Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Comisia reunește diverse organizații neconfesionale pentru a purta dezbateri pe tema „Să trăim împreună și să ne contrazicem politicos!”.

Bruxelles, 02 iunie 2015

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a găzduit astăzi o reuniune la nivel înalt cu unsprezece reprezentanți ai unor organizații filosofice și neconfesionale din întreaga Europă. În cadrul acestei reuniuni anuale la nivel înalt, care a ajuns la cea de a șasea ediție, participanții au purtat dezbateri pe tema „Să trăim împreună și să ne contrazicem politicos!”. Reuniunea s-a înscris în cadrul dialogului purtat în mod constant, în temeiul articolului 17 din Tratatul de la Lisabona, cu bisericile, organizațiile religioase, filosofice și neconfesionale.

Frans Timmermans a făcut următoarea declarație: „În societățile noastre europene, care se caracterizează prin diversitate, dialogul este esențial pentru a crea o comunitate în care fiecare să se simtă în largul său. Să trăim împreună înseamnă să reușim să facem față diferențelor dintre noi, chiar și atunci când este vorba despre un dezacord profund. Fiind în legătură cu cetățenii, organizațiile neconfesionale reunite astăzi în acest cadru ne pot ajuta să găsim soluții practice pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă societatea și să încercăm să oferim răspunsuri utile prin intermediul politicilor europene.”

Antonio Tajani, vicepreședintele Parlamentului European responsabil de transpunerea în practică a dialogului, a adăugat următoarele: „Dialogul cu religiile și cu organizațiile neconfesionale are un rol esențial în realizarea proiectului de pace care stă la baza Uniunii noastre Europene. Acest dialog este o condiție esențială pentru a ne înțelege diferențele; trebuie să reușim să conviețuim chiar dacă nu cădem de acord.”

Principalele rezultate ale reuniunilor la nivel înalt vor fi dezbătute în cadrul primului Colocviu anual privind drepturile fundamentale în UE (hyperlink),care urmează să aibă loc în perioada 1-2 octombrie 2015. Tema centrală a colocviului va fi „Toleranța și respectul: prevenirea și combaterea antisemitismului și islamofobiei în Europa”.

Temele de dezbatere ale reuniunii au cuprins următoarele puncte: cum putem promova încrederea între indivizi și comunități; cum putem conviețui și edifica o societate în care fiecare persoană și comunitate care aderă la valorile europene fundamentale să se poată simți în largul său; și, în cele din urmă, cum putem face față diferențelor noastre într-o societate caracterizată prin diversitate.


Context

Între Comisia Europeană și diverse organizații filosofice și neconfesionale au loc, în mod periodic, reuniuni la nivel înalt și discuții la nivel de grup de lucru, la care participă, de asemenea, biserici și asociații sau comunități religioase. În prezent, dialogul intră în sfera de răspundere a prim-vicepreședintelui Timmermans. Reuniunea la nivel înalt desfășurată astăzi cu participarea unor reprezentanți ai unor organizații filosofice și neconfesionale este cea de a șasea dintr-o serie de reuniuni lansată de Comisie în 2009, odată ce dialogul cu bisericile, organizațiile religioase, filosofice și neconfesionale a fost consacrat în Tratatul de la Lisabona.

Comisia va organiza reuniunea sa anuală cu liderii religioși la 16 iunie 2015.

Prin dialoguri precum cel desfășurat astăzi și prin sprijinul financiar acordat unor proiecte menite să stabilească o mai bună înțelegere interculturală, interreligioasă și interconfesională, Comisia contribuie la construirea unei comunități. În cadrul programului „Europa pentru cetățeni” 2014-2020, Comisia cofinanțează proiecte de sensibilizare cu privire la valorile Uniunii Europene, în special cu privire la toleranța și respectul reciproc, precum și proiecte prin care se promovează implicarea societății civile. Valoarea cofinanțării asigurate de Comisie se ridică la 185,5 milioane EUR.

În 2015, programul „Drepturi, egalitate și cetățenie” 2014-2020 va sprijini proiecte axate pe prevenirea și combaterea antisemitismului, a islamofobiei și a intoleranței față de musulmani, precum și proiecte care promovează dezvoltarea de instrumente și practici în materie de prevenire, monitorizare și combatere a discursului de incitare la ură din mediul online, inclusiv prin elaborarea de contraargumente. Instrumentele politice și legislative europene pot sprijini eforturile depuse la nivel național și local. Anumite forme de infracțiuni motivate de ură și de discursuri care incită la ură sunt deja interzise de legislația europeană prin Decizia-cadru privind combaterea anumitor forme și expresii ale rasismului și xenofobiei prin intermediul
dreptului penal, Directiva privind drepturile victimelor, care va intra în vigoare în noiembrie 2015, urmează să îmbunătățească în mod semnificativ protecția victimelor criminalității, iar în 2011 a fost creată Rețeaua UE pentru sensibilizarea publicului cu privire la radicalizare. Agenda europeană privind securitatea și Agenda pentru o piață unică digitală vor contribui la combaterea infracțiunilor motivate de ură și la îmbunătățirea măsurilor de prevenire și deradicalizare.


Informații suplimentare

Dialogul Comisiei Europene cu bisericile, comunitățile religioase și organizațiile filosofice și neconfesionale, pe pagina principală a DG Justiție consacrată drepturilor fundamentale:

http://ec.europa.eu/justice/fundamental-rights/dialogue/index_en.htm


Lista participanților la reuniune

 • Yvan BIEFNOT, președintele Asociației Europene pentru Libertatea de Gândire
 • Martine CERF, secretar general al asociației Egalité Laïcité Europe
 • Pierre GALAND, președintele Federației Umaniste Europene
 • Nieves Bayo GALLEGO, Marele Maestru al Marii Loji Simbolice din Spania
 • Catherine JEANNIN-NALTET, Marea Maestră a Marii Loji Feminine din Franța
 • Daniel KELLER, Marele Maestru al Lojii Marelui Orient din Franța
 • Dimitrios LYBERIS, președintele Consiliului Ordinului Masonic Internațional „Delphi”
 • Keith PORTEOUS WOOD, director executiv al Societății Laice Naționale (Regatul Unit)
 • Yvette RAMON, Marea Maestră a Ordinului Internațional al Cofrancmasoneriei „Le droit humain”
 • Tomasz SZMAGIER, Marele Maestru al Lojii Marelui Orient din Polonia
 • Steven WARMOES, fost mare maestru al Marii Loji a Belgiei.

IP/15/5078

Persoane de contact pentru presă

Întrebări din partea publicului larg:


Side Bar