Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

Az Európai Bizottság megkezdte az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Bankhatóság elhelyezésére vonatkozó tagállami jelentkezések értékelését

Brüsszel, 2017. augusztus 1.

2017. július 31-én éjfélkor lezárult az Egyesült Királyságban található két uniós ügynökség, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Bankhatóság (EBH) elhelyezésére vonatkozó jelentkezési eljárás.

Az Európai Bizottság most valamennyi ajánlatot objektív módon és a Jean-Claude Juncker elnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke által meghatározott, a 27 tagú Unió állam-, illetve kormányfői által az Európai Tanács (50. cikk) 2017. június 22-i ülésén támogatott kritériumok alapján fogja értékelni.

A Bizottság értékelését 2017. szeptember 30-án teszik majd közzé az interneten. Ezt követően a Tanács a bizottsági értékelés alapján politikai megbeszélést folytat majd az Általános Ügyek Tanácsa (50. cikk) 2017. októberi ülésén. A két ügynökség zökkenőmentes és időben történő áthelyezése érdekében a végleges döntést az Általános Ügyek Tanácsa (50. cikk) hozza majd meg a 2017. novemberi ülésén.

Az érdeklődő tagállamoknak július 31-én éjfélig volt lehetőségük arra, hogy benyújtsák ajánlatukat az Európai Bizottság és a Tanács részére. Valamennyi ajánlatot megtekinthetővé tesznek majd a Tanács honlapján.

Háttér-információk

A jelenleg Londonban található EMA és EBH áthelyezésére vonatkozó döntést a 27 tagállam kormányai hozzák majd meg. Az ügynökségek áthelyezése egyenes következménye annak, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unióból való kilépés mellett döntött, és erről 2017. március 29-én értesítette az Európai Tanácsot. Az áthelyezés nem képezi a Brexit-tárgyalások részét, hanem arról kizárólag a többi 27 tagállam folytat majd megbeszéléseket. A Bizottság többször is felszólított az áthelyezésre vonatkozó döntés gyors meghozatalára, mivel az EMA és az EBH két olyan kulcsfontosságú uniós szabályozó szerv, amelynek 2019 márciusát követően is zökkenőmentesen és megszakítás nélkül kell működnie.

További információk

Jelentkezések az EMA és az EBH elhelyezésére

Döntés a jelenleg az Egyesült Királyságban található uniós ügynökségek áthelyezésére vonatkozó eljárásról

IP/17/2202

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar

Documents


EMA EBA offers.pdf