nastaviti takve vježbe te proširiti suradnja u području pomorske sigurnosti.

Uoči pete globalne konferenciju o kibernetičkom prostoru koja će se održati u New Delhiju 23. i 24. studenoga 2017., čelnici su izrazili namjeru proširenja suradnje u području kibersigurnosti, ostajući predani održavanju otvorenog, slobodnog, sigurnog, stabilnog, mirnog i dostupnog kibernetičkog prostora koji omogućuje ekonomski rast i inovacije.

 

Dodatne informacije

Internetska stranica 14. sastanka na vrhu EU-a i Indije

Zajednička izjava s 14. sastanka na vrhu EU-a i Indije

Zajednička izjava o čistoj energiji i klimatskim promjenama

Zajednička izjava o borbi protiv terorizma

Zajednička izjava o uspostavi partnerstva za pametnu i održivu urbanizaciju

Izjava predsjednika Junckera na zajedničkoj konferenciji za medije nakon 14. sastanka na vrhu EU-a i Indije

Informativni članak o odnosima EU-a i Indije

Trgovinski odnosi EU-a i Indije

Internetska stranica delegacije EU-a u Indiji

IP/17/3728

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar