Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Europska unija predvodi globalne mjere za bolje upravljanje oceanima

Malta, 6. listopada 2017.

Na konferenciji koju je Europska unija organizirala u Malti javni i privatni dionici izdvojili su više od šest milijardi eura za bolje upravljanje našim oceanima.

Na konferenciji „Naš ocean” 2017. u Malti, koju su organizirali visoka predstavnica / potpredsjednica Federica Mogherini i Karmenu Vella, povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, Europska komisija najavila je inicijative za koje će EU izdvojiti više od 550 milijuna EUR radi suočavanja s globalnim izazovima u pogledu oceana.

Komisija i drugi javni i privatni dionici iz 112 zemalja diljem svijeta u Malti su preuzeli obveze u iznosu većem od 6 milijardi EUR. Sredstva će se uložiti u jačanje borbe protiv onečišćenja mora i proširivanje zaštićenih područja, veću sigurnost oceanâ, poticanje inicijativa u okviru plavog gospodarstva i održivog ribarstva te intenziviranje napora EU-a za borbu protiv klimatskih promjena, u skladu s Pariškim sporazumom i ciljevima održivog razvoja u okviru Plana 2030. Sudionici su najavili uspostavu više od 2,5 milijuna km² novih zaštićenih morskih područja, što je više od polovine površine cijele Europske unije.

Iscrpan popis više od 400 obveza (od kojih je EU preuzeo 36, vlade trećih zemalja više od 200, poduzeća više od 100, a nevladine organizacije, zaklade, istraživački instituti i međunarodne organizacije još nekoliko) dostupan je na internetu.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je: Europska komisija konkretnim je obvezama dokazala svoju snažnu predanost održivosti, sigurnosti i napretku naših oceana. Ako su naši oceani ugroženi, onda smo ugroženi i mi, jer oceani hrane naš planet i ljude te nas povezuju s našim partnerima diljem svijeta.

Visoka predstavnica / potpredsjednica Federica Mogherini izjavila je: More je globalno zajedničko dobro. To je Naš ocean jer pripada čovječanstvu, svakom pojedinom ljudskom biću. Svima nam je odgovornost očuvati to zajedničko dobro – čuvati ga kao blago i spriječiti da se pretvori u prijetnju. Europska unija uvjerena je da je u globaliziranom svijetu potrebno globalno upravljanje temeljeno na većoj suradnji. Vjerujemo u moć diplomacije i ulažemo u nju. Vjerujemo i ulažemo u moć zajedničkih pravila i međunarodnih institucija. I vrlo je teško, gotovo nemoguće, zamisliti globalno upravljanje bez kooperativnog upravljanja oceanima.

Povjerenik Karmenu Vella izjavio je: Prije tri godine predsjednik Juncker zamolio me da definiram ulogu EU-a u pogledu globalnog oceana. Mislim da smo zajedno došli do odgovora. To jasno dokazuju naše politike na kopnu, kao što je naša predanost kružnom gospodarstvu i smanjenju plastičnog otpada, te na moru, kao što su politike u području onečišćenja mora, zaštićenih područja i iskorištavanja čiste energije oceana. Europska unija zaslužuje poštovanje i potiče na djelovanje diljem planeta.

Povjerenik Neven Mimica izjavio je: Protekla dva dana dala su rezultate kad je riječ o našim obvezama u pogledu ciljeva održivog razvoja. Mali ribari diljem svijeta imaju bolje izglede za siguran, zakonit i održiv ribolov. Prehrambeni su lanci sigurniji, a obalna područja zaštićenija. Poduzimamo mjere u području klimatskih promjena. Za mnoge od naših partnera iz zemalja u razvoju održivo upravljanje oceanima pitanje je opstanka. Pred nama je još dug put, ali napredujemo u pravom smjeru.

Na konferenciji „Naš ocean” okupili su se javni i privatni dionici sa šest kontinenata koji su se zajednički obvezali u pogledu boljeg upravljanja i održivog gospodarenja oceanima. Kako bi se poduprlo održivo međunarodno korištenje oceanima u cijelom svijetu, s posebnim naglaskom na zemlje u razvoju, obveze EU-a sežu daleko izvan njegova zemljopisnog područja.

Na Konferenciji su prvi puta znatne obveze preuzeli dionici iz privatnog sektora, uključujući Airbus, Unilever, Procter & Gamble, PepsiCo, Marks & Spencer, Carrefour, Royal Caribbean Cruises, Axa, Sky i druge.

Preuzete obveze pratit će se i o njima će se izvijestiti na sljedećoj konferenciji „Naš ocean” koja će se održati 2018. u Indoneziji.

Kontekst

Na prethodnim je konferencijama, koje su organizirali vlada Sjedinjenih Američkih Država (2014. i 2016.) i Čile (2015.), preuzet niz obveza u vrijednosti od više milijardi eura.

Konferencija „Naš ocean” 2017. bila je usmjerena na teme zaštićenih morskih područja, održivog ribarstva, onečišćenja mora i klimatskih promjena. Ove je godine Europska komisija uključila teme plavog gospodarstva i pomorske sigurnosti. Sudionici konferencije „Naš ocean” iz cijelog svijeta preuzeli su znatne obveze. EU i dalje radi na poticanju drugih međunarodnih napora, kao što su napori u cilju ostvarivanja ciljeva održivog razvoja u okviru Plana 2030., s naglaskom na suradnji, stvaranju partnerstva i poduzimanju mjera na visokoj razini. Konferencija nadopunjuje i inicijativu EU-a za međunarodno upravljanje oceanima, kojom je utvrđen plan za budućnost svjetskih oceana, a predloženo je i 50 konkretnih mjera.

Dodatne informacije

Web-mjesto konferencije „Naš ocean” 2017.

Informativni članak: EU prednjači ambicioznim mjerama za čišća i sigurnija mora

Obavijest: Europska unija – pokretač globalnog djelovanja za naš ocean

IP/17/3603

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar