Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Sastanak na vrhu EU-a i Ukrajine: pozitivni rezultati ukrajinskih reformi koje se provode uz potporu Europske unije

Kyiv, 13. srpnja 2017.

Danas su u Kijevu Europska unija i Ukrajina održale devetnaesti sastanak na vrhu. Sastanak se održao neposredno nakon dvije velike novosti: dovršena je ratifikacija sporazuma o pridruživanju između EU-a i Ukrajine, a u lipnju je, malo prije dovršetka ratifikacije, ukrajinskim građanima omogućeno putovanje bez vize u schengenski prostor.

Europsku uniju predstavljali su predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Ukrajinu je predstavljao predsjednik Petro Porošenko. Na sastanku su u ime Europske komisije sudjelovali i potpredsjednik Valdis Dombrovskis te povjerenici Johannes Hahn i Cecilia Malmström.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održao je govor na konferenciji za medije i rekao: U posljednje smo tri godine napravili više koraka nego u prethodnih dvadeset. Ukrajina se treba ponositi onim što je postigla.

EU i Ukrajina: zajedno smo jači

Od posljednjeg sastanka na vrhu EU-a i Ukrajine, koji je održan u Bruxellesu u studenome 2016., ostvaren je znatan napredak koji je uvelike pozitivno promijenio život ukrajinskih i europskih građana.

Prije dva dana ratificiran je sporazum o pridruživanju, uključujući detaljno i sveobuhvatno područje slobodne trgovine, što znači da će u cijelosti stupiti na snagu 1. rujna 2017. U sporazumu o pridruživanju predstavljen je plan za ambiciozne ukrajinske reforme, a njime se i potiču trgovina i ulaganja između Europske unije i Ukrajine. Nakon više od jedne godine privremene primjene detaljnog i sveobuhvatnog područja slobodne trgovine zabilježen je porast trgovine od 10 %, čime je EU učvrstio položaj glavnog trgovinskog partnera Ukrajine. Čelnici su uz to iskazali zadovoljstvo političkim dogovorom o odobravanju autonomnih trgovinskih mjera za Ukrajinu, čime će se još više potaknuti bilateralna trgovina uklanjanjem dodatnih tarifa i carina za poljoprivredne i industrijske proizvode.

Sastanak na vrhu u Kijevu održan je točno mjesec i dva dana nakon povijesne proslave povodom mogućnosti putovanja bez vize u schengenski prostor za ukrajinske građane koji imaju biometrijsku putovnicu. Budući da je je bevizni režim sad na snazi i da se Ukrajina brine da sva mjerila iz akcijskog plana o liberalizaciji viznog režima budu ispunjena, europski i ukrajinski građani imat će više prilika za uspostavljanje suradnje i kontakata, čime će naši stanovnici biti bliži nego ikada prije. U prvom mjesecu od stupanja na snagu novih uvjeta schengenski je prostor posjetilo 95 000 ukrajinskih građana.

Čelnici su ocijenili kako Ukrajina trenutačno provodi svoje ambiciozne reforme. Ukrajinske su vlasti pokrenule intenzivne, dosad nezabilježene reforme u mnogim područjima, među kojima su:

 • decentralizacija
 • javno emitiranje
 • suzbijanje korupcije
 • pravosuđe
 • reforma policije
 • javna uprava
 • upravljanje javnim financijama i javna nabava
 • trgovina
 • energetika
 • bankarski sustav
 • zdravstvo

Ti su uspjesi ostvareni usprkos znatnim sigurnosnim problemima koje uzrokuje trenutačni sukob na istoku Ukrajine. Čelnici EU-a su tijekom sastanka na vrhu isticali koliko je važno da se taj rad nastavi i da se još više radi na provedbi reformi u ključnim područjima, kao što je suzbijanje korupcije. Kako bi se to ostvarilo, od presudne je važnosti ojačati rad i neovisnost institucija za borbu protiv korupcije, kao što je Nacionalni ured za borbu protiv korupcije, ukinuti produljenje e-prijave imovine za aktiviste antikorupcijskih nevladinih organizacija, osnovati visoki antikorupcijski sud i osigurati transparentnost pri izboru sudaca vrhovnog suda. Sastanak na vrhu Europskoj uniji i Ukrajini omogućio da utvrde daljnje prioritete za reforme za sljedeće mjesece i godine. Predsjednik Porošenko ukratko je opisao strategiju 2020. i vladin akcijski plan 2017.–2020. Obje su se strane složile oko toga da je važno ubrzati reforme i njihovu održivu provedbu.

Europska unija je Ukrajini namijenila dosad najveću potporu, koja je povezana s nastavkom njezinih reformi. Europska unija najavila je na sastanku na vrhu pripremu prioritetnih programa za 2017. u vrijednosti od 200 milijuna eura kako bi pružila potporu područjima na istoku Ukrajine pogođenima sukobom, programima energetske učinkovitosti, uključujući doprinose za Fond za energetsku učinkovitost koji je osnovala Ukrajina, upravljanju javnim financijama, ključnim reformama i provedbi sporazuma o pridruživanju i o detaljnom i sveobuhvatnom području slobodne trgovine na temelju instrumenta za tehničku suradnju. U okviru Unijina novog Plana za vanjska ulaganja otvaraju se nove mogućnosti financiranja za Ukrajinu.

Nakon isplate druge tranše makrofinancijske pomoći EU-a u travnju vrijedne 600 milijuna eura čelnici EU-a su istaknuli potrebu da ukrajinske vlasti ubrzaju provedbu svih preostalih strukturnih reformi povezanih s makrofinancijskom pomoći, što uključuje sve relevantne obveze u pogledu suzbijanja korupcije, donošenje zakona u energetskom i financijskom sektoru, ukidanje zabrane izvoza drva, okončanje povećanih izvoznih carina na metalni otpad i pružanje socijalne pomoći i usluga interno raseljenim osobama.

Europska unija ponovila je da će nastaviti pružati snažnu potporu jedinstvu, suverenosti, neovisnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine. Europska unija osuđuje i ne priznaje nezakonito pripojenje Krima i Sevastopolja Ruskoj Federaciji. Čelnici su ponovili da je potpuna provedba sporazumâ iz Minska temelj održivog i miroljubivog rješenja sukoba na istoku Ukrajine. Raspravljali su također o neprestanom pogoršavanju stanja ljudskih prava u Donjecku i Lugansku, regijama koje su izvan vladine kontrole, teškim kršenjima prava osoba koje ne priznaju nezakonito pripajanje, krimskih Tatara te Ukrajinaca i pripadnika drugih etničkih i vjerskih skupina.

Dodatne informacije:

Internetska stranica 19. sastanka na vrhu EU-a i Ukrajine

Informativni članak o odnosima EU-a i Ukrajine

Internetska stranica Delegacije Europske unije u Ukrajini

Internetska stranica Skupine Europske unije za podršku Ukrajini

Trgovinski odnosi EU-a i Ukrajine

IP/17/1989

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar