Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija - Priopćenje za tisak

Komisija okupila vjerske vođe kako bi raspravljali o temi „Živjeti zajedno, a razmišljati različito”

Brisel, 16 lipanj 2015

Europska komisija bila je danas domaćin godišnjeg sastanka na visokoj razini s vjerskim vođama. Prvi potpredsjednik Frans Timmermans primio je potpredsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija i petnaestero vjerskih vođa iz kršćanskih, židovskih, muslimanskih, hinduističkih, budističkih i mormonskih vjerskih zajednica. Na ovogodišnjem sastanku raspravljalo se o temi „Živjeti zajedno, a razmišljati različito”.

Frans Timmermans izjavio je: „Taj dijalog nikad nije bio važniji.Naša društva suočavaju se s velikim promjenama, a crkve i religije spadaju u dionike koji mogu imati važnu ulogu u promicanju socijalne kohezije i premošćivanju podjela.Danas okupljene vođe Europska komisija smatra partnerima jer mogu podijeliti svoja iskustva u borbi protiv fundamentalizma, diskriminacije te u izgradnji uzajamnog povjerenja i razumijevanja.”

Antonio Tajani, potpredsjednik Europskog parlamenta nadležan za provedbu dijaloga, dodao je: „Radikalizam i fundamentalizam možemo pobijediti samo zajedništvom. Dijalog među religijama presudan je za obranu naših društvenih vrijednosti. Europske institucije trebaju poticati taj dijalog ne samo na razini vjerskih vođa i teoloških stručnjaka, već bi trebalo pozvati i mlade. Moramo više ulagati ne samo u gospodarstvo već i u budućnost naše mladeži. Trebamo politike kojima se potiču ključne vrijednosti kao što su mir, solidarnost i poštovanje ljudskog dostojanstva među budućim generacijama i društvima.”

Zaključci današnjeg sastanaka na visokoj razini bit će uvršteni u prvi godišnji kolokvij o temeljnim pravima u EU-u koji će se održati 1. i 2. listopada 2015. Središnja tema kolokvija bit će „Tolerancija i poštovanje: sprečavanje i suzbijanje antisemitizma i mržnje prema muslimanima u Europi”.


Kontekst

Sastanci na visokoj razini i rasprave na razini radnih skupina redovito se održavaju između Europske komisije i crkava te vjerskih udruga i zajednica, kao i s filozofskim i nekonfesionalnim organizacijama. Današnji sastanak jedanaesti je u nizu sastanaka koje je Komisija započela 2005. Od 2009. dijalog s predstavnicima crkava, vjerskih zajednica, filozofskih i nekonfesionalnih organizacija ugrađen je u Ugovor iz Lisabona.

Komisija podupire dijalog sastancima poput ovog i financijskom potporom projektima izgradnje boljeg međukulturnog i međuvjerskog razumijevanja te prihvaćanja različitih svjetonazora. U okviru programa Europa za građane 2014. – 2020. Komisija sufinancira projekte podizanja svijesti o europskim vrijednostima, posebno toleranciji, uzajamnom poštovanju i promicanju uključenosti civilnog društva, s ukupnim proračunom od 185,5 milijuna EUR.

U okviru Programa za prava, jednakost i građanstvo 2014. – 2020. u 2015. podržat će se projekti s naglaskom na sprečavanju i suzbijanju antisemitizma i mržnje prema muslimanima i netolerancije, kao i projekti kojima se promiče razvoj alata i praksi za sprečavanje, praćenje i borbu protiv govora mržnje na internetu, uključujući i razvojem protuargumentacije.


Dodatne informacije

Dijalog Europske komisije s crkvama, vjerskim zajednicama te filozofskim i nekonfesionalnim organizacijama na početnoj stranici Glavne uprave za pravosuđe o temeljnim pravima

Priopćenje za tisak o godišnjem sastanku s filozofskim i nekonfesionalnim organizacijama 2. lipnja 2015.

 

Popis sudionika

Gđa Joelle AFLALO, Židovska zajednica u Luksemburgu

G. François CLAVAIROLY, predsjednik Protestantskog saveza Francuske

G. Jamie CRESSWELL, predsjednik Europske budističke unije

Njegova Ekscelencija Albert GUIGUI, glavni rabin u Bruxellesu i stalni predstavnik pri Konferenciji europskih rabina

G. Khalid HAJJI, glavni tajnik Europskih marokanskih ulema

Gđa Svamini HAMSANANDA, Hinduistički forum Europe

Njegova Ekscelencija velečasni Christopher HILL, predsjednik Konferencije europskih crkava

Njegova Ekscelencija velečasni Robert INNES, biskup u Europi

Starješina Patrick KEARON, prvi savjetnik područja Europa, Crkva Isusa Krista Svetaca posljednjih dana

Njegova Uzoritost kardinal Reinhard MARX, nadbiskup Münchena i Freisinga i predsjednik COMECE-a

Njegova Uzoritost metropolit JOSEPH, rumunjski i pravoslavni metropolit Zapadne i Južne Europe

G. Ali Sayed RAZAWI, zajednički glavni tajnik Majlis e Ulama e Shia u Europi

Gđa Irmgard SCHWAETZER, predsjednica Sinode Evangeličke crkve u Njemačkoj

Gđa Maria VOCE, predsjednica Pokreta fokolara

Gđa Catherine KARKALA-ZORBA, Pravoslavna akademija Ekumenskog patrijarhata, Grčka


IP/15/5179

Osobe za kontakt s medijima

Upiti građana:


Side Bar