Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия - Съобщение за медиите

Среща на върха ЕС-Украйна: Реформите в Украйна, съчетани с подкрепата на Европейския съюз, дават положителни резултати

Kyiv, 13 юли 2017 r.

Днес в Киев се проведе 19-та среща на върха между Европейския съюз и Украйна. Срещата на върха се състоя в контекста на финализирането на ратификацията на Споразумението за асоцииране ЕС-Украйна и на това че през юни на украинските граждани бе предоставена възможността да пътуват безвизово до Шенгенското пространство.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск представляваха Европейския съюз. Украйна беше представлявана от своя президент Петро Порошенко. От Европейската Комисия присъстваха също заместник-председателят Валдис Домбровскис и комисарите Йоханес Хан и Сесилия Малмстрьом.

На съвместната пресконференция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „През последните три години бе постигнат повече напредък отколкото през последните двадесет години. Украйна трябва да се гордее с постигнатото“.

ЕС и Украйна: по-силни заедно

След последната среща на върха ЕС-Украйна, която се проведе в Брюксел през ноември 2016 г., бе постигнат значителен напредък, който доведе до положителна промяна в живота на украинските и европейските граждани.

Ратифицирането на Споразумението за асоцииране, включително задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия (СА/ЗВЗСТ), преди два дни означава, че Споразумението ще влезе изцяло в сила 1 септември 2017 г. Споразумението за асоцииране представлява моделът за амбициозни реформи на Украйна и насърчава търговията и инвестициите между Европейския съюз и Украйна. След над една година временно прилагане на ЗВЗСТ търговията нарасна с 10 %, затвърждайки позицията на ЕС като най-големия търговски партньор на Украйна. Освен това ръководителите приветстваха политическото споразумение за предоставяне на автономни търговски мерки на Украйна, които допълнително ще засилят двустранната търговия чрез премахването на допълнителните тарифи и митата върху селскостопанските и промишлените продукти.

Срещата на върха в Киев се състоя точно един месец и два дни след историческото честване на безвизовото пътуване за украинските граждани с биометричен паспорт до Шенгенското пространство. След като пътуването без визи вече е факт и Украйна пое ангажимент да продължи да изпълнява всички критерии от своя план за действие за либерализиране на визовия режим, европейските и украинските граждани ще могат по-активно да си взаимодействат и да поддържат контакт, което ще доближи народите ни повече от всякога. През първия месец над 95 000 украински граждани посетиха Шенгенското пространство при новите условия.

Ръководителите оцениха актуалното състояние на изпълнението от Украйна на амбициозните ѝ усилия за реформа. Украинските органи предприеха интензивни и безпрецедентни реформи в много области, сред които:

 • децентрализацията
 • общественото радио- и телевизионно разпръскване
 • борбата с корупцията
 • съдебната система
 • реформата на полицията
 • публичната администрация
 • управлението на публичните финанси и обществените поръчки
 • търговията
 • енергетиката
 • банковата система
 • здравеопазването

Това бе постигано въпреки сериозните предизвикателства от гледна точка на сигурността, породени от продължаващия конфликт в източната част на Украйна. По време на срещата на върха ръководителите на ЕС подчертаха колко е важно тези усилия да продължат и да се укрепи провеждането на реформите в ключови области като борбата с корупцията. В това отношение от жизненоважно значение е да се даде нов тласък на укрепването на функционирането и независимостта на институциите за борба с корупцията, като Националното бюро за борба с корупцията, да се спре прилагането на електронното деклариране на имуществото спрямо активистите на антикорупционните НПО, да се създаде висш съд за борба с корупцията и да се гарантира прозрачност при избора на съдии за Върховния съд. В този контекст по време на срещата на върха ЕС и Украйна имаха възможност да набележат допълнителни приоритети на реформите за следващите месеци и години. Президентът Порошенко представи Стратегията 2020 и изготвения от правителството план за действие за периода 2017—2020 г. И двете страни са съгласни относно това колко е важно реформите да продължат да се ускоряват и изпълняват.

Европейският съюз оказва безпрецедентна подкрепа на Украйна, която е обвързана с постоянни усилия за реформи от страна на Украйна. На срещата на върха Европейският съюз обяви, че за 2017 г. се подготвят приоритетни програми на стойност 200 милиона евро за подпомагане на засегнатите от конфликт райони в източната част на Украйна, програми за енергийна ефективност, включително средства за създадения от Украйна Фонд за енергийна ефективност, управление на публичните финанси, подкрепа за ключовите реформи и изпълнението на СА/ЗВЗСТ чрез механизъм за техническо сътрудничество. Изготвеният неотдавна План за външни инвестиции на ЕС предоставя на Украйна допълнителни нови възможности за финансиране.

След като през април бе отпуснат вторият транш от макрофинансовата помощ от ЕС на стойност 600 милиона евро, ръководителите на ЕС наблегнаха на нуждата украинските органи да ускорят изпълнението на всички текущи мерки за структурни реформи, свързани с макрофинансовата помощ, които мерки включват всички съответни ангажименти за борба с корупцията, приемането на законодателство в енергийния и финансовия сектор, отмяната на забраната за износ на дървен материал, премахването на повишените износни мита върху металния скрап и социалното подпомагане и услуги за вътрешно разселените лица (ВРЛ).

Европейският съюз изтъкна отново неизменната си и категорична подкрепа за единството, суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна. Европейският съюз осъжда и не признава незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация. Ръководителите потвърдиха отново, че пълното изпълнение на Споразуменията от Минск е базата за постигане на устойчиво и мирно решение на конфликта в Източна Украйна. Те обсъдиха и продължаващото влошаване на правата на човека в неконтролираните от правителството райони на регионите Донецк и Луганск, както и нарушаването на правата на лицата, които не признават незаконното анексиране, на кримските татари и на украинците и лицата, принадлежащи към други етнически и религиозни групи.

За повече информация:

Уебсайт за 19-ата среща на върха ЕС-Украйна

Фактологична справка за отношенията ЕС-Украйна

Уебсайт на делегацията на Европейския съюз в Украйна

Уебсайт на групата за подкрепа на Украйна към Европейската комисия

Търговски отношения между ЕС и Украйна

IP/17/1989

Лица за контакти с медиите:

Въпроси на граждани: Europe Direct на телефон 00 800 67 89 10 11 или на електронния адрес на информационната служба


Side Bar