Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Vrh EU-Ukrajina: Pozitivni rezultati ukrajinskih reform ob podpori Evropske unije

Kyiv, 13. julija 2017

V Kijevu je danes potekalo 19. srečanje na vrhu med Evropsko unijo in Ukrajino. Vrh je sovpadal s pomembnima mejnikoma: zaključil se je proces ratifikacije pridružitvenega sporazuma med EU in Ukrajino, junija pa je začel veljati brezvizumski režim za potovanja ukrajinskih državljanov v schengensko območje.

Evropsko unijo sta zastopala predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Ukrajino je zastopal predsednik države Petro Porošenko. Na strani Evropske komisije so se vrha udeležili še podpredsednik Valdis Dombrovskis, komisar Johannes Hahn in komisarka Cecilia Malmström.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je na skupni tiskovni konferenci dejal: „V zadnjih treh letih je bilo napravljenih več korakov kot v dvajsetih letih pred tem; Ukrajina je lahko ponosna na svoje dosežke.“

EU in Ukrajina: skupaj smo močnejši

Po prejšnjem vrhu med EU in Ukrajino, ki se je novembra 2016 odvijal v Bruslju, je bil dosežen znaten napredek, ki je v življenja državljanov Ukrajine in EU vnesel pozitivne spremembe.

Ratifikacija pridružitvenega sporazuma pred dvema dnevoma, vključno s poglobljenim in celovitim območjem proste trgovine, pomeni, da bo sporazum 1. septembra 2017 začel veljati v celoti. Pridružitveni sporazum začrtuje ambiciozne ukrajinske reforme ter spodbuja trgovino in naložbe med Evropsko unijo in Ukrajino. Več kot leto po začasni uporabi poglobljenega in celovitega območja proste trgovine se je obseg trgovine povečal za 10 %, kar utrdilo položaj EU kot najpomembnejše ukrajinske trgovinske partnerice. Poleg tega so voditelji pozdravili doseženi politični dogovor o sprejetju avtonomnih trgovinskih ukrepov za Ukrajino, ki bi še okrepil dvostransko trgovino z odpravo dodatnih tarif in carinskih dajatev na kmetijske in industrijske izdelke.

Vrh v Kievu je potekal natanko mesec in dva dni po tem, ko je Ukrajina proslavila odpravo vizumske obveznosti za ukrajinske državljane, ki v schengensko območje vstopajo z biometričnim potnim listom. Brezvizumsko potovanje je zdaj uveljavljeno in Ukrajina se je zavezala, da bo še naprej izvajala vsa merila akcijskega načrta za liberalizacijo vizumskega režima. Evropski in ukrajinski državljani bodo tako imeli več priložnosti za stike in sodelovanje, tako da si bodo naši prebivalci bližje kot kdajkoli prej. Schengensko območje je v prvem mesecu pod novimi pogoji obiskalo več kot 95 000 državljanov Ukrajine.

Voditelji so ocenili, kako Ukrajina izvaja svoje ambiciozne reformne. Ukrajinski organi so se intenzivnih reform brez primere lotili na mnogih področjih, med katerimi so tudi:

 • decentralizacija,
 • javna radiodifuzija,
 • boj proti korupciji,
 • pravosodje,
 • reforma policije,
 • javna uprava,
 • upravljanje javnih financ in javna naročila,
 • trgovina,
 • energija,
 • bančni sistem,
 • zdravstvo.

To jim je uspelo navkljub resnim varnostnim izzivom zaradi še vedno trajajočega konflikta v vzhodni Ukrajini. Voditelji EU so na vrhu poudarili, da je treba dosedanja prizadevanja nadaljevati tudi v prihodnje in hkrati okrepiti izvajanje reform na ključnih področjih, kakršno je boj proti korupciji. Pri tem je izjemno pomemben nov zagon pri krepitvi delovanja in neodvisnosti protikorupcijskih organov, na primer nacionalnega protikorupcijskega urada, odprava podaljšanja e-prijave sredstev za aktiviste protikorupcijskih nevladnih organizacij, vzpostavitev višjega protikorupcijskega sodišča in zagotovitev preglednosti izbora sodnikov vrhovnega sodišča. V zvezi s tem je bil vrh priložnost za EU in Ukrajino, da sta opredelili nadaljnje prednostne naloge reform v naslednjih mesecih in letih. Predsednik Porošenko je predstavil strategijo 2020 in vladni akcijski načrt za obdobje 2017–2020. Obe strani sta se strinjali, da je pomembno še pospešiti reforme in ohranjati njihovo izvajanje.

Evropska unija je Ukrajini namenila doslej največjo podporo, ki je vezana na nadaljnja ukrajinska reformna prizadevanja. Evropska unija je na vrhu napovedala pripravo prednostnih programov za leto 2017 v vrednosti 200 milijonov EUR, namenjenih podpori območjem v vzhodni Ukrajini, ki jih je prizadel konflikt; programom učinkovite rabe energije, vključno s prispevki v sklad za učinkovito rabo energije, ki ga je ustanovila Ukrajina; upravljanju javnih financ; podpori ključnih reform ter izvajanju pridružitvenega sporazuma/poglobljenega in celovitega območja proste trgovine prek sklada za tehnično sodelovanje. Novi načrt EU za zunanje naložbe Ukrajini omogoča nove možnosti financiranja.

Potem ko je bila aprila izplačana druga tranša makrofinančne pomoči EU v vrednosti 600 milijonov EUR, so voditelji EU poudarili potrebo, da ukrajinski organi pospešijo izvajanje vseh še neizvedenih ukrepov strukturnih reform, povezanih z makrofinančno pomočjo, kar vključuje vse relevantne protikorupcijske zaveze, sprejetje zakonodaje v energetskem in finančnem sektorju, razveljavitev prepovedi izvoza lesa, odpravo povečanja izvoznih dajatev na odpadne kovine ter zagotovitev socialne pomoči in storitev notranje razseljenim osebam.

Evropska unija je ponovno potrdila, da bo še naprej neomajno podpirala enotnost, suverenost, neodvisnost in ozemeljsko celovitost Ukrajine. Evropska unija obsoja nezakonito priključitev Krima in Sevastopola k Ruski federaciji in je ne priznava. Voditelji so še enkrat poudarili, da je dosledno izvajanje sporazumov iz Minska temelj za trajno in mirno rešitev konflikta v vzhodni Ukrajini. Razpravljali so tudi o nadaljnjem poslabšanju razmer na področju človekovih pravic na območjih v regiji Doneck in Lugansk, ki niso pod vladnim nadzorom, in o kršitvah pravic oseb, ki ne priznavajo nezakonite priključitve, krimskih Tatarov, Ukrajincev ter pripadnikov drugih etničnih in verskih skupin.

Več informacij:

Spletišče 19. vrha EU-Ukrajina

Odnosi EU-Ukrajina (informativno gradivo)

Spletišče delegacije Evropske unije v Ukrajini

Spletišče podporne skupine Evropske komisije za Ukrajino

Mednarodni odnosi EU-Ukrajina

IP/17/1989

Kontakti za stike z mediji:

Za vprašanja širše javnosti: Europe Direct po telefonu 00 800 67 89 10 11 ali e-pošti


Side Bar