Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság - Sajtóközlemény

30 éves az Erasmus csereprogram: a Bizottság okostelefonos alkalmazást indított ez alkalomból

Brüsszel, 2017. június 13.

Az EU ma ünnepli az Erasmus külföldi csereprogram 30 éves fennállását. A programban eddig 9 millióan vettek részt.

Az Erasmus program 30. évfordulója alkalmából ma Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke vezetésével ünnepséget tartanak Strasbourgban, az Európai Parlamentben. Az alkalom tiszteletére a Bizottság új Erasmus+ mobilalkalmazást indít. A kimondottan a hallgatók, gyakornokok és ifjúsági csereprogramok résztvevői részére tervezett alkalmazás segít az Erasmus+ programmal kapcsolatos ügyintézésben eligazodni.

Jean-Claude Juncker elnök a következőket mondta: „Az Erasmus+ programra költött minden egyes euró befektetés a jövőbe – egy-egy fiatal és a mi európai eszménk jövőjébe.Nem tudok elképzelni támogatásra méltóbbat, mint ezek a fiatalok, akikből a holnap vezetői lesznek. Most, amikor a kilencmilliomodik személy részvételét ünnepeljük az Erasmus+-programban, bátran megkilencszerezhetjük ambíciónkat a program jövőjével kapcsolatban.”

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságpolitikáért és a sportért felelős biztos így nyilatkozott: „Minden egyes Erasmus+ ösztöndíjas fontos tapasztalatokkal gazdagodik mind szakmailag, mind emberileg. 30 évnyi mobilitás és együttműködés nyitott szellemű, vállalkozni kész nemzedékkel ajándékozta meg Európát: ez a 9 millió ember az, akik mai társadalmunk jövőjét alakítják. Az új alkalmazás könnyen elérhetővé teszi, és ezzel közelebb hozza Európát a fiatalokhoz, éljenek a világ bármely táján.”

Az Erasmus+ okostelefonos alkalmazás fontos fejlesztés, hiszen 2014 és 2020 között várhatóan több mint 4 millióan fognak a program keretében tanulmányokat folytatni, szakmai gyakorlaton részt venni, illetve önkénteskedni. Az alkalmazás segít majd a hallgatóknak, gyakornokoknak és az Erasmus+-ban részt vevő egyéb fiataloknak eligazodni a programban, amely e kis technikai fejlesztésnek köszönhetően inkluzívabbá és könnyebben hozzáférhetővé válik. A Bizottság szívügyének tekinti, hogy az Erasmus+-generációval együttműködve úgy alakítsa az Erasmus+ 2020 utáni jövőjét, hogy a program még erősebb lábakon álljon, és még több fiatalt megszólítson.

Az Erasmus+ mobilalkalmazás lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy

  • külföldi tartózkodásuk előtt, alatt és után egyszerűen nyomon követhessék, mely lépésnél tartanak az adminisztratív eljárás során. Az alkalmazás révén a hallgatók online elfogadhatják és aláírhatják hallgatói szerződéseiket a küldő és fogadó egyetemekkel;
  • a többiek helyi közösségekbe való beilleszkedésének elősegítése érdekében tippeket tudnak adni egymásnak a kedvenc helyeikről, amelyeket mások is véleményezni tudnak a felületen; valamint
  • fejlesszék nyelvi képességeiket a közvetlenül elérhető Erasmus+ online nyelvi támogatás segítségével, amely irányított online kurzusokat és interaktív mentorálást kínál.

Az alkalmazás első verziója már le is tölthető iOS-es vagy androidos eszközre. A folyamatosan frissített applikáció hamarosan újabb elemekkel fog bővülni, hogy az Erasmus+ egyéb résztvevői csoportjai is használni tudják, és megfeleljen az Erasmus+ nemzedék jövőbeli szükségleteinek is.

Azóta, hogy1987-ben kezdetét vette az Erasmus program, 9 millióan éltek a külföldi csereprogram lehetőségével. A mai strasbourgi ünnepségen az Európai Parlament és a Bizottság elnökei a kilencmilliomodik Erasmus-résztvevőt illető, jelképes díjat adnak át az Erasmus-generáció 33 képviselőjének – e szám a programban részt vevő európai országok számának felel meg. Az ünnepélyes díjátadót az Erasmus+ 2020 utáni jövőjéről szóló eszmecserék követik, amelyeken a fiatalok, az Erasmus+ résztvevői és szervezetei, különféle civilszervezetek, európai parlamenti képviselők, valamint az Európai Bizottság jelenlegi és korábbi – az eredeti Erasmus program kialakításában szerepet vállaló – tagjai egyaránt kifejthetik véleményüket.

Háttér-információk

A program 1987-es kezdete óta, amikor még csak 11 ország 3200 hallgatója vett benne részt, 9 millióan kaptak lehetőséget arra, hogy külföldre mehessenek felsőfokú tanulmányokat folytatni, szakmai gyakorlatot vagy önkéntes munkát végezni, illetve más szakmai tapasztalatokat szerezni. 2014-ben létrejött az Erasmus+ program, amely egységes uniós keretrendszerben fogta össze az oktatás, a képzés, az ifjúságügy és a sport terén megvalósuló valamennyi kezdeményezést. Alig három év alatt több mint 2 millióan vettek részt az Erasmus+ programban, amely jelenleg 33 európai országot ölel fel (vagyis a 28 uniós tagállamon kívül Törökországot, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságot, Norvégiát, Izlandot és Liechtensteint is).

A Bizottság külön felületet hozott létre annak érdekében, hogy az Erasmus+-nemzedék részt tudjon venni a program jövőjének alakításában. Ezen az Erasmus+ Generation Online Meeting Point weboldalon a fiatalok és különféle szervezetek lehetőséget kapnak arra, hogy ifjúság- és oktatásügyi szakértőkkel érdemi eszmecserét folytathassanak, témákat javasolhassanak, problémákra mutathassanak rá és megoldási javaslatokkal állhassanak elő. Az új alkalmazás a fenti törekvések kiegészítésének tekinthető.

További információk

Erasmus+ évforduló

Juncker elnök nyilatkozata

Kisfilm Erasmus+

Ünnepi Erasmus-események naptára

 

IP/17/1574

Kapcsolattartás a sajtóval:

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 67 89 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


Side Bar