Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio - Lehdistötiedote

30 vuotta Erasmus-ulkomaanvaihtoja: komissio julkaisee mobiilisovelluksen vuosipäivän kunniaksi

Bryssel 13. kesäkuuta 2017

EU juhlistaa tänään Erasmus-vaihto-ohjelman 30. vuosipäivää. Ohjelma on tarjonnut mahdollisuuden vaihtojaksoon ulkomailla 9 miljoonalle ihmiselle.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani isännöivät tänään Erasmus-ohjelman 30-vuotisjuhlallisuuksia Euroopan parlamentissa Strasbourgissa. Tilaisuuden kunniaksi komissio julkaisee myös uuden Erasmus + -mobiilisovelluksen. Sovellus on suunniteltu opiskelijoita, ammatillisessa koulutuksessa olevia sekä nuorisovaihtoihin osallistuvia varten helpottamaan nuorten Erasmus + -vaihtoja.

Puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin mukaan jokainen Erasmus-ohjelmaan sijoitettu euro on sijoitus tulevaisuuteen – sekä nuorten tulevaisuuteen että yhteiseen eurooppalaiseen tulevaisuuteen. ”En pysty kuvittelemaan tämän parempaa sijoitusta kuin sijoituksemme näihin huomisen johtajiin. Juhlistaessamme yhdeksättä miljoonaa osallistujaa on syytä varmistaa, että yhdeksänkertaistamme kunnianhimomme Erasmus+-ohjelman tulevaisuuden suhteen.”

Koulutus-, kulttuuri-, nuoriso- ja urheiluasioista vastaava komissaari Tibor Navracsics puolestaan totesi, että Erasmus+ -vaihto tarjoaa rikastuttavan kokemuksen sekä ammatillisesti että henkilökohtaisesti. ”Nämä liikkuvuuden ja yhteistyön 30 vuotta ovat luoneet Eurooppaan myös 9 miljoonan hengen avoimen ja yrittäjähenkisen sukupolven, joka tänään muovaa yhteiskuntamme tulevaisuutta. Uusi sovellus tuo Erasmus+ -ohjelman heidän sormiensa ulottuville ja näin Euroopan lähemmäs nuoria kaikkialla maailmassa”, jatkoi Navracsics.

Erasmus+ -mobiilisovellus on merkittävä parannus ohjelmalle, josta tuetaan yli neljää miljoonaa opiskelijaa, harjoittelijaa ja vapaaehtoistyöntekijää ulkomailla vuosina 2014–2020. Sen kautta nuoret – niin opiskelijat kuin harjoittelijat – saavat opastusta Erasmus+ -kokemuksen aikana. Näin ohjelmasta saadaan osallistavampi ja helpotetaan siihen osallistumista. Komissio on sitoutunut tiiviisti rakentamaan Erasmus+ -ohjelman tulevaisuutta vuoden 2020 jälkeen yhdessä Erasmus+-sukupolven kanssa, jotta voitaisiin vahvistaa ohjelmaa ja varmistaa, että sillä saavutetaan vieläkin laajempi joukko nuoria.

Erasmus+ -mobiilisovelluksen ansiosta osallistujat voivat

  • seurata helposti tilanteensa edistymistä hallinnon eri vaiheissa ennen ulkomailla oleskelua, sen aikana sekä sen jälkeen. Sovelluksen kautta opiskelijat voivat myös hyväksyä ja allekirjoittaa opiskelusopimuksensa verkon kautta sekä lähettävän että vastaanottavan yliopiston kanssa;
  • jakaa ja äänestää parhaita vinkkejä, joista on apua muille paikallisyhteisöön integroitumisessa; ja
  • parantaa kielitaitoaan verkossa tarjottavan Erasmus+ -kielivalmennuspalvelun avulla; palveluun on suora linkki, ja se tarjoaa online-kursseja ja interaktiivista henkilökohtaista mentorointia.

Sovelluksen ensimmäinen versio on jo saatavilla sekä iOS- että Android-käyttöjärjestelmään. Se laajennetaan uusien ominaisuuksien ja jatkuvien päivitysten myötä piakkoin muihinkin Erasmus+ -osallistujien ryhmiin, ja näin varmistetaan, että sovellus kattaa myös Erasmus+ -sukupolven tulevat tarpeet.

Siitä lähtien, kun alkuperäinen Erasmus-ohjelma käynnistettiin vuonna 1987, ulkomaanvaihtoihin on osallistunut 9 miljoonaa ihmistä. Tämänpäiväisissä juhlallisuuksissa Strasbourgissa Euroopan parlamentin puhemies ja Euroopan komission puheenjohtaja ojentavat yhdeksättä miljoonaa Erasmus+-opiskelijaa symboloivan palkinnon Erasmus+-sukupolven 33 edustajalle eli yhdelle jokaisesta osallistuvasta Euroopan maasta. Palkintotilaisuuden jälkeen järjestetään keskustelu Erasmus+ -ohjelman tulevaisuudesta vuoden 2020 jälkeen. Mukana keskusteluissa on nuoria, Erasmus+ -osallistujia ja -organisaatioita, kansalaisjärjestöjä, Euroopan parlamentin jäseniä sekä nykyisiä ja entisiä Euroopan komission jäseniä – myös niitä, jotka olivat mukana perustamassa alkuperäistä Erasmus-ohjelmaa.

Tausta

Erasmus-ohjelma käynnistettiin vuonna 1987, jolloin mukana oli 11 maata ja 3 200 osallistujaa. Sen jälkeen ohjelma on tarjonnut 9 miljoonalle ihmiselle mahdollisuuden opiskeluun, harjoitteluun, vapaaehtoistyöhön tai ammatillisen kokemuksen hankkimiseen ulkomailla. Vuonna 2014 perustettiin Erasmus+ -ohjelma, johon yhdistettiin yksiin EU-puitteisiin kaikki koulutus-, nuoriso- ja urheilualan aloitteet. Ohjelmaan osallistuu tällä hetkellä 33 Euroopan maata (kaikki 28 EU:n jäsenvaltiota sekä Turkki, entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Norja, Islanti ja Liechtenstein), ja viimeisten kolmen vuoden aikana yli 2 miljoonaa ihmistä on päässyt osalliseksi Erasmus+ -kokemuksesta.

Saadakseen Erasmus+-sukupolven mukaan muovaamaan ohjelman tulevaisuutta komissio on perustanut Erasmus+ -sukupolven verkkoyhteisön. Verkkosivusto tarjoaa nuorille ja organisaatioille mahdollisuuden keskustella nuoriso- ja koulutusalan asiantuntijoiden kanssa, ehdottaa aiheita, tuoda esiin ongelmia ja esittää ratkaisuehdotuksia. Uudella sovelluksella täydennetään näitä toimia.

Lisätietoja

Puheenjohtaja Junckerin lausunto

Erasmus+ -vuosipäivä

Erasmus+ esittelyvideo

Erasmus-juhlavuoden tapahtumakalenteri

 

IP/17/1574

Lisätietoa tiedotusvälineille:

Lisätietoa yleisölle: Europe Direct -palvelu, puh. 00 800 67 89 10 11 tai sähköposti


Side Bar