Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Evropska unija na čelu ukrepov na svetovni ravni za boljše upravljanje oceanov

Malta, 6. oktobra 2017

Na konferenci, ki jo je na Malti priredila Evropska unija, so se udeleženci zavezali, da bodo prispevali več kot šest milijard za boljše upravljanje oceanov.

Na konferenci Naš ocean 2017 na Malti, ki sta jo skupaj priredila visoka predstavnica / podpredsednica Federica Mogherini ter komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella, je Evropska komisija napovedala pobude, za katere bo EU namenila več kot 550 milijonov evrov, z namenom reševanja globalnih izzivov za oceane.

Komisija ter drugi zasebni in javni akterji iz več kot 112 držav z vsega sveta so se na Malti zavezali za skupno več kot 6 milijard evrov. Sredstva bodo namenjena boju proti onesnaženju morja in razširitvi zavarovanih območij, izboljšanju varnosti oceanov, ustvarjanju ugodnih pogojev za pobude modrega gospodarstva in trajnostnega ribištva ter okrepitvi dejavnosti EU za boj proti podnebnim spremembam v skladu s pariškim sporazumom in cilji trajnostnega razvoja v okviru agende 2030. Udeleženci so napovedali tudi uvedbo novih zavarovanih morskih območij v obsegu 2,5 milijona km², kar je več kot polovica površine celotne Evropske unije.

Celotni seznam več kot 400 zavez (36 iz EU, več kot 200 iz vlad tretjih držav, več kot 100 iz podjetij in še precej drugih iz nevladnih organizacij, ustanov, raziskovalnih inštitutov in mednarodnih organizacij) je objavljen na spletu.

Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je dejal: „Evropska komisija je s konkretnimi zavezami pokazala svojo privrženost trajnosti, varnosti in napredku naših oceanov. Če so ogroženi oceani, smo ogroženi tudi mi. Oceani hranijo naš planet in naše ljudi ter nas povezujejo s partnerji po svetu.

Visoka predstavnica in podpredsednica Federica Mogherini je povedala: „Morje je skupna dobrina. Je naš ocean, ker pripada človeštvu, in sicer vsakemu izmed nas. Vsi smo dolžni ohranjati skupno dobro. Ohranjati ga moramo kot zaklad in preprečiti, da bi se spremenilo v grožnjo. Evropska unija je prepričana, da je v globaliziranem svetu potrebno globalno upravljanje, ki temelji na tesnejšem sodelovanju. Verjamemo v moč diplomacije in vlagamo vanjo. Verjamemo in vlagamo tudi v moč skupnih pravil in mednarodnih institucij. Težko, pravzaprav nemogoče, si je predstavljati globalno upravljanje brez sodelovanja pri upravljanju oceanov.“

Komisar Karmenu Vella je dejal: „Pred tremi leti me je predsednik Juncker prosil, da opredelim vlogo EU na področju oceana v svetovnem merilu. Mislim, da nam je s skupnimi močmi uspelo. Naše politike na kopnem, kot je naša zavezanost krožnemu gospodarstvu in zmanjšanju količine plastičnih odpadkov, ter na morju glede onesnaževanje morja, zavarovanih območij ter izkoriščanja čiste energije oceana, so jasen dokaz za to. Evropska unija si je prislužila spoštovanje in spodbudila ukrepanje po vsem planetu.“

Komisar Neven Mimica je dodal: „V teh dveh dneh smo izpolnili svoje zaveze glede ciljev trajnostnega razvoja na oceanu. Mali ribiči po vsem svetu bodo zdaj lažje ribarili varno, zakonito in trajnostno. Verige preskrbe s hrano so zanesljivejše. Obalna območja so bolje zaščitena. Ukrepamo na področju podnebnih sprememb. Preživetje marsikatere od naših partnerskih držav v razvoju je odvisno od trajnostnega upravljanja oceanov. Pot je še dolga, a gremo v pravo smer.“

Na konferenci Naš ocean so sodelovali javni in zasebni akterji s šestih celin, ki so se skupaj zavezali za boljše upravljanje in trajnostno rabo oceanov. Zaveze EU daleč presegajo njeno geografsko regijo, saj podpirajo trajnostno uporabo mednarodnega oceana po vsem svetu, posebna pozornost pa je posvečena državam v razvoju.

Na konferenci so se prvič resno zavezali predstavniki zasebnega sektorja, med drugim Airbus, Unilever, Procter & Gamble, PepsiCo, Marks & Spencer, Carrefour, Royal Caribbean Cruises, AXA, Sky in drugi.

Zaveze bomo spremljali ter o njih poročali na naslednji konferenci Naš ocean, ki bo leta 2018 v Indoneziji.

Ozadje

Na prejšnjih konferencah, ki sta jih priredili vladi ZDA (2014, 2016) in Čila (2015) je bilo danih veliko zavez v skupni vrednosti več milijard evrov.

Na konferenci Naš ocean 2017 so bile obravnavane teme zavarovanih morskih območij, trajnostnega ribištva, onesnaženja morja in podnebnih sprememb. Letos je Evropska komisija vključila tudi temi modrega gospodarstva in pomorske varnosti. Udeleženci konference Naš ocean z vsega sveta so dali pomembne zaveze. EU daje poseben poudarek sodelovanju na visoki ravni, partnerstvu in ukrepanju ter tako še naprej pospešuje mednarodne dejavnosti, kot je izpolnjevanje ciljev trajnostnega razvoja v okviru agende 2030. Ta konferenca dopolnjuje tudi pobudo EU za mednarodno upravljanje oceanov, v kateri je določen program dejavnosti za prihodnost oceanov po vsem svetu in predlaganih 50 konkretnih ukrepov.

Več informacij

Spletno mesto konference Naš ocean 2017

Informativni pregled: EU prevzema vodilno vlogo z velikopoteznimi ukrepi za čistejša in varnejša morja

Obvestilo: Evropska unija je pobudnica ukrepov na svetovni ravni za naš ocean

IP/17/3603

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar