Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

EU će uložiti milijardu EUR u regije na svojim vanjskim granicama

Bruxelles, 7. siječnja 2016.

Europska komisija donijela je niz programa prekogranične suradnje za potporu socijalnom i gospodarskom razvoju regija s obje strane vanjskih granica EU-a u ukupnoj vrijednosti od milijardu EUR.

Europska komisija donijela je niz programa prekogranične suradnje za potporu socijalnom i gospodarskom razvoju regija s obje strane vanjskih granica EU-a u ukupnoj vrijednosti od milijardu EUR.

„Prekogranična suradnja ključna je za izbjegavanje stvaranja novih linija razdvajanja. Novim sredstvima dodatno će se pridonijeti integriranijem i održivijem regionalnom razvoju u susjednim pograničnim regijama te skladnijoj teritorijalnoj suradnji na vanjskim granicama EU-a”, izjavio je povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Zadovoljan sam da Europski fond za regionalni razvoj može doprinijeti zbližavanju EU-a i njegovih susjeda. Programi prekogranične suradnje konkretni su primjeri kako EU pomaže građanima u suočavanju sa zajedničkim izazovima, čime se stvara opipljiva solidarnost i poboljšava konkurentnost lokalnih gospodarstava." izjavila je povjerenica za regionalnu politiku Corina Crețu.

Ova vrsta prekogranične suradnje važan je element politike EU-a prema susjednim zemljama. U okviru te suradnje prednost će se dati projektima kojima se podupire održivi razvoj na vanjskim granicama EU-a kako bi se smanjile razlike u životnom standardu i rješavali zajednički izazovi koji postoje u tim regijama. Za svaki od programa države sudionice odabrale su najviše četiri prioriteta, primjerice razvoj malih i srednjih poduzeća, kultura, okoliš i klimatske promjene, borba protiv siromaštva, obrazovanje i istraživanja, energetika, pristupačnost te upravljanje granicama.

Novim financijskim paketom financirat će se projekti u 30 zemalja: Armeniji, Gruziji, Republici Moldovi, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji na istoku; Egiptu, Izraelu, Jordanu, Libanonu, Palestini i Tunisu te državama članicama EU-a (Bugarskoj, Cipru, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Latviji, Litvi, Malti, Poljskoj, Portugalu, Rumanjskoj i Švedskoj, Mađarskoj, Slovačkoj) te Norveškoj i Turskoj. Financiranje će se realizirati u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog instrumenta za susjedstvo. Ugovori o financiranju između partnerskih zemalja i EU-a finalizirat će se do kraja 2016. Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem poziva na podnošenje prijedloga koji bi se trebali objavljivati tijekom 2016. ili početkom 2017. godine.

 

Primjer:

Projektom „Čiste rijeke” Rumunjske i Ukrajine u vrijednosti od 3,8 milijuna eura u okviru ENI prekogranične suradnje pomoći će se očuvati ekološku vrijednost porječja Dunava poboljšavanjem suradnje u prevenciji katastrofa uzrokovanih ljudskim faktorom.

IP/16/6

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar