Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

EU dobio spor u okviru WTO-a u pogledu zabrane koju je Rusija uvela na uvoz svinjetine

Bruxelles, 19. kolovoza 2016.

Povjerenstvo Svjetske trgovinske organizacije (WTO) rusku je zabranu uvoza živih svinja, svježe svinjetine i ostalih proizvoda od svinja podrijetlom iz EU-a danas proglasilo nezakonitom u skladu s međunarodnim trgovinskim pravilima.

Odluka se odnosi na zabranu koju je Rusija uvela početkom 2014. zbog ograničenog broja slučajeva afričke svinjske kuge na područjima EU-a u blizini granice s Bjelarusom.

Povjerenstvo je potvrdilo da to što Rusija odbija prihvatiti uvoz određenih proizvoda iz EU-a i na odgovarajući način prilagoditi uvozne certifikate EU-Rusija u stvari znači zabranu uvoza iz cijelog EU-a. Ta se mjera ne temelji na mjerodavnim međunarodnim standardima te se njome krše pravila Sporazuma WTO-a o primjeni sanitarnih i fitosanitarnih mjera. Povjerenstvo je izrazilo jednake kritike i u pogledu pojedinačnih zabrana Rusije na uvoz iz Poljske, Litve i Estonije.

Odlukom je Rusiji i svim članicama WTO-a jasno dano na znanje da su obvezne poštovati međunarodne standarde, a posebno, u ovom slučaju, načelo regionalizacije (kojim bi se omogućila trgovina s pojedinačnim područjima države koja su priznata kao područja slobodna od štetočina ili bolesti, čak i ako zdravstveno stanje u ostatku države nije povoljno) te zahtjeve da se provede procjena rizika na temelju znanstvenih dokaza. Povjerenstvo je naglasilo da članice WTO-a mogu ostvariti svoje pravo da same određuju odgovarajuću razinu sanitarne zaštite i u skladu s tim ograniče uvoz na temelju sanitarnih bojazni samo ako se pritom poštuju pravila WTO-a.

Sustav EU-a za zdravlje životinja i sigurnost hrane jedan je od najučinkovitijih na svijetu i njime su predviđene visoke razine otkrivanja i stroga pravila o upravljanju rizikom. Današnjom odlukom potvrđuje se da se mjere koje je Rusija poduzela protiv EU-a ne temelje na stvarnom sanitarnom ili zdravstvenom riziku. Proizvodi EU-a sigurni su, stoga nema potrebe da ostale zemlje primjenjuju neopravdana uvozna ograničenja.

Za većinu proizvoda iz tog predmeta trgovina je i dalje ograničena zabranom koja je uspostavljena iz političkih razloga, a koju je Rusija u kolovozu 2014. uvela za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz EU-a. Ipak, zaključci povjerenstva sistemski su važni jer Rusiju podsjećaju na njezine međunarodne obveze i činjenicu da ih ne može samovoljno zanemariti.

EU će se i dalje služiti postupcima WTO-a kako bi osigurao djelotvorno poštovanje međunarodnih trgovinskih pravila. Rješavanje sporova u okviru WTO-a i dalje je najbolji način uklanjanja znatnih trgovinskih prepreka i time povećanja pravne sigurnosti i predvidljivosti trgovine.

Protekcionistički stav Rusije utječe na čitav niz drugih gospodarskih sektora. EU je nedavno pokrenuo postupke u okviru WTO-a u vezi s brojnim trgovinskim preprekama koje je Rusija uvela, uključujući naknade za reciklažu automobila, prekomjerne carine na papir i druge proizvode te antidampinške pristojbe na laka gospodarska vozila.

Žalba na izvješće povjerenstva može se podnijeti u roku od 60 dana. Ako se u navedenom roku žalba ne podnese, izvješće će biti prihvaćeno te će se Rusija morati pridržavati preporuke.

 

Dodatne informacije:

Zahtjev EU-a za odluku WTO-a

Kontrolne mjere EU-a u pogledu afričke svinjske kuge

Predmet WTO-a u pogledu ruske zabrane uvoza svinjetine

Pravila WTO-a o rješavanju sporova

IP/16/2805

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar