Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Predsjednik Juncker osniva Krizni uzajamni fond EU-a za borbu protiv temeljnih uzroka nezakonite migracije u Africi

Valletta, 12 studeni 2015

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker danas je s državama članicama EU-a i drugim europskim donatorima osnovao Krizni uzajamni fond EU-a za stabilnost i rješavanje temeljnih uzroka nezakonite migracije i raseljavanja osoba u Africi.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker s nekoliko europskih čelnika danas je u Valletti osnovao Krizni uzajamni fond EU-a za stabilnost i rješavanje temeljnih uzroka nezakonite migracije i raseljavanja osoba u Africi.

 

Predsjednik Juncker izjavio je: „Dugotrajnom razvojnom suradnjom EU godinama znatno doprinosi borbi protiv temeljnih uzroka siromaštva i migracije. Danas idemo korak dalje. Rekordna brzina osnivanja Kriznog uzajamnog fonda za Afriku još je jedan dokaz predanosti EU-a da brzo odgovori na velike izazove u regiji. Za uspjeh u rješavanju temeljnih uzroka nezakonite migracije te u promicanju gospodarskih i jednakih mogućnosti, sigurnosti i razvoja nužna je suradnja s drugim europskim zemljama i našim partnerskim zemljama u Africi. Kako bi Uzajamni fond za Afriku i naš odgovor bili uvjerljivi, želim da više država članica doprinese jednakim iznosom kao i EU, koji je izdvojio 1,8 milijardi EUR.”

 

Krizni uzajamni fond čine sredstva iz financijskih instrumenata Europske unije u vrijednosti od 1,8 milijardi EUR te doprinosi država članica EU-a i drugih donatora. Dosad su 25 države članice EU-a i dva donatora izvan EU-a (Norveška i Švicarska) potvrdili da će njihov ukupni doprinos iznositi oko 81,3 milijun EUR. Krizni uzajamni fond inovativan je način na koji EU pojačava zajednički odgovor na aktualne izazove na terenu te dopunski alat već postojećoj razvojnoj suradnji EU-a u regiji za pomoć najosjetljivijim i najranjivijim zemljama u Africi. Važan je instrument za uspješnu provedbu akcijskog plana koji će se donijeti na sastanku na vrhu u Valletti te od kojega će imati koristi regija Sahel i područje oko jezera Čad, Rog Afrike i sjeverna Afrika. Navedena su područja glavni afrički migracijski putovi prema Europi. I susjedne zemlje u tim regijama mogu imati koristi od projekata u okviru Uzajamnog fonda za rješavanje regionalnih migracijskih tokova i povezanih prekograničnih izazova.

 

Prvi sastanak Odbora za strategiju Kriznog uzajamnog fonda EU-a održat će se još danas u Valletti kako bi se zajamčilo brzo pokretanje aktivnosti. Odborom Uzajamnog fonda predsjeda Europska komisija, a njegovi su članovi predstavnici država članica i drugi donatori koji su dali svoj doprinos. Poziv za sudjelovanje dobile su i partnerske zemlje i regionalne organizacije.


Kontekst

Sastanak na vrhu u Valletti na temu migracija

Migracije su već dugo ključni element odnosa EU-a i Afrike. EU i države članice već ulažu u borbu protiv temeljnih uzroka migracija: za Afriku su svake godine izdvojile više od 20 milijardi EUR službene razvojne pomoći.Međutim, za vrijeme aktualne izbjegličke krize postalo je jasno da je potrebno povećati suradnju Europe i Afrike koja će se temeljiti na partnerstvu i zajedničkoj odgovornosti. Oba su kontinenta dužna poboljšati upravljanje migracijama.

 

Sastanak na vrhu u Valletti sazvalo je Europsko vijeće u travnju 2015. radi rasprave o migracijskim pitanjima s afričkim i drugim ključnim uključenim zemljama. Krizni uzajamni fond za Afriku jedan je od glavnih ishoda tog sastanka. Na sastanku na vrhu u Valletti očekuje se i donošenje akcijskog plana za snažniju suradnju u području migracija, uključujući konkretne mjere za:

 

  • povećanje razvojnih prednosti migracije i rješavanje temeljnih uzroka,
  • bolju organizaciju zakonitih putova za migracije i mobilnost,
  • jamčenje međunarodne zaštite za migrante i tražitelje azila,
  • oštriju borbu protiv kriminalnih mreža umiješanih u krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima,
  • snažniju suradnju u pitanjima vraćanja i ponovnog prihvata.

 

Dodatne informacije

Informativni članak o Kriznom uzajamnog fondu Europske unije za Afriku

Informativni članak o suradnji EU-a i Afrike u području migracija

Internetska stranica Europskog vijeća o sastanku na vrhu u Valletti o migracijama

Glavna uprava za međunarodnu suradnju i razvoj

IP/15/6055

Osobe za kontakt s medijima:

Upiti građana: Europe Direct telefonom na 00 800 67 89 10 11 ili e-poštom


Side Bar